Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με κεντρικό σύνθημα «Μην αγγίζεις τον γείτονά μου» - Me parullë kryesore “Mos e prek fqinjin tënd”.

Με κεντρικό σύνθημα «Μην αγγίζεις τον γείτονά μου»

Πολίτες της Βοϊβοντίνας και ακτιβιστές από μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας, απ' όπου εστάλη το μήνυμα ότι «η πλειοψηφία σε μία χώρα είναι υπεύθυνη για τη μειοψηφία και πρέπει να την προστατεύει».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Νόβι Σαντ από το φασισμό και με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών μετά τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας και την αυξημένη δράση ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων στο Νόβι Σαντ και τη Βοϊβοντίνα.

Ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Πολιτών Βοϊβοντίνας, Ζέλικο Στάνετιτς τόνισε ότι ο φασισμός καθημερινά είναι παρών στην πόλη του Νόβι Σαντ.

«Το τελευταίο διάστημα, ο φασισμός ξεχειλίζει από τις σελίδες εφημερίδων και από τα κεφάλια διάφορων πολιτικών πλημμύρισε τα καταστήματα των γειτόνων μας. Γι' αυτό σήμερα φορώ μπλούζα με το σύνθημα 'Μην αγγίζεις τον γείτονά μου', το οποίο είναι και κεντρικό μήνυμα της σημερινής συνάντησης» είπε ο κ. Στάνετιτς.

Ο Σέρβος δημοσιογράφος και αναλυτής, Τεόφιλ Πάντσιτς τόνισε πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ειλικρινά πίσω από αντιφασιστικές αξίες, επειδή όταν εμφανίζεται η αφορμή για μαζική διαδήλωση πολιτών, όπως αυτή στο Νόβι Σαντ, "ποτέ δεν κάνει αυτό που είναι καθήκον της".

«Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που είναι θύματα επιθέσεων. Αν για την καταστροφή τεσσάρων καταστημάτων Αλβανών δεν υπάρχει ξεκάθαρη αντίδραση των πολιτών του Βρσατς, αυτό δείχνει ότι στην πόλη μας σύντομα θα βλέπουμε θηριωδίες μέσα από τις χαραμάδες στα κατεβασμένα ρολά» τόνισαν εκπρόσωποι επτά μη κυβερνητικών οργανώσεων από την πόλη Βρσατς, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κέντρο για την Περιφερειοποίηση, Δράση Πολιτών Πάντσεβο, Ανεξάρτητη Κοινωνία Δημοσιογράφων Βοϊβοντίνας, Πράσινο Δίκτυο Βοϊβοντίνας, Κέντρο για την ανάπτυξη της κοινωνίας πολιτών, Μέτωπο Πολιτών Πανόνιγιε, Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σερβία, Κέντρο για τη Διαπολιτισμική Κοινωνία και Κέντρο Πολιτών Βοϊβοντίνας.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης έως το μνημείο «Οικογένεια», όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη όλων των θυμάτων του φασισμού.

Me parullë kryesore “Mos e prek fqinjin tënd”.

Qytetarë të Vojvodinës dhe aktivistë organizatash jo-qeveritare morrën pjesë në aktivitetin antifashist që u organizua në qytetin e Novi Sadit në Serbi, nga ku u dërgua mesazhi se “shumica në një vënd është e përgjegjëshme për pakicën dhe duhet që ta mbrojë atë”.


Demostrata u realizua dje, ditën e 70 vjetëve nga çlirimi i Novi Sadit nga fashistët  dhe me shkak sulmet e fundit në dyqanet e shqiptarëve pas episodeve të shkaktuara në deshjen Serbi-Shqipëri dhe me një rritje të aktivitetit të të djathtëve ekstrem si dhe të organizatave fashiste në Novi Sad dhe në Vojvodinë.


Përfaqësuesi i organizatës jo –qeveritare  Qëndra e Qytetarëve të Vojvodinës, Zeliko Stanetits theksoi se fashizmi çdo ditë është prezent në qytetin e Novi Sadit.


“Gjatë kohëve të fundit, fashizmi derdhet në faqet e gazetave dhe nga kokat e politikanëve të ndryshëm mbyti dyqanet e fqinjëve tanë. Për këtë arsye sot kam veshur bluzën me parullën “Mos e prek fqinjin tënde”, e cila është dhe mesazhi kryesor i takimit të sotëm” dhe z Stanetic


Gazetari Serb  dhe analisti Teofil Pantic theksoi se nuk beson se qeveria gjendet me sinqeritet prapa vlerave antifashishte, sepse kur shfaqet shkaku për një demostratë masive, si ajo e Novi Sadit “kurrë nuk bën atë që është dhe detyra e saj”.“Qëllimi i kësaj proteste është shprehja e solidaritetit kundrejt bashkëqytetarëve tanë që janë viktima sulmesh. Nëse për shkatërrimin e katër dyqaneve të shqiptarëve nuk ka reagim të pastër të qytetit të Vrsaç kjo tregon se në qytetin tonë shpejt do të shikojmë brutalitete nëpërmjet të çarave të qepenave të mbyllur” theksuan përfaqësuesit e shtatë organizatave nga qyteti Vrsaç, të cilët merrin pjesë në këtë protestë.


Protestën e organizoi aleanca në të cilën marrin pjesë organizata jo- qeveritare. Qëndra për Decentralizim, Qytetarët aktivë Paçevo, Komuniteti i Gazetarëve të Vojvodinës, Rrjeti Jeshil i Vojvodinës, Qëndra për zhvillimin e shoqërisë civile, Balli Qytetar Panogije, Këshilli i Helsinkit për të drejtat e njeriut në Serbi. Qëndër për Shoqërinë Ndërkulturore dhe Qëndër e Qytetarëve të Vojvodinës.Pas protestës që u realizua në qëndër të qytetit deri në monumentin “familja” ku dhe u vendosën kurora në kujtim të të gjitha viktimave të fashizmit.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο