Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέλευση του Συνδέσμου Ορθοδόξων Διανοούμενων της Αλβανίας - U zhvillua Asambleja e Lidhjes së Intelektualëve Orthodhoksë


KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPERISE
Tiranë, 13 tetor 2014
Njoftim Shtypi
U zhvillua Asambleja e Lidhjes së Intelektualëve Orthodhoksë


Të ardhur nga qytete të ndryshme të vendit, mbi 400 të diplomuar të shkollave të larta, anëtarë aktivë të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, u mblodhën të shtunën, 11 tetor, në sallën e Qendrës Kulturore të Katedrales së Tiranës “Ngjallja e Krishtit”, në Asamblenë e Lidhjes së Intelektualëve Orthodhoksë të Shqipërisë. Lidhja funksionon në kuadrin e Statutit të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë dhe ka për qëllim kultivimin shpirtëror të anëtarëve të saj, zhvillimin e marrëdhënieve ndërpersonale, dëshminë e së vërtetës Orthodhokse, shërbimin social, për mbështetjen e njerëzve në nevojë etj.

Fjalën e hapjes e mbajti Kryepiskopit Anastas, i cili foli rreth temës “Kërkimi fetar në Evropë. Rëndësia e pakicave krijuese”. Në të ndër të tjera u theksua se “…Që Kisha Orthodhokse t’i përgjigjet rolit historik të saj dhe që të kontribuojë në ecurinë shpirtërore të Shqipërisë dhe më gjerë të Evropës, nevojitet para së gjithash që të jetë besnike ndaj karakterit të saj misterial-sotiriologjik.  Të mbetet ajo që është në thelb “Arka e së vërtetës”, - të cilën e zbuloi Perëndia Triadik- shfaqja e misterit të ekonomisë së Perëndisë në Krishtin me anën e Shpirtit të Shenjtë. Vendi ku kryhet metamorfoza e njeriut, kapërcimi i ankthit ekzistencial, bashkimi i tij me Perëndinë e dashurisë. Këtë Orthodhoksi duhet të përfaqësojmë në Shqipëri dhe në tërë botën. Le të mos shqetësohemi pse nuk bëjmë pjesë në shumicën. Ajo që kërkohet është të bëhemi një bërthamë krijuese, që do të ndihmojë vendin tonë, që do të zbulojë dhe do të zhvillojë elementët më të mirë të trashëgimisë evropiane si dhe do të ecë drejt një lulëzimi të ri shpirtëror.”  
    Në pjesën e dytë të veprimtarisë u mbajtën disa referate nga anëtarë të Lidhjes së Intelektualëve Orthodhoksë: Nga Prof. dr. Robert Andoni “Mjekë të shquar orthodhoksë”; nga Anastasia Pite “Gruaja Orthodhokse dhe besimi”, nga Prof.as dr. Pirro Prifti “Veçori të bashkëjetesës fetare” dhe nga Dr. Dritan Shano “Zhvillimet ekonomike dhe sfidat me të cilat përballemi”. Veprimtaria vijoi me diskutime, ku u bënë propozime konkrete për veprimtarinë e ardhshme të Lidhjes.
Në kuadrin e Asamblesë, u bë zgjedhja e anëtarëve të Këshillit Ekzekutiv të saj, me procedura krejtësisht transparente,  nga një listë kandidatësh që u propozuan drejtpërdrejt nga anëtarët e Lidhjes gjatë procesit të votimit (të ndarë në 4 grupe, të Kryepiskopatës dhe të 3 Mitropolive).
    Gjatë kohës së mbajtjes së referateve përfundoi numërimi i votave dhe më pas u bënë të ditura rezultatet. Në Këshillin Ekzekutiv u zgjodhën 4 anëtarë nga Kryepiskopata dhe 3 anëtarë për çdo Mitropoli (nga 13 anëtarët 8 janë burra dhe 5 janë gra).
     Lidhja shprehu qartë nevojën e pjesëmarrjes aktive dhe krijuese të Orthodhoksëve që kanë formim universitar në jetën e Kishës sonë, brenda shoqërisë bashkëkohore shqiptare.
Zyra e Shtypit
e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέλευση του Συνδέσμου Ορθοδόξων Διανοούμενων της Αλβανίας

Προερχόμενοι από διάφορες πόλεις της Αλβανίας πάνω από τετρακόσιοι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, ενεργά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 συνήλθαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, για την αρτιότερη οργάνωση του «Συνδέσμου των Ορθοδόξων Επιστημόνων της Αλβανίας». Ο Σύνδεσμος λειτουργεί στα πλαίσια του Καταστατικού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και έχει ως σκοπό την πνευματική  καλλιέργεια των μελών του, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, την μαρτυρία της Ορθοδόξου αληθείας, την κοινωνική διακονία, τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Στην εισαγωγική του ομιλία με θέμα «Θρησκευτική αναζήτηση στην Ευρώπη – Η σημασία των δημιουργικών μειονοτήτων» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος τόνισε: «Για να ανταποκριθεί στον ιστορικό ρόλο της η Ορθόδοξη Εκκλησία και να συμβάλλει στην πνευματική πορεία της Αλβανίας,  θα χρειασθεί πριν απ’ όλα να είναι συνεπής στον μυστηριακό - σωτηριολογικό της χαρακτήρα.  Να παραμείνει αυτό που στην ουσία είναι: Κιβωτός της αληθείας,  την οποία απεκάλυψε ο Τριαδικός Θεός· φανέρωση του μυστηρίου της οικονομίας του Θεού εν Χριστώ διά του Αγίου Πνεύματος.  Χώρος όπου τελεσιουργείται η μεταμόρφωση του ανθρώπου,  η υπέρβαση της υπαρξιακής του αγωνίας,  η ένωση του με τον Θεό της αγάπης.  Αυτή την Ορθοδοξία οφείλουμε να εκπροσωπούμε στην Αλβανία και όπου αλλού βρεθούμε.  Ας μην ανησυχούμε διότι δεν ανήκουμε στην πλειοψηφία.  Το ζητούμενο είναι να γίνουμε ένας δημιουργικός πυρήνας που θα βοηθήσει την χώρα να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα καλύτερα στοιχεία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς της και να προχωρήσει σε μια νέα πνευματική ακμή.»  
Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα από τέσσερεις ακαδημαϊκούς δασκάλους (καθ. Ρομπέρτ Αντόνη,  «Διάσημοι Ορθόδοξοι γιατροί στην Αλβανία»,  καθ. Αναστασίας Πίτε «Ορθόδοξες γυναίκες και πίστη», καθ. Πύρρο Πρίφτι «Ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα» Δρ. Ντριτάν Σάνο «Οικονομική ανάπτυξη και προκλήσεις της εποχής μας»), ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την δραστηριότητα του συνδέσμου.
Στα πλαίσια των εργασιών της Συνελεύσεως έγινε η εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με διαφανής διαδικασίες από τον κατάλογο υποψηφίων που πρότεινε απ’ ευθείας η Συνέλευση σε τέσσερις ομάδες: της Αρχιεπισκοπής και των τριών Μητροπόλεων.
Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.  Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν τέσσερα μέλη από την Αρχιεπισκοπή και ανά τρία μέλη από τις υπόλοιπες τρείς μητροπόλεις (από τα 13 μέλη 8  είναι άντρες και 5 γυναίκες). 
Η Συνέλευση κατέστησε σαφή την ανάγκη δημιουργικής συμμετοχής των Ορθοδόξων που διαθέτουν Πανεπιστημιακές γνώσεις στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσα στην σύγχρονη αλβανική κοινωνία.
13 Οκτωβρίου 2014
Γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …