Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάλεξη του Έλληνα Πρέσβη κ Λεωνίδα Ροκανά στο Πανεπιστήμιο Κορυτσάς!

Για τρίτη φορά ο Έλληνας Πρέσβης στην Αλβανία παρευρέθηκε στην Κορυτσά ώστε να εκφωνήσει διάλεξη στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και τους Καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «Φαν Νόλι». Το θέμα της Ομιλίας ήταν η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014. Στην Ομιλία Παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ Ιωάννης, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ Ιωάννης Πεδιώτης, ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κορυτσάς κ Γκιέργη Μέρο, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σχολείων Όμηρος κ Γεώργιος Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος, ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ Κορυτσάς, κ Αρμπέν Ηλία, καθηγητές του τμήματος και πολλοί δημοσιογράφοι από διάφορα αλβανικά ΜΜΕ, αρκετά μέλη της ΕΕΜ.
Τον κ Ροκανά τον παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ Γκέργη Μέρο, ο οποίος αφού τον ευχαρίστησε για την κατ’ επανάληψη παρουσία του,  ανέφερε πως ο κ Ροκανάς είναι φίλος του Πανεπιστημίου, βοηθάει ιδιαίτερα τους φοιτητές με τις γνώσεις του, αλλά και στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό βοήθησε ιδιαίτερα στην δημιουργία ειδικής σχέσης με το ΑΠΘ. Έπειτα έδωσε το λόγο στον κ Ροκανά.
Στην κατάμεστη αίθουσα ο κ Ροκανάς εξήγησε αναλυτικά το τι σημαίνει να είναι μια χώρα στην Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι διαφορά έχει αυτό με την γενική έννοια περί ηγεσίας. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόοδο της Αλβανίας και τις προοπτικές για την ένταξη της στην ΕΕ. Μάλιστα αναφέρθηκε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που γεννιούνται από την στιγμή της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Είπε πως η καλύτερη ερμηνεία για την απόφαση του Δεκεμβρίου της ΕΕ με την οποία η Αλβανία δεν έγινε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν είναι το «ΌΧΙ» αλλά το «ΝΑΙ» υπό όρους. Μάλιστα είπε πως η Ελλάδα εντάχθηκε μετά από 30 χρόνια. Για το  λόγο αυτό ο δρόμος της Αλβανίας είναι μακρύς μέχρι να γίνει πλήρη μέλλος της ΕΕ. Στις ερωτήσεις  που δέχτηκε πάνω στο θέμα αναφέρθηκε ξανά στο ενδιαφέρων και την στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας.  «Η Ελλάδα πάντα θα στέκεται δίπλα της και το έδειξε με την παρουσία των επενδύσεων της και κατά την κρίση. Αυτό που μένει είναι η Αλβανία να εκμεταλλευτεί σωστά τις ευκαιρίες που τις δύνονται» ήταν οι απαντήσεις του σε κάποιες από τις ερωτήσεις.
Ακολούθησε κοκτέιλ όπου και συνέχισε  την  συνομιλία του με τους παρευρισκομένους.
Παραθέτουμε βίντεο με όσα δίδαξε ο κ Ροκανάς, στους φοιτητές και καθηγητές, για πληρέστερη ενημέρωση.  Θ ΜΠΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …