Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος επηρέασε το χτένισμα του Βούδα;


Το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου που φτάνει τα 71 μέτρα ύψος στην πόλη Λεσάν της επαρχίας Σιτσουάν

Λίγα αγάλματα στον κόσμο μπορούν να σου προκαλέσουν το δέος που αισθάνεσαι όταν βλέπεις μπροστά σου τον γιγαντιαίο Βούδα στην πολή Λεσάν στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.



Πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα που έχει λαξευτεί σε βουνό, φτάνει σε ύψος τα 71 μέτρα (το άνοιγμα των ώμων του είναι 28 μέτρα) και θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Οταν δε ο ξεναγός σου αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άγαλμα έχει δανειστεί στοιχεία από τον Μέγα Αλέξανδρο, εκεί το δημιούργημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ιθύνων νους της παράτολμης κατασκευής υπήρξε ένας μοναχός που έβλεπε τα ορμητικά νερά των τριών ποταμών που συναντώνται στην πόλη Λεσάν να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να στοιχίζουν τη ζωή σε μεγάλο αριθμό ψαράδων. Για να εξευμενίσει τα θεία σκέφτηκε να κατασκευάσει στο βουνό που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το συναπάντημα των ποταμών ένα γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Βούδα, που όμοιο του δεν θα υπήρχε πουθενά (και ακόμα δεν υπάρχει).



Αυτοί που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το απαιτητικό έργο και να σμιλέψουν το βουνό δεν ήταν τυχαίοι... Οι καλύτεροι τεχνίτες της περιοχής κατέφτασαν στη Λεσάν κουβαλώντας μαζί σωρευμένη γνώση από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οταν ο μεγάλος έλληνας στρατηλάτης έφτασε με τις κατακτήσεις του μέχρι την Ινδία μετέφερε και πολιτισμικό κεφάλαιο, γνωρίζοντας στους Ασιάτες το ελληνορωμαϊκό στιλ των αγαλμάτων. Ετσι ο Βούδας της Λεσάν είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλους τους προγενέστερους και μάλιστα μία ιδιαιτερότητα που την οφείλει αποκλειστικά στο Μέγα Αλέξανδρο: τα σγουρά μαλλιά του. Το άγαλμα δεν έχει τη συνηθισμένη ασιατική κόμμωση με τα ίσια μαλλιά αλλά φέρει 1.021 μπούκλες, οι οποίες μάλιστα έχουν κατασκευαστεί πάνω στο βράχο με περίσσια μαεστρία και τέχνη. Οι ξεναγοί φροντίζουν να κάνουν γνωστή στους ταξιδιώτες αυτή την ιστορική λεπτομέρεια προκαλώντας πάντα το ενδιαφέρον του κοινού με την ιδιότυπη σύνδεση του Βούδα με τον Μέγαλο Αλέξανδρο.



Περισσότερες πληροφορίες

Η κατασκευή του Βούδα ξεκίνησε το 713 μ.Χ. και διήρκεσε 90 χρόνια. Οταν κάποια στιγμή οι κρατικοί άρχοντες απείλησαν τον μοναχό που είχε την ιδέα κατασκευής ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση εκείνος έβγαλε μόνος του τα μάτια του για να διαμαρτυρηθεί. Τελικά οι άρχοντες πείστηκαν και εκείνος πήγε να ζήσει σε μία σπηλιά πάνω από το άγαλμα για να είναι νυχθημερόν κοντά στον υπό κατασκευή Βούδα. Πέθανε πριν ολοκληρωθεί το έργο, ωστόσο η ιδέα του τελικά είχε αποτέλεσμα. Από τις εργασίες έπεσαν τόσο πολλοί βράχοι στο νερό, που άλλαξαν τα ρεύματα και τα ποτάμια ηρέμησαν...



Δεν υπάρχουν σχόλια: