Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνική και Alpha bank αποχωρούν απ' την αλβανική αγορά

Προχωρούν σε μείωση της παρουσίας τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες, όπως απορρέει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμούτης Ε.Ε.Ακόμα και αν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν τα πλάνα θα πρέπει να υλοποιηθούν, ακολουθώντας μία τελείως αντίθετη πορεία από εκείνη της επεκτατικής που υπήρχε μέχρι και το 2008, όπου δαπανήθηκαν μεγάλα κεφάλαια.
Ενδεικτικά, το 2006 οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν επτά ξένες τράπεζες σε Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, δίκτυο περίπου 800 καταστημάτων, και διέθεσαν περί τα 3 δισ. ευρώ ενώ ως τις αρχές του 2008 είχαν τράπεζες σε 15 χώρες με δίκτυο 3.500 καταστημάτων και με συνολικό ενεργητικό 90 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα, λοιπόν, αναμένεται να διατηρήσει το 60% της Finansbank και να περιορίσει την παρουσία της σε Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία και Αλβανία. Η Τουρκία συνεισφέρει 83% στα οργανικά έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Η Alpha Bank επιλέγει να παραμείνει σε Ρουμανία και Κύπρο ενώ έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές της Τουρκίας και της Ουκρανίας και θα ακολουθήσουν οι αγορές της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου η Alpha είχε χορηγήσει δάνεια 5,15 δισ. ευρώ στην κυπριακή αγορά και 2,9 δισ. ευρώ στην αγορά της Ρουμανίας, άλλα 668 εκατ. στη Βουλγαρία, 767 εκατ. ευρώ στη Σερβία και 373 εκατ. ευρώ στην Αλβανία.
Η Πειραιώς αναμένεται να επιλέξει τις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου και να αποχωρήσει από Ουκρανία και Αίγυπτο. Ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό, καθώς από 12,1 δισ. ευρώ ενεργητικό το 2008, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν στα 9 δισ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων της Πειραιώς έχει 1.374 σημεία (Μάρτιος 2014), εκ των οποίων τα 964 ήταν στην Ελλάδα και τα 410 σε 9 άλλες χώρες.
Η Eurobank έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μείωση της παρουσίας και έχει αποχωρήσει από τις αγορές της Πολωνίας και της Τουρκίας και έπεται η Ουκρανία. Το ενεργητικό του ομίλου στο εξωτερικό στα τέλη του 2008 ήταν 21,2 δισ. ευρώ ενώ βρέθηκε στα 12,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται συρρίκνωση κατά 30% περίπου. Θα διατηρήσει, ίσως, μία παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κύπρο, με παράλληλη μείωση των ενεργητικών.
Πηγή: bankwars.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο