Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Σερβία: Η επέτειος της έναρξης της επίθεσης του ΝΑΤΟ


Μάρτιος 24, 2015.

Βελιγράδι.

«Εκδηλώσεις μνήμης και κατάθεση λουλουδιών σε μνημεία σε όλη τη Σερβία, σήμερα, σηματοδοτούν  την 16η επέτειο από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της χώρας μας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας- ΟΔΓ, στις 24 Μαρτίου 1999», σημειώνει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.



Κεντρική τελετή της επετείου μνήμης θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός της Σερβίας , Αλεξαντάρ Βούτσιτς.

  Σημειώνεται ότι η επίθεση κατά της Σερβίας ή της ΟΔΓ, έγινε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τότε ήταν διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ο Αμερικανικός στρατηγός Wesley Clark και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Χαβιέ Σολάνα.



Η Ομοσπονδία της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας δέχθηκε επίθεση κατόπιν ενοχής της,  για την ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια,  και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, που διεξήχθη στο Ραμπουγιέ και το Παρίσι.

Μετά τη συνέλευση της Σερβίας που επιβεβαίωσε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση για παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της, πρότεινε οι δυνάμεις του ΟΗΕ να επιβλέπουν μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. 

Το ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου 1999 και ώρα 19:45 άρχισε αεροπορικές επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ και με την αεροπορία σε πολλά μέρη στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Δεκαεννέα χώρες της συμμαχίας άρχισαν αν βομβαρδίζουν από πλοία στην Αδριατική και από τέσσερις αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας.

Στόχοι καταρχήν αποτέλεσαν εγκαταστάσεις της άμυνας της Γιουγκοσλαβίας, υποδομές  και στρατόπεδα, κατόπιν και σε αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Σερβίας, στη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.500 ατόμων (σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο συνολικός αριθμός ήταν περίπου 4.000) και οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 12.500.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας αναφέρουν ότι περίπου 1.008 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: