Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αχρίδος Ιωάννης λειτούργησε και κοινώνησε μετά από 789 ημέρες (ΦΩΤΟ)

του Θωμά Αναστασιάδη
Εχθές Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, με το παλαιό εορτολόγιο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος & Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ.Ιωάννης, λειτούργησε στο παρεκκλήσι του Αγ.Μαξίμου, στο Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το οποίο βρίσκεται στη Νιζέπολη του Μοναστηρίου (Bitola) της πΓΔΜ στην Πελαγονία.
Συνπροσευχόμενος ήταν ο σεβ/τος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίστας (της πόλης Στιπ) κ.Μάρκος, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πελαγονίας, ο οποίος και "κράτησε" το αναλόγιο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε πνευματική κατάνυξη του μικρού κυνηγημένου ποιμνίου, ο Αρχ/πος έκηρε την δόκιμη αδελφή Αιμιλία, νέα ρασοφόρο μοναχή και της έδωσε το όνομα Αναστασία.
Επίσης ο π.Μωϋσής, ηγούμενος της Μονής του Lagovo, ανέγνωσε την από 6-2-15 απόφαση της ενδημούσας Ι.Συνόδου της Αρχ/πής Αχρίδος, σύμφωνα με την οποία η μοναχή Μαγδαληνή διορίστηκε nastojatelka (ανώτερη) της Μονής.
Επίσης προετέθησαν Άγ. Λείψανα των Τριών Ιεραρχών για προσκύνηση των ευλαβών πιστών που είχαν έρθει από διάφορες πόλεις της πΓΔΜ, παρ' όλο το κρύο και τον χιονιά στο όρος Περιστέρι.
Ο Αρχ/πος, που κοινώνησε επί τέλους, ύστερα από τόσα χρόνια χωρίς Θεία Κοινωνία, στο κήρυγμά του, μίλησε καταλλήλως για τον τιμώμενο Άγιο της ημέρας αλλά και τις Θεολογικές εμπειρίες που απόκτησε στα βασανιστικά τρία χρόνια και δυο μήνες στις φυλακές των Σκοπίων. Στο κέρασμα που ακολούθησε στο αρχονταρίκι της Μονής, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Γέροντά τους, να τον χαρούν, να φιλήσουν το χέρι του μετά από τόση μακροχρόνια απουσία και να ακούσουν τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έκαναν.

Το απόγευμα ο κ.Ιωάννης ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ρωσία στις 16:00, μέσω Σόφιας, με προορισμό την Αγ.Πετρούπολη, όπου ο Πατριάρχης κ.κ.Κύριλλος ανάλαβε την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη μέχρι την αποθεραπεία του.
DSCN6265 (Medium).JPG
DSCN6268 (Medium).JPG
DSCN6271 (Medium).JPG
DSCN6302 (Medium).JPG
DSCN6313 (Medium).JPG
DSCN6323 (Medium).JPG
DSCN6329 (Medium).JPG
DSCN6371.JPG
DSCN6373 (Medium).JPG
DSCN6389 (Medium).JPG

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …