Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση Βενιζέλου για τα αλβανικά σχολικά βιβλία με αλυτρωτικό περιεχόμενο

Η Αλβανία μπορεί να επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να συνεχίζει την ανθελληνική πολιτική και την ενθάρρυνση των αλυτρωτικών και εθνικιστικών εξάρσεων που γίνονται όλο και πιο συχνές το τελευταίο διάστημα.
Οι ελπίδες που είχαν στηριχτεί στον Έντι Ράμα, ότι η εκλογή του στην πρωθυπουργία της Αλβανίας θα οδηγούσε σε σταδιακή απομόνωση των στοιχείων αυτών που προκαλούν προσκόμματα και στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και σε βάθος χρόνου υπονομεύουν τις ενταξιακές διαδικασίες, δεν επαληθεύτηκαν. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων παρατηρητών που παρακολουθούν την πολιτική ζωή της Αλβανίας, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στον υπέρμετρο εγωισμό ή και αλαζονεία, που διακρίνει τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Στους δεκατέσσερις μήνες ζωής που μετρά η Κυβέρνησή του, τα προβλήματα οξύνονται και διογκώνονται αντί να αμβλύνονται: Η υπόθεση της Α.Ο.Ζ. όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά οι Αλβανοί υπηρεσιακοί παράγοντες που επί Μπερίσα είχαν εισηγηθεί την υπογραφή της σύμβασης με την Ελλάδα σύμφωνα με τα διεθνή ισχύοντα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Η «Μεγάλη Αλβανία», έχει πάρει πλέον ευρύτερες διαστάσεις και προβληματίζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας- Αλβανίας, δεν είχε κατανοήσει καν τον προβληματισμό που κατά διαστήματα εκφραζόταν από Ελληνικούς κυρίως φορείς, εξαιρουμένης της Ελληνικής Κυβέρνησης που απέφυγε σε πρώτο στάδιο να θέσει ως προϋπόθεση της χορήγησης του καθεστώτος της προς ένταξη χώρας, την καταδίκη τέτοιων εκδηλώσεων από την Αλβανική Πολιτεία. Παρά τη γενναιόδωρη στάση της Ελλάδος να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, παραβλέποντας, σειρά καίριων ζητημάτων και προκλήσεων των Αλβανών σε βάρος των Ομογενών και της χώρας μας, για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για την εγκληματικότητα, την αρπαγή περιουσιών Βορειοηπειρωτών, την πλαστή απογραφή κ.α., η κυβέρνηση Ράμα, εμφανίζεται ακόμη πιο σκληρή και ανθελληνική από τις προηγούμενες. Χαρακτηριστικά είναι τα ζητήματα του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων, αλλά και των άταφων ηρώων του 1940.
«Τροφή» στον ανθελληνισμό
Παρά τις διμερείς διαπραγματεύσεις και τις κατ΄ αρχή συμφωνίες που είχαν γίνει τα περασμένα χρόνια και φέτος τα σχολικά βιβλία που μοιράστηκαν στους μαθητές περιλαμβάνουν αναφορές ότι περιοχές, όπως η Θεσπρωτία, η Κόνιτσα, η Πρέβεζα, η Καστοριά, η Φλώρινα κ.α. είναι Αλβανικές, ότι δηλαδή υποστηρίζουν και οι οπαδοί της «Μεγάλης Αλβανίας» με τις σημαίες και τους χάρτες που κυκλοφορούν. Όπως έλεγε μάλιστα στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας στον «Π.Λ.» τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν στην ουσία ένα μίσος προς τους Έλληνες που τους θεωρούν ως «εχθρούς» της Αλβανίας.
Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου
Η νέα πρόκληση, αυτή τη φορά φαίνεται ότι επιτέλους δεν άφησε ασυγκίνητο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και για πρώτη φορά δια στόματος του Υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου στέλνεται ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ότι η ρητορεία που αναπτύσσεται σχετικά με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς είναι πιθανόν να προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε..
Συγκεκριμένα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Τάνια Ιακωβίδου, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση ρητορείας περί δήθεν «αλύτρωτων αλβανικών εδαφών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη σχολική διδακτέα ύλη, υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη γραπτή του απάντηση υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξή της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέα γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι δε αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε..
Οι άταφοι ήρωες
Ένα επίσης επίκαιρο ζήτημα που αποκαλύπτει την κωλυσιεργία που διακρίνει την Αλβανική Κυβέρνηση είναι το ζήτημα των άταφων ηρώων του 1940. Αν και πέρασαν πέντε χρόνια από τη συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα, οι διαδικασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων και την ταφή τους στα δύο επίσημα σήμερα ελληνικά νεκροταφεία δεν έχουν προχωρήσει. Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» στη Βόρειο Ήπειρο, συνοδεύτηκε με την ευχή του χρόνου να μην υπάρχουν άταφοι Έλληνες πεσόντες. Ωστόσο κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο αφού οι Αλβανοί προβάλλουν διάφορα προσκόμματα, τη στιγμή μάλιστα που στους Ιταλούς επέτρεψαν λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο την εκταφή των πεσόντων στρατιωτών τους. Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, στις προχθεσινές εκδηλώσεις στο Αργυρόκαστρο προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος, καθώς όπως είπε προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση (τώρα!) της μικτής Ελληνο- Αλβανικής Επιτροπής, για την εφαρμογή της συμφωνίας εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, χωρίς όμως κανένας να είναι σε θέση να προεξοφλήσει την εξέλιξη, με δεδομένες και τις αντιδράσεις των ακραίων Αλβανικών στοιχείων, τα οποία – όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα- υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό ο Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι άταφοι νεκροί στρατιώτες ανέρχονται περί τους 12.000 ενώ έχουν καθοριστεί 139 σημεία στην Αλβανική επικράτεια στα οποία βρίσκονται τάφοι Ελλήνων πεσόντων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …