Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος επηρέασε το χτένισμα του Βούδα;


Το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου που φτάνει τα 71 μέτρα ύψος στην πόλη Λεσάν της επαρχίας Σιτσουάν

Λίγα αγάλματα στον κόσμο μπορούν να σου προκαλέσουν το δέος που αισθάνεσαι όταν βλέπεις μπροστά σου τον γιγαντιαίο Βούδα στην πολή Λεσάν στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.Πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα που έχει λαξευτεί σε βουνό, φτάνει σε ύψος τα 71 μέτρα (το άνοιγμα των ώμων του είναι 28 μέτρα) και θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Οταν δε ο ξεναγός σου αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άγαλμα έχει δανειστεί στοιχεία από τον Μέγα Αλέξανδρο, εκεί το δημιούργημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ιθύνων νους της παράτολμης κατασκευής υπήρξε ένας μοναχός που έβλεπε τα ορμητικά νερά των τριών ποταμών που συναντώνται στην πόλη Λεσάν να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να στοιχίζουν τη ζωή σε μεγάλο αριθμό ψαράδων. Για να εξευμενίσει τα θεία σκέφτηκε να κατασκευάσει στο βουνό που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το συναπάντημα των ποταμών ένα γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Βούδα, που όμοιο του δεν θα υπήρχε πουθενά (και ακόμα δεν υπάρχει).Αυτοί που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το απαιτητικό έργο και να σμιλέψουν το βουνό δεν ήταν τυχαίοι... Οι καλύτεροι τεχνίτες της περιοχής κατέφτασαν στη Λεσάν κουβαλώντας μαζί σωρευμένη γνώση από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οταν ο μεγάλος έλληνας στρατηλάτης έφτασε με τις κατακτήσεις του μέχρι την Ινδία μετέφερε και πολιτισμικό κεφάλαιο, γνωρίζοντας στους Ασιάτες το ελληνορωμαϊκό στιλ των αγαλμάτων. Ετσι ο Βούδας της Λεσάν είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλους τους προγενέστερους και μάλιστα μία ιδιαιτερότητα που την οφείλει αποκλειστικά στο Μέγα Αλέξανδρο: τα σγουρά μαλλιά του. Το άγαλμα δεν έχει τη συνηθισμένη ασιατική κόμμωση με τα ίσια μαλλιά αλλά φέρει 1.021 μπούκλες, οι οποίες μάλιστα έχουν κατασκευαστεί πάνω στο βράχο με περίσσια μαεστρία και τέχνη. Οι ξεναγοί φροντίζουν να κάνουν γνωστή στους ταξιδιώτες αυτή την ιστορική λεπτομέρεια προκαλώντας πάντα το ενδιαφέρον του κοινού με την ιδιότυπη σύνδεση του Βούδα με τον Μέγαλο Αλέξανδρο.Περισσότερες πληροφορίες

Η κατασκευή του Βούδα ξεκίνησε το 713 μ.Χ. και διήρκεσε 90 χρόνια. Οταν κάποια στιγμή οι κρατικοί άρχοντες απείλησαν τον μοναχό που είχε την ιδέα κατασκευής ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση εκείνος έβγαλε μόνος του τα μάτια του για να διαμαρτυρηθεί. Τελικά οι άρχοντες πείστηκαν και εκείνος πήγε να ζήσει σε μία σπηλιά πάνω από το άγαλμα για να είναι νυχθημερόν κοντά στον υπό κατασκευή Βούδα. Πέθανε πριν ολοκληρωθεί το έργο, ωστόσο η ιδέα του τελικά είχε αποτέλεσμα. Από τις εργασίες έπεσαν τόσο πολλοί βράχοι στο νερό, που άλλαξαν τα ρεύματα και τα ποτάμια ηρέμησαν...Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …