Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ελληνικότατη Κορυτσά γιόρτασε και πάλι με λαμπρό αλλά και μοναδικό τρόπο την Εθνική Εορτή της 25 Μαρτίου.

Η ελληνικότατη Κορυτσά γιόρτασε  και πάλι με λαμπρό  αλλά και μοναδικό τρόπο την Εθνική Εορτή της 25 Μαρτίου.
Με το άρτιο πρόγραμμα, που ίσως θα ζήλευαν πολλοί στην Πατρίδα μας, που προέκυψε από την συνεργασία του Γενικού Ελληνικού Προξενείου  Κορυτσάς με εμπνευστή τον Γ Π Κορυτσάς κ Ιωάννη Πεδιώτη, τα Εκπαιδευτήρια Όμηρος και το Λύκειο Πλάτων, όλοι βίωσαν με το καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει Κορυτσά και πως αυτή αποτελεί ένα σημείο όπου ο Ελληνισμός ακόμα υπάρχει, παλεύει και μεγαλουργεί. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ Ιωάννης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ Κ Γιουλέκας, ο  Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Λ. Ροκανάς, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης, οι βουλευτές, Μ. Αντωνίου και Γ. Κασαπίδης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σχολείων Όμηρος κ Γ Χρονόπουλος,  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος την Βλάχικης Αμφικτιονίας κ Πότση, ο Πρόεδρος του ΜΈΓΑ κ. Χ Κίτσιος, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας παράρτημα Κορυτσά κ Γρηγόρης Καραμέλος, ο  Πρόεδρος της «Αδελφότητας» κ Ανδρέας Μίτσιος  εκπρόσωποι του Αλβανικού Κοινοβουλίου όπως βουλευτής Κορυτσάς ΔΚ Γεώργιος Πάππας,  Βουλευτής ΛΣΙ κ Πύρρο Καπουράνη, Πρόεδρος αριστερού κόμματος κ Πασκάλ Μίλο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Αμυνταίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Ι. Μπάντης, ο πολιτευτής Φλώρινας Λ. Βόσδου και κλιμάκια της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και του ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ., ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σ Φίλο, ο Περιφερειάρχης Κορυτσάς, κ Α Κονόμη και πολλοί άλλοι σύλλογοι οργανώσεις, μέλη της ΕΕΜ Κορυτσάς και απλοί πολίτες.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ακολούθησε η  Παράσταση που είχαν ετοιμάσει το Ελληνικό Σχολείο Όμηρος και το Λύκειο Πλάτων. Η θεατρική παράσταση που παρουσίασαν τα παιδιά ήταν εξαιρετική και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά που το δημιούργησαν. Μέσω αυτής όλοι έλαβαν πολλαπλά μηνύματα, ειδικά όσοι νέοι ψάχνουν να βρουν στηρίγματα και αρχές για να προχωρήσουν και να ζήσουν σε μια πατρίδα που περνάει κρίση και η ζωή τους έχει πολλά εμπόδια, αλλά και σ’ αυτούς που ζουν στην Β Ήπειρο και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Μηνύματα έλαβαν όμως και όσοι επίσημοι που ασχολούνται με την πολιτική και έχουν την ευθύνη να κυβερνούν για τις αρχές που πρέπει να εμπνέουν τις πράξεις τους. Οι περισσότεροι φαινόταν πως έλαβαν τα μηνύματα γιατί συγκινήθηκαν έντονα από όσα είδαν και άκουσαν.
Στο τέλος έλαβε το λόγο ο Υφυπουργός Παιδείας κ Γκιουλέκας ο οποίος ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην σημασία και το συμβολισμό που έχει η πόλη της Κορυτσάς αλλά και το ιδιαίτερο μήνυμα που έδωσαν τα παιδιά με όλα  όσα παρουσίασαν. «¨Δεν μας έχουν ανάγκη αυτοί αλλά εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γκιουλέκας όπως θα ακούσετε και στο βίντεο που ακολουθεί.

Έπειτα ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα φιλοξενείται το Γενικό Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε πολυσύχναστο και κεντρικό δρόμο. Ο Πρόξενος Κορυτσάς ο κ Πεδιώτης είχε ετοιμάσει για του φιλοξενούμενους ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις. Αφού έγινε ο Αγιασμός, ακολούθησε το μήνυμα του για την Εθνική Εορτή. Στο μήνυμα του ο κ Πειδώτης είπε ανάμεσα στα άλλα «Με τις εκδηλώσεις αυτές τιμούμε τους ήρωες μας και μοιράζουμε αισιοδοξία για την αίσια έκβαση της σημερινής μας πορείας, γεμάτης προκλήσεις και δυσκολίες, με την βεβαιότητα ότι, όπως συνέβη πάντα στο παρελθόν, αυτές θα ξεπεραστούν και ένα καλύτερο μέλλον θα γεννηθεί για μας και τις επόμενες γενιές που θα μας διαδεχθούν. Συμβολισμός του καλύτερου μέλλοντος είναι η καινούρια έδρα του Γενικού Προξενείου που εγκαινιάζουμε. Ένα κτίριο που αναβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδος στην Κορυτσά, για το οποίο πιστεύω ότι όλοι θα αισθανόμαστε υπερήφανοι». Πραγματικά το νέο κτίριο είναι εξαιρετικό και πολύ καλά μελετημένο από όλες τις απόψεις. Αυτό μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει από την αίθουσα υποδοχής η οποία προκαλεί μια ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους παρευρίσκονται γιατί εκπέμπει το πολιτισμό και την αίγλη που έχει η Ελλάδα μας.
Οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί γιατί μετά το λόγο του κ Πεδιώτη ακολούθησε μία μουσική παράσταση από εξαιρετικούς κορυτσαίους μουσικούς καλλιτέχνες του Ωδείου Κορυτσάς όπως κ Κότσο Βράμε, την κ Μαριάνθη Βράμε, τον κ Κωστίκα Τάντο, και Εριόν Μάρκου, Σολίστ ο Δημήτρης Σερεμένη σε συνεργασία  με μια χορωδία των εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» που ερμήνευσαν διάφορα γνωστά ελληνικά τραγούδια και μελωδίες.  Στο τέλος όλοι έκαναν μια πρόποση «για το καλό» και συνέχισαν υπό του ήχους του παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας προς ξενοδοχείο της πόλης για την δεξίωση που είχε ετοιμάσει το Γ Προξενείο Κορυτσάς.
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως για πρώτη φορά ο εορτασμός της 25 Μαρτίου έγινε τόσο έντονα αισθητή σε όλη την πόλη. Σε όλα τα σημεία οι επίσημοι καλεσμένοι αλλά και ο κόσμος που είχε έρθει, πήγαν περπατώντας μεταδίδοντας το εορταστικό κλήμα σ΄ όλους και παντού. Στο τέλος των εγκαινίων ο κεντρικός δρόμος είχε πλήρως καταληφθεί από Χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας και τον κόσμο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Τίποτα δεν κυκλοφορούσε. Αυτό και όσα αναφέραμε ανέβασαν στα ύψη την εθνική περηφάνια όλων και ιδιαίτερα των κορυτσαίων που την είχαν τόσο ανάγκη
Ευχαριστούμαι όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας έδειξαν πως μας αγαπάνε, αλλά και όσους έλλειπαν και ξέρουμε πως μας αγαπάνε. Αλλά οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κορυτσά τον κ Ιωάννη Πεδιώτη που κατάφερε αυτό που μέχρι τώρα φαινόταν δύσκολο έως αδύνατο, να κάνει όλη την Κορυτσά να γιορτάζει μια Εθνική Εορτή με έντονο το πατριωτικό αίσθημα και ευγενική επιβλητικότητα.
Χρόνια Πολλά ! Ζήτω η Ελλάδα μας! Ζήτω η Β Ήπειρος! Ζήτω η Κορυτσά!
Θ.ΜΠ.



























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: