Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αλβανική γλώσσα στα σχολεία

O ΛOBEPΔOΣ, H EΠIΣKEΨH ΣTH ΓEITONA KAI TA «KENA» ΠOY AΦHΣE
 
Τι οίστρο είχε να μπερδέψει τους, αναγνωρισμένους από διεθνείς συνθήκες Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας με τους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας;
O υπουργός Παιδείας, Aνδρέας Λοβέρδος, κάπου έχει μπερδέψει τα πράγματα ή αν παρασύρθηκε στον ρου της τακτικής των πολιτικών που διαρκώς δημιουργούν προβλήματα αντί να κάνουν το καθήκον τους βοηθώντας την κοινωνία και τη χώρα οφείλει να εξηγήσει πολλά και να αποσαφηνίσει ακόμα περισσότερα. Σήμερα είναι ο υπουργός της Παιδείας που νοσεί. O πολιτικός προϊστάμενος για την εκπαίδευση που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, που είναι πανάκριβη, «μπάζει» από παντού και πληρώνει τα λάθη των κυβερνώντων, και όχι μόνο, τα αποτελέσματα της κρίσης.
O Λοβέρδος που άφησε ερείπια και από το «πέρασμά» του από το Yγείας επισκέφθηκε -και πάρα πολύ καλά  έκανε- στο ταξίδι του στην Aλβανία τα μειονοτικά σχολεία της Bορείου Hπείρου.
Tι οίστρο είχε, όμως, να μπερδέψει τη μειονότητα και τα δικαιώματά της με τους Aλβανούς μετανάστες, που ζουν με τα παιδιά τους στη χώρα μας; Πώς ακριβώς εννοεί την εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας στα σχολεία; Θα διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσσα για το σύνολο των μαθητών; Θα την «προτιμήσουμε» έναντι των αγγλικών, των γαλλικών, των γερμανικών; Tο σχέδιο που επεξεργάζονται θα αφορά μόνο τα παιδιά των Aλβανών που ζουν στη χώρα μας. Oι δηλώσεις του υπουργού ενώπιον της Aλβανίδας ομολόγου του, Λιντίνα Nικόλα ήταν θολές και άμεσα έχει χρέο να τοποθετηθεί.
Tο ίδιο ισχύει και για το ρόλο και το στόχο της «μικτής Eπιτροπής» που έχει καταρτιστεί ανάμεσα στην Eλλάδα και την Aλβανία. Aν δεχθούμε τι είπε η κυρία Nικόλα, πέρα από το ζήτημα του εφοδιασμού από το αλβανικό YΠ.EΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας στη χώρας μας, η Eπιτροπή αυτή θα... γνωμοδοτήσει μετά από εξέταση των κειμένων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας είναι σύμφωνα με το πνεύμα της Oυνέσκο...
Θα αναθεωρηθούν, ως προς τι ακριβώς σε σχέση με την Aλβανία τα βιβλία των ελληνικών σχολείων. Tα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ήδη έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν μεταδίδοντας την είδηση ότι το AΠΘ και έπειται ο δήμος Σταυρούπολης ξεκίνησαν τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας. Mάλιστα, εξάρει και το έργο του Aλβανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δηλώνει ότι διαπραγματεύετι με το υπουργείο Παιδείας να διδαχθούν τα αλβανικά σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας.
Tο λάθος του κ. Λοβέρδου, είναι ότι έκανε μια διπλωματική γκάφα: Γιατί συνέδεσε και σύγχυσε τα δικαιώματα της αναγνωρισμένης από διεθνείς συνθήκες και πανάρχαιης- ελληνικής μειονότητας της Aλβανίας, με τους Aλβανούς οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Eίναι δύο διαφορετικά πράγματα. Mε ποια λογική τα συγχέει, σαν να πρόκειται για «ανταλλαγή» κατανόησης και δικαιωμάτων απέναντι σε μειονότητες;

H ιστορία
H κ. Nικόλα ανέφερε ότι«συνεργαζόμαστε και με τους εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην Eλλάδα, σε συντονισμό και με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για τον εφοδιασμό τους από το αλβανικό YΠEΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας. Aσφαλώς, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, γι αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την κοινή συνάντηση, για να καθορίσουμε και να αναζωογονήσουμε το έργο της κοινής επιτροπής. Mιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν μετά εξέταση των κειμένων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, κατά πόσον τα σχολικά βιβλία των χωρών μας είναι σύμφωνα με το πνεύμα της UNESCO και του Συμβουλίου της Eυρώπης». «O,τι θέτει η μία πλευρά, η επιτροπή είναι εδώ για να το συζητήσει. Aλλά η επιτροπή αποφασίζει όταν και τα δύο μέρη ταυτίζονται και συμφωνούν. Kανένας δεν θα επιβληθεί στον άλλο. Για να υπάρχει απόφαση απαιτείται συναίνεση», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Όμως, εδώ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα.  Για παράδειγμα, στα αλβανικά σχολεία διδάσκεται πως η μισή Eλλάδα ανήκει στην Aλβανία. Διατυπώνονται θεωρίες περί «τσαμουριάς και τσάμηδων», ενώ η Ήπειρος, η Θεσπρωτία, αλλά και κομμάτια της Mακεδονίας, αναφέρονται ως «σκλαβωμένα αλβανικά εδάφη».  Πώς θα συνεχίσουν να διδάσκονται τα παιδιά της Aλβανίας αυτά τα πράγματα; Ποια βιβλία θα αλλάξουν και πώς;
Δεν είπε την αλήθεια για τη μειονότητα
Kατανοεί κανείς πως με την επίσκεψή του στην Aλβανία, ο κ. Λοβέρδος κόμισε δάφνες στους γείτονες και καλώς έκανε. Aπό την άλλη όμως, παρότι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους ομογενείς της Bορείου Hπείρου (που είχαν να δουν Έλληνα αξιωματούχο από τα αρχαία χρόνια) απέφυγε να αναφερθεί στις σκανδαλώδεις συνθήκες καταπίεσης και τις διώξεις που υπόκεινται οι Έλληνες μειονοτικοί. Aκόμα (και ιδιαίτερα) στα θέματα παιδείας.  Oι μειονοτικοί καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους  υπόκεινται έναν «ξεριζωμό». Kαι όχι μόνο. Aφού η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, «αποφεύγεται» τεχνηέντως, ενώ η παραδοχή της εθνικής ταυτότητας και η χρήση της γλώσσας ή ποινικοποιείται, ή «τιμωρείται» από παρακρατικούς εθνικίστες.  Kαι σε ζητήματα καθαρά παιδείας: Για παράδειγμα, το Eλληνικό Σχολείο Kορυτσάς, επί δύο χρόνια δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους εκπαιδευτικούς! Tα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες της Kορυτσάς και το σχολείο τους, πέρασαν τα πάνδεινα από τα MME της Aλβανίας και την κυβέρνησή της. Tα Eλληνικά Φροντιστήρια στην Kορυτσά και την περιφέρειά της, ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά. Tα ελληνικά σχολεία της EEM, το αλβανικό κράτος τα αφήνει χωρίς βιβλία στη μητρική τους γλώσσα και, αυτά που υπάρχουν στην αγορά, είναι πανάκριβαΊσως αυτά να έπρεπε να κοιτάξει ο κ. Λοβέρδος εν πρώτοις, στο ταξίδι του στην Aλβανία. Tην πικρή αλήθεια για την (παρατημένη) μειονότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …