Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28 Οκτωβρίου στην Κορυτσά! (Φώτο+βίντεο)

Με ιδιαίτερη και αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Εορτή της «28 Οκτωβρίου» στην Κορυτσά. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Μπομποστίτσα (Ναός του 13 αιώνα) συνεχίστηκαν με την Δοξολογία στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στο χωριό Μπομποστίτσα όπου κατέθεσαν στεφάνη: Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία, κ Λεονίδας Ροκανά, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, κύριο Ιωάννη Πεδιώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ Σταύρο Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού κ Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ Νικόλαος Ασημόπουλος, η Βουλευτής Καστοριάς κ Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, κ Μιχάλη Μαγειρία, εκπρόσωπος Ελληνικών Φροντιστηρίων «Αριστοτέλης» κ Μαρία Ζαμανίκου, ο Πρόεδρος Ομόνοιας Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος με τον Ναούμ Ντίσιο, ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ παράρτημα Κορυτσά κ Αρμπέν Ηλία, η Οργάνωση των Ρομά κ Αρμπέν Κοστούρη, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολιτισμού»,  ο Σύλλογος ΠΑΣΥΒΑ- ΣΦΕΒΑ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Άργος Ορεστικού. Μαθητές του Νηπιαγωγείου και Εκπαιδευτηρίων Όμηρος, είπαν ένα τραγούδι αφιερωμένο στους ανώνυμους, ήρωες. Η τελετή τελείωσε με την απαγγελία του Εθνικό Ύμνου.  
Ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο η ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος». Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Σχολείου κ Ζαφείρης Γεωργιάδης. Ξεχώρισε στο τέλος ένα σκετς το οποίο είχε δημιουργηθεί με βάση πραγματικές μαρτυρίες από το χωριό Μπομποστίτσα, τις οποίες τις έδωσε ο κ Μπάμπουλλας Σωτήρης ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας,  και εξιστορούσε στιγμές κατά τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού αυτού ενταφίασαν έναν από τους έλληνες στρατιώτες που απεβίωσε κατά την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού, μετά την επίθεση των Γερμανών. Οι χωριανοί με αδερφική αγάπη φρόντισαν για το ενταφιασμό του. Στην μνήμη του και άλλους στρατιώτες κτίστηκε μετά το 90’  το μνημείο που μέχρι και σήμερα προσευχόμαστε και τιμούμε τους έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στην περιοχή. Στο τέλος οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε η Ομιλία του Προέδρου της Ομόνοια κ Γρηγόρη Καραμέλο και έπειτα πήρε το λόγο ο Γ Π της Ελλάδος κ Ιωάννης Πεδιώτης  ο οποίος εκφώνησε ένα, μοναδικό στην ουσία, λόγο το οποίο προβλημάτισε εποικοδομητικά όλους τους παρευρισκομένους.
Με την λήξη των εκδηλώσεων στα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος»  όλοι οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Ξενοδοχείο Γκράντ όπου και παρακολούθησαν μια ξεχωριστή παράσταση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια  από διάφορους Συλλόγους από την Ελλάδα.
Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, εκτός των παραπάνω που αναφέραμε κατά την κατάθεση των στεφάνων  και ο κ Ανδρέας Μίτσιος Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος κ Γεώργιος Χρονόπουλος, π Βουλευτής κ Ευγένιος Χαϊτίδης και άλλοι άγνωστοι και γνωστοί φίλοι και συμπατριώτες που αγαπούν και στέκονται δίπλα στους έλληνες της Κορυτσάς.
Φυσικά προκαλεί ερωτήματα και η εμφανέστατη απουσία επίσημων προσώπων από τις τοπικές αλβανικές αρχές στην Κορυτσά σε όλα τα επίπεδα, αν και όλοι πήραν προσκλήσεις για να παρευρεθούν. Ενώ όλα φαίνονται πως εξελίσσονται θετικά στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις τέτοια γεγονότα σε οδηγούν σε συμπεράσματα που μόνο θετικές δεν θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς.
Γενικά φαίνεται πως η αχαριστία στην χώρα αυτή είναι ένα αγαπημένο «άθλημα».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ! Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …