Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σ’ όλη την Βόρειο Ήπειρο υπενθυμίστηκε η μέρα των Τριών Ιεραρχών ή η μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων


Σ’ όλη την Βόρειο Ήπειρο υπενθυμίστηκε η μέρα των Τριών Ιεραρχών ή η μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων
Έγινε, πλέον, παράδοση  ώστε η 30η  Ιανουαρίου,  μέρα των Τριών Ιεραρχών, να γιορτάζεται και ως  μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων  σ’ όλη την Βόρεια Ήπειρο.
Γιόρταζαν οι παππούδες και πατεράδες μας την γιορτή του Μεγάλου Βασίλειου, του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και την 30η  Ιανουαρίου ως κοινή τους γιορτή, αλλά μόνον τόσο, ως μέρα των Τριών Ιεραρχών.
Χρειάστηκε, ακόμα και μετά την πτώση της δικτατορίας, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να πέσει το ταμπού και η αντίληψη πως γιορτή των γραμμάτων είναι η 7η  Μαρτίου. Μια γιορτή που στο δικτατορικό σύστημα, και εν συνεχεία στις μέρες μας, της δόθηκε ιδιαίτερη σημασία συνταυτίζοντάς την με την γιορτή του δάσκαλου, για να υπενθυμίσουν την λειτουργία του πρώτου αλβανικού σχολείου, που άνοιξε στην Κορυτσά του 1878.
Άρχισαν  δειλά-δειλά και μετά οργανωμένα,  ώστε στα σχολεία του βορειοηπειρωτικού χώρου να επισκιάζεται η πρώτη και να δίνεται μεγάλη έμφαση στην γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, την δική μας γιορτή, γιορτή που είναι συνδεδεμένη με τους Τρεις κορυφαίους Ιεράρχες που τόσα πολλά δίδαξαν και έδωσαν για το ελληνικό Έθνος, τη Γλώσσα   και τα Γράμματα.
Η μέρα των Γραμμάτων γιορτάστηκε σε όλο το βορειοηπειρωτικό χώρο, στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.
Με την παρουσία του Γενικού Προξένου Κορυτσάς κ. Ιωάννη Πεδιώτη, του Γ. Πρόεδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά κι άλλων παραγόντων και την έντονη παρουσία των μαθητών του σχολείου «ΟΜΗΡΟΣ» γιορτάστηκε η μέρα των Γραμμάτων στην όμορφη Κορυτσά.
Με την μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, για την ημέρα αυτή, έγιναν εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη  και στο σχολείο «Τίμιος Σταυρός».
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο τομέας παιδείας Ιεράς Μητρόπολης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού «Αγίου Χαραλάμπους» των Αγίων Σαράντα, με την παρουσία όλων των ιερέων και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητρίου, πολλών  εκπαιδευτικών από όλα τα σχολεία της περιοχής, διανοουμένων και μαθητών υπενθυμίσθηκε η μέρα των Γραμμάτων.  Επίσημος προσκεκλημένος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιος Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο οποίος μίλησε για το ρόλο και την δράση των Τριών Ιεραρχών και την καθιέρωση ως Μέρα των Γραμμάτων. Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου, έδωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στους Ιεράρχες  του Πνεύματος, της Σοφίας και της Προσφοράς.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων της Ελλάδος απένειμε δέκα βραβεία παγκοσμίως για βίντεο μικρού μήκους αφιερωμένα στην Ελλάδα, όπου το 2ο, 3ο  και 4ο απονεμήθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου για τα βίντεο: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», «Καλημέρα Ελλάδα», «Η Ελλάδα κι εγώ».
Στο Αλύκο, με πρωτοβουλία του πατήρ Χρήστου, εφημέριος της εκκλησίας των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων  και του τέως Έπαρχου Βασίλη Ιωάννου, υπενθυμίστηκε η μέρα των γραμμάτων, κάνοντας μια αναφορά στην παιδεία του Αλύκου στο διάβα των αιώνων, με κύριους ομιλητές τον  Βασίλη Ιωάννου και  Γιώργο Χαρίση.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Εύγε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Β. Ηπείρου! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …