Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλήρες ρεπορτάζ για την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: "Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 - 1941"

από την Θωμαϊδα Παριανού

 

Ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος, 1914», πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 – 1941» την Κυριακή 26 Οκτωβρίου  και ώρα 11.30 π.μ., στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με συντονίστρια την  φοιτήτρια Νομικής από την Κύπρο, κ. Ειρήνη Γεωργιάδου.       Ο δημοσιογράφος  κ. Θεόδωρος Ασβεστόπουλος, ανέγνωσε τον  γραπτό χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής  και  Κονίτσης κ. κ. Ανδρέα, ο οποίος  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σύμπνοια της πολιτικής (Ι.Μεταξάς), στρατιωτικής (Αλ. Παπάγος), και θρησκευτικής (Αρχ. Χρύσανθος) ηγεσίας των ημερών εκείνων, στην ‘άνωθεν’ τιμωρία του Μουσολίνι για την βύθιση της «Ελλης». Μεταξύ των άλλων, είπε:

« Ἔτσι, ὅταν στὶς 28 Ὀκτωβρίου 1940 ἄρχισε ἡ Ἰταλικὴ ἐπίθεση ἐναντίον τῆς Χώρας μας, κοινὴ ἦταν ἡ πεποίθηση γιὰ τὴν νίκη «ὑπὸ τὴν σκέπην τῆς Παναγίας», ὅπως ἔγραφε  ἰδιοχείρως ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν Χρύσανθος πίσω ἀπὸ τὶς μικρὲς εἰκόνες τῆς Μεγαλόχαρης ποὺ εἶχαν μοιρασθῇ σὲ ὅλα τὰ στρατευμένα Ἑλληνόπουλα».

    Και ερχόμενος στο σήμερα, έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την σημερινή κρίση, με ενότητα και κάτω από την σκέπη της Αγίας Εκκλησίας, θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει.      Στην συνέχεια, ο Λευτέρης Πρίφτης, εκ μέρους της προεδρικής τριανδρίας του Συλλόγου, απηύθυνε χαιρετισμό και στην σύντομη ομιλία του, εστίασε στην ενδοτική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα απέναντι στο Βορειοηπειρωτικό.

«Οι Βορειοηπειρώτες γεννηθήκαμε Έλληνες και Έλληνες θα πεθάνουμε», είπε, καταχειροκροτούμενος.     Μετά, κληθηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών "Αλέξανδρος Υψηλάντης", Πτέραρχος ε.α. Γιώργος Τσαλουχίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κώστα Κουκίδη, προβάλοντας το Youtube του Αντώνη Σωτηρόπουλου

«ΟΧΙ,The story of Konstantinos Koukidis”, που είχε ως θέμα την άρνηση του φρουρού της σημαίας Κ.Κου(κ)κίδη στους Γερμανούς να κατεβάσει την Ελληνική σημαία από την Ακρόπολη.  Όταν την κατέβασαν και του την παρέδωσαν, με κάθε σεβασμό οι Γερμανοί, προτίμησε να τυλιχθεί  και να πέσει από την Ακρόπολη. Και ο κ. Τσαλουχίδης απήγγειλε ένα ποίημά του για τον ήρωα Κ. Κουκκίδη, που ήταν Ποντιακής καταγωγής, όπως και ο ίδιος. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο