Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Απάντηση Βενιζέλου για τα αλβανικά σχολικά βιβλία με αλυτρωτικό περιεχόμενο

Η Αλβανία μπορεί να επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να συνεχίζει την ανθελληνική πολιτική και την ενθάρρυνση των αλυτρωτικών και εθνικιστικών εξάρσεων που γίνονται όλο και πιο συχνές το τελευταίο διάστημα.
Οι ελπίδες που είχαν στηριχτεί στον Έντι Ράμα, ότι η εκλογή του στην πρωθυπουργία της Αλβανίας θα οδηγούσε σε σταδιακή απομόνωση των στοιχείων αυτών που προκαλούν προσκόμματα και στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και σε βάθος χρόνου υπονομεύουν τις ενταξιακές διαδικασίες, δεν επαληθεύτηκαν. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων παρατηρητών που παρακολουθούν την πολιτική ζωή της Αλβανίας, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στον υπέρμετρο εγωισμό ή και αλαζονεία, που διακρίνει τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Στους δεκατέσσερις μήνες ζωής που μετρά η Κυβέρνησή του, τα προβλήματα οξύνονται και διογκώνονται αντί να αμβλύνονται: Η υπόθεση της Α.Ο.Ζ. όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά οι Αλβανοί υπηρεσιακοί παράγοντες που επί Μπερίσα είχαν εισηγηθεί την υπογραφή της σύμβασης με την Ελλάδα σύμφωνα με τα διεθνή ισχύοντα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Η «Μεγάλη Αλβανία», έχει πάρει πλέον ευρύτερες διαστάσεις και προβληματίζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας- Αλβανίας, δεν είχε κατανοήσει καν τον προβληματισμό που κατά διαστήματα εκφραζόταν από Ελληνικούς κυρίως φορείς, εξαιρουμένης της Ελληνικής Κυβέρνησης που απέφυγε σε πρώτο στάδιο να θέσει ως προϋπόθεση της χορήγησης του καθεστώτος της προς ένταξη χώρας, την καταδίκη τέτοιων εκδηλώσεων από την Αλβανική Πολιτεία. Παρά τη γενναιόδωρη στάση της Ελλάδος να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, παραβλέποντας, σειρά καίριων ζητημάτων και προκλήσεων των Αλβανών σε βάρος των Ομογενών και της χώρας μας, για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για την εγκληματικότητα, την αρπαγή περιουσιών Βορειοηπειρωτών, την πλαστή απογραφή κ.α., η κυβέρνηση Ράμα, εμφανίζεται ακόμη πιο σκληρή και ανθελληνική από τις προηγούμενες. Χαρακτηριστικά είναι τα ζητήματα του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων, αλλά και των άταφων ηρώων του 1940.
«Τροφή» στον ανθελληνισμό
Παρά τις διμερείς διαπραγματεύσεις και τις κατ΄ αρχή συμφωνίες που είχαν γίνει τα περασμένα χρόνια και φέτος τα σχολικά βιβλία που μοιράστηκαν στους μαθητές περιλαμβάνουν αναφορές ότι περιοχές, όπως η Θεσπρωτία, η Κόνιτσα, η Πρέβεζα, η Καστοριά, η Φλώρινα κ.α. είναι Αλβανικές, ότι δηλαδή υποστηρίζουν και οι οπαδοί της «Μεγάλης Αλβανίας» με τις σημαίες και τους χάρτες που κυκλοφορούν. Όπως έλεγε μάλιστα στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας στον «Π.Λ.» τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν στην ουσία ένα μίσος προς τους Έλληνες που τους θεωρούν ως «εχθρούς» της Αλβανίας.
Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου
Η νέα πρόκληση, αυτή τη φορά φαίνεται ότι επιτέλους δεν άφησε ασυγκίνητο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και για πρώτη φορά δια στόματος του Υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου στέλνεται ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ότι η ρητορεία που αναπτύσσεται σχετικά με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς είναι πιθανόν να προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε..
Συγκεκριμένα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Τάνια Ιακωβίδου, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση ρητορείας περί δήθεν «αλύτρωτων αλβανικών εδαφών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη σχολική διδακτέα ύλη, υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη γραπτή του απάντηση υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξή της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέα γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι δε αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε..
Οι άταφοι ήρωες
Ένα επίσης επίκαιρο ζήτημα που αποκαλύπτει την κωλυσιεργία που διακρίνει την Αλβανική Κυβέρνηση είναι το ζήτημα των άταφων ηρώων του 1940. Αν και πέρασαν πέντε χρόνια από τη συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα, οι διαδικασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων και την ταφή τους στα δύο επίσημα σήμερα ελληνικά νεκροταφεία δεν έχουν προχωρήσει. Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» στη Βόρειο Ήπειρο, συνοδεύτηκε με την ευχή του χρόνου να μην υπάρχουν άταφοι Έλληνες πεσόντες. Ωστόσο κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο αφού οι Αλβανοί προβάλλουν διάφορα προσκόμματα, τη στιγμή μάλιστα που στους Ιταλούς επέτρεψαν λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο την εκταφή των πεσόντων στρατιωτών τους. Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, στις προχθεσινές εκδηλώσεις στο Αργυρόκαστρο προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος, καθώς όπως είπε προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση (τώρα!) της μικτής Ελληνο- Αλβανικής Επιτροπής, για την εφαρμογή της συμφωνίας εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, χωρίς όμως κανένας να είναι σε θέση να προεξοφλήσει την εξέλιξη, με δεδομένες και τις αντιδράσεις των ακραίων Αλβανικών στοιχείων, τα οποία – όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα- υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό ο Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι άταφοι νεκροί στρατιώτες ανέρχονται περί τους 12.000 ενώ έχουν καθοριστεί 139 σημεία στην Αλβανική επικράτεια στα οποία βρίσκονται τάφοι Ελλήνων πεσόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: