Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αυτοκρατορία «Γιουλέν» στην Αλβανία. - Perandoria “Gylen” në Shqipëri.Nga Ayhan Demir
Tani për tani “Struktura paralele” (Lëvizja Gylen) për nga shkalla e ndikimit, në vend të dytë është në Bosnjë-Hercegovinë dhe në vend të tretë në FYROM. 

Në fakt, se cila është e dyta e cila e treta nuk jam shumë i sigurt, por se Shqipëria zë vendin e parë në këtë renditje, jam shumë i sigurt. 

Struktura paralele ka zbritur për herë të parë në Shqipëri në vitin 1993, duke e shtrirë aktivitetin ndaj një mase të gjerë, fillimisht përmes formave të edukimit. Menjëherë pastaj është zgjeruar në ekonomi. Kështu veçmas në fushën e turizmit dhe telekomunikacionit ka zhvilluar një shtrirje konsekuente. 

Medresetë e ndryshme në Kavajë, Elbasan, Tiranë, Korçë dhe Berat, që janë të ngjashme me shkollat “imam-hatip” në Turqi, dikur ishin administruar nga arabët dhe në këto shkolla jepej edukim falas. Por, me rrëzimin e kullave binjake më 2001, këto shkolla përjetojnë vështirësi në financimin dhe administrimin e tyre, andaj u jepen për administrim strukturave paralele ose lëvizjes “Gylen”. Punën e parë që e bënë është këto medrese ishte që nga sistemi falas i edukimit t’i kthejnë në shkolla me para, e së dyti mësimet fetare i reduktojnë aq shumë, saqë i kufizojnë vetëm në tri orë në javë. 

Përveç medreseve, nën ombrellën e tyre të organizimit përfshihen: Fondacioni i Edukimit “Gylistan” dhe Fondacioni i Edukimit “Sema”, si edhe kolegjet. Në kolegjet e Tiranës, Durrësit dhe Shkodrës, pra “Turgut Ozal”, “Mehmet Akif” dhe “Hasan Riza Pasha” në aspket të mësimit fetar nuk bëhet thuaja asgjë. 

Sa i përket shkollës “Memorial International School of Tirana” (MIST), ajo është shkolla më e shtrenjtë e vendit dhe i dedikohet një klase më të lartë të shoqërisë. Gati-gati të gjithë burokratët, politikanët dhe fëmijët e familjeve elite, ndjekin mësimet në këtë shkollë. 

Në nivel të edukimit universitar, nëse kandidati ka gjendje të mirë ekonomike, e drejtojnë ne Universitetin “Epoka”, e në të kundërtën në Universitetin “Bedër”. Universiteti “Bedër”, pasi që është i lidhur me administratën e Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, është i liruar nga taksat. Megjithatë në të dyja universitetet kërkohen çmime të cilat i tejkalojnë standardet ekonomike të Shqipërisë. 

Në të gjitha këto shkollat krijohen edhe ekipe mbikëqyrëse. Në këtë mënyrë pjesëtarët e këtyre ekipeve mbajnë kontakte të ngushta me studentët e tjerë dhe familjet e tyre. Thuhet se familjeve të studentëve, të cilët kanë gjendje të mirë ekonomike, përfshirë edhe të krishterët, u kërkohen ndihma financiare ose “lëmosha” në emër të shpërndarjes së ndihmave humanitare. 

Ndërkaq ata që diplomojnë nga këto shkolla shndërrohen pastaj në ushtarë mercenarë të kësaj strukture. Një gjë që mund ta them me siguri të plotë është se këto shkolla, të shpërndara në nivel shtetëror, luajnë rolin e kazermave ushtarake. 

Struktura paralele përmes shoqatës “Yeni Ufuklar” (Vizionet e reja) përpiqet ta organizojë dhe dirigjojë jetën e posa të diplomuarve. Duke filluar punët që nga martesa, e deri te punësimi, të gjitha dirigjohen nga kjo qendër sociale. Të rinjtë, të cilët punësohen, u kërkohet një rrogë në vit në formë të shpagimit. Në Bajramin e Kurbanit të hollat për kurban dhe ndihmesa të tjera janë të detyrueshme. 

“Struktura paralele” po ashtu ka ndikim të madh edhe në institucionin e Komunitetit Mysliman. Aq ka ndikim kjo strukturë, saqë ata të cilët nuk pjesë e lëvizjes “Gylen” nuk mund të bëhen as pjesë e Komunitetit Mysliman e as të zhvillojnë ndonjë aktivitet fetar. Thënë shkurt, shërbimi fetar në Shqipëri është pjesë e monopolit të tyre. 

Një situatë e tillë u shpërfaq me rastin e zgjedhjes së kryetarit të Komunitetit Islam. Nën ndikimin e tyre, kryetar i saj u përzgjodh një person me emrin Skender Bruçaj, i cili njihet si psikolog dhe është pjesë e strukturës paralele (Lëvizjes “Gylen”) që nga viti 1990-të. 

Falja e namazit të Bajramit nga Myftiu ose Kryetari i Komunitetit Mysliman në Ballkan është një lloj tradite. Por, kryetari i Komunitetit Mysliman në Shqipëri, Bruçaj, nuk e ka falë namazin e Bajramit të Madh. Madje, deri sot nuk është parë që ai të ketë dalë para xhematit dhe ta ketë falur namazin si imam i xhematit. 

“Drita Islame” është një revistë që botohet në kuadër të Komunitetit Islamik dhe përdoret si lloj mekanizmi nga struktura paralele. Shtëpia botuese “Prizmi” përkthen në shqip dhe boton librat e Liderit të “Strukturës paralele” (Fetullah Gylen). Gjithë shpërndarja dhe promovimi realizohet përmes institucionit të Komunitetit Mysliman. 

Por, veprimtaria e “Strukturës paralele” nuk përfundon me kaq. Duke filluar me Gazetën Start , ajo ka ndikim edhe në mediat e shtetit. Në mediat e shkruara dhe vizuale ngjarjet e fundit që ndodhën në Turqi i janë ofruar publikut shqiptar gjithnjë të mangëta dhe të njëanshme. Sidomos para zgjedhjeve të 30 marsit janë publikuar lajme denigruese ndaj Partisë së Mirëqenies dhe Zhvillimit (AK Parti) dhe kryeministrit të atëhershëm Rexhep Tajip Erdogan. 

Në Shqipëri veprojnë edhe ueb-portale të kësaj strukture, të cilat janë nën ndikim të strukturës paralele. Lajmet e tyre janë detyruar t’i përgatisin të rinjtë, të cilët janë të punësuar nga struktura paralele. Ndërkaq, ata janë të pranishëm edhe në televizionet kombëtare, duke fabrikuar lajme me para. Kjo propagandë e zezë është vazhduar edhe pas zgjedhjeve presidenciale në Turqi. Edhe pse në masë më të vogël, kjo propagandë vazhdon edhe sot e kësaj dite. 

Për gjërat, si meseleja e Xhamisë së Madhe në Tiranë, e cila tashmë është shndërruar në “këngë të gjarprit” dhe për lojërat e aktivitetet e tyre në fushën e turizmit dhe komunikacionit, si dhe për ndikimin e tyre në fushën e politikës dhe të policisë, do të shkruajmë pas zgjedhjeve që do të mbahen në Bullgari dhe Bosnjë-Hercegovinë. 

*Autori është kolumnist i rregullt dhe analist i Ballkanit pranë gazetës ditore “Yeni Akit” në Turqi 

Marrë nga Revista Shenja


Από Ayhan Demir
Για την ώρα «Παράλληλη Δομή» (Η Κίνηση Γιουλέν) από άποψη επηρεασμού, στην δεύτερη θέση είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Τρίτη θέση είναι τα Σκόπια.

Η αλήθεια είναι πως για το ποια είναι δεύτερη και ποια τρίτη δεν είμαι και πολύ σίγουρος, αλλά ότι  η Αλβανία πιάνει την πρώτη θέση, είμαι πολύ σίγουρος.
Η παράλληλη δομή έχει κατέβει για πρώτη φορά στην Αλβανία το έτος 1993, απλώνοντας  την επιρροή της στις ευρύτερες μάζες , πρώτα μέσο των διάφορων μορφών εκπαίδευσης. Αμέσως μετά επηρέασε την οικονομία. Ιδιαίτερα στο πεδίο του τουρισμού και τηλεπικοινωνίας έχει αναπτύξει μία συνεπή επεκτατική πολιτική .
Τα διάφορα σχολεία Μεντρεσέ στην Καβάγια, Ελμπασάν, Τίρανα, Κορυτσά και Μπεράτιο είναι παρόμοια με τα σχολεία «ιμάμ-χατίπ» στην Τουρκία, που κάποτε ήταν υπό την διοίκηση των αράβων και στα σχολεία αυτά η εκπαίδευση παρέχονταν δωρεάν. Αλλά με την πτώση των διδύμων πύργων το 2001, αυτά τα σχολεία βίωναν δυσκολίες οικονομικές και διοικητές, για το λόγο αυτό διαχειρίζονταν από τις παράλληλες δομές της κίνησης «Γιουλέν». Το πρώτο πράγμα που έκαναν αυτοί οι μεντρεσέδες ήταν από το σύστημα δωρεάν μόρφωσης  να μετατραπούν σε σχολεία με πληρωμή, και   έπειτα τα θρησκευτικά μαθήματα να μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που να γίνονται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.
Εκτός από τους μεντρεσέδες, υπό την προστασία του οργανισμού  περιλαμβάνονται. Ίδρυμα Εκπαίδευσης «Γιουλιστάν» και το Ίδρυμα Εκπαίδευσης «Σεμά»  όπως και τα κολλέγια. Στα κολλέγια των Τιράνων, Δυρραχίου και Σκόδρας, δηλαδή, «Τουργούτ Οζάλ», «Μεχμέτ Ακίφ» και «Χασάν Ριζά Πασά» όσο αφορά το θρησκευτικό μάθημα σχεδόν δεν γίνεται τίποτα.
Όσο αφορά το Σχολείο «Memorial International School of Tirana” (MIST),» εκείνο είναι το πιο ακριβό σχολείο της χώρας και αφορά μια ανώτερης τάξης της κοινωνίας. Σχεδόν όλοι οι γραφειοκράτες, πολιτικοί και παιδιά των οικογενειών που θεωρούνται η ανώτερη τάξη της κοινωνίας, σπουδάζουν στο σχολείο αυτό.    
Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, εάν ο υποψήφιος έχει καλή οικονομική κατάσταση, τον στέλνουν στο Πανεπιστήμιο «Εποχή» και στον αντίποδα στο Πανεπιστήμιο Μπεντέρ.
Το Πανεπιστήμιο Μπεντέρ, αφού είναι συνδεδεμένος με την διοίκηση της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας δεν πληρώνει φόρους. Εάν και στα δύο πανεπιστήμια ζητούνται δίδακτρα που οι τιμές τους ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες της Αλβανίας.
Σε όλα αυτά τα σχολεία δημιουργούνται και ομάδες επιτήρησης. Με τον τρόπο αυτό μέλη των ομάδων αυτών κρατάνε στενές επαφές με άλλους φοιτητές  και τις οικογένειες τους. Λέγεται μάλιστα ότι στις οικογένειες των φοιτητών     που είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβάνοντας και τις χριστιανικές, ζητούν την οικονομική στήριξη η « την ελεημοσύνη» στο όνομα τις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εντωμεταξύ όσοι παίρνουν πτυχίο από τις σχολές αυτές γίνονται έπειτα μισθοφόροι της δομής αυτής. Κάτι το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως στα σχολεία αυτά σε επίπεδο κρατικό, παίζουν το ρόλο στρατοπέδων.
Οι παράλληλες δομές μεταξύ του συλλόγου “Yeni Ufuklar” (Νέα Οράματα) προσπαθούν να ενορχηστρώσουν την ζωή των πτυχιούχων. Ξεκινώντας από τις πρώτες δουλείες, το γάμο, μέχρι την πλήρη απασχόληση, και όλα ενορχηστρώνονται από αυτό το κοινωνικό κέντρο. Στους νέους, οι οποίοι απασχολούνται,  του ζητούν ως ένα είδος χρέωσης ένα ετήσιο μισθό. Στο Μπαϊράμι τα χρήματα για το κουρμπάνι και άλλες βοήθειες είναι υποχρεωτικές.
«Η Παράλληλη Δομή» επίσης επηρεάζει έντονα και το θεσμό της Μουσουλμανικής Κοινότητας. Τέτοια είναι η επιρροή, που όσοι δεν είναι μέρος της κίνησης «Γιουλέν» δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν μέλη της Μουσουλμανικής Κοινότητας και ούτε μπορούν να τελέσουν κάποια θρησκευτική δραστηριότητα. Συνοπτικά, η θρησκευτική υπηρεσία στην Αλβανία    είναι μέρος του μονοπωλίου τους.

Σε μια τέτοια κατάσταση εμφανίστηκε κατά την εκλογή του πρόεδρου της Ισλαμικής Κοινότητας. Υπό την επιρροή τους, πρόεδρος επιλέχτηκε ένα άτομο με όνομα Σκεντερ Μπρούτσαϊ, ο οποίος είναι γνωστός ως ψυχολόγος και είναι μέλος της παράλληλης δομής (κίνηση Γιουλέν ) από το έτος 1990.
Η προσευχή του ναμάζι του Μπαϊράμι από τον Μουφτή η το Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας στην Αλβανία, Μπρούτσαϊ δεν έχει συγχωρέσει το ναμάζι του Μεγάλου  Μπαϊράμι. Μάλιστα μέχρι και σήμερα δεν τον έχει δει κανείς να έχει βγει μπροστά από το τζεμάτη και να έχει συγχωρέσει το ναμάζι του ιμάμη του τζεμάτη.
« Το Φώς του Ισλάμ» είναι ένα περιοδικό που εκδίδεται στα πλαίσια της Ισλαμικής κοινότητας και χρησιμοποιείτε ως μηχανισμός από την παράλληλη δομή. Ο εκδοτικός οίκος « Πρίσμα» μεταφράζει στα αλβανικά και εκδίδει τα βιβλία του αρχηγού της « Παράλληλης Δομής» (Φετουλαχ Γιούλ». Όλη η  προώθηση και  η διανομή πραγματοποιείται από την Μουσουλμανική Κοινότητα.
Αλλά, η δράση της «Παράλληλης Δομής» δεν τελειώνει εδώ. Ξεκινώντας από την εφημερίδα ΣΤΑΡΤ, αυτό επηρεάζει και τα κρατικά ΜΜΕ. Στα γραπτά και τηλεοπτικά ΜΜΕ στην Αλβανία τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Τουρκία έχουν προβληθεί με ελλείψεις και μεροληπτικά. Ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές που έγιναν στις 30 Μαρτίου έχουν δημοσιευθεί ειδήσεις υποτιμητικές για το κόμμα ΑΚ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Αλβανία δρουν και ιστοσελίδες τις δομής αυτής, οι οποίες είναι υπό την επιρροή της Παράλληλης Δομής. Οι ειδήσεις τους προετοιμάζονται υποχρεωτικά από τους νέους που μόλις έχουν προσληφθεί στις παράλληλες δομές. Εντωμεταξύ, αυτοί είναι παρόν και στα κρατικά κανάλια, δημιουργώντας ειδήσεις επί πληρωμή. Αυτή η μαύρη προπαγάνδα συνεχίστηκε  και μετά τις προεδρικές εκλογές  στην Τουρκία. Αν και σε μικρότερη έκταση, αυτή η προπαγάνδα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Για τα θέματα, όπως το Μεγάλο Τζαμί στα Τίρανα, οι οποία τώρα πια έχει μετατραπεί σε «τραγούδι του φιδιού» και για τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες τους στο πεδίο του τουρισμού και της επικοινωνίας, όπως και για την επιρροή τους στην πολιτική και την αστυνομία θα γράψουμε μετά τις εκλογές που θα γίνουν στην Βουλγαρία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.


Ο αρθρογράφος είναι μελετητής και αναλυτής των Βαλκανίων στην εφημερίδα «Yeni Akit» στην Τουρκία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο