Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι αλβανοί λένε πως υπάρχουν αλβανοί στην Τουρκία ενώ οι τούρκοι πως είναι αλβανόφωνη τούρκοι! - Ndërsa besohet se në Turqi ka 3.5 milion shqiptarë, turqit i konsiderojnë si turq dhe nuk i njohin.

Në Turqi besohet të jenë shpërngulur shekullin e kaluar mbi 3.5 milionë shqiptarë

Prishtinë 8 mars 2015 – “Vajta në Stamboll, përkujtim ta blej një vazo balte, vazo nga dora me ra, poçari me shau rendë turqisht, unë shqip ia ktheva, për çudi poçari nuk u ligsht, dy pika lot ne sy ia pash, ma shaj me tha përsëri, ka kohë që fjalën shqipe në Pazar nuk e kam ndi” vargje këto që tregojnë me se miri numrin e madh të shqiptarëve që jetojnë në Turqi, shkallen e asimilimit dhe dashurin e tyre për vendlindjen.
Konsiderohet se në Turqi mund të jenë së paku 1.3 deri në 3.5 milion shqiptarë, që përbën 0.5 deri në 2 për qind të popullatës së përgjithshme të këtij shteti.
Por, Turqia nuk i njeh shqiptarët si minoritet në këtë shtet.
Shqiptarët e shpërngulur në Turqi, janë të vendosur më shumë në pjesën evropiane, por edhe të Azisë. Më shumë jetojnë në qytete e më pak në fshatra.
Shqiptarët nuk janë shënuar në rezultatet zyrtare të regjistrimit, pasi që ata janë regjistruar si turq dhe një numër i madh prej tyre është asimiluar. Harta është transmetuar nga telegraf, nuk specifikohet metodologjia e nxjerrjes se shifrave për numrin e shqiptarëve që jetojnë në Turqi.
Kjo është harta e vendbanimeve të shqiptarëve në Turqi, të cilët kanë migruar në këtë shtet kryesisht pas vitit 1920 nga viset e ndryshme shqiptare. Nga vitet 1920 deri ne vitin 1960 Serbia ka udhëhequr një politikë të orkestruar për shpërnguljen e shqiptarëve për në Turqi.
B.Salihu

Një koment pa dashakeqësi: Turqit me sa duket dinë diçka më tepër, me bazë artikullin. Ata njohin që shumica e shqiptarëve në Turqi janë turq shqipfolës. Atëhere pyetjet janë: Mos vallë çamët e shkuar atje dha ta që janë këtej nuk janë shqiptarë se këtë e thonë turqit zyrtarisht? Mos vallë mysylmanët e Shqipërisë dhe të Kosovës prë Turqit janë vëllezër të një gjaku dhe jo pa të drejtë duke menduar se 500 vjet rrobëri mund të kenë sjellë ndryshime të thella demografike në popullatën e kthyer në muhamedanë?
Mos vallë politika turke bazohet në dy pyetjet e sipërme?
Ne nuk jemi shumë të zgjuar që të përgjigjemi por njerëz të zgjuar me “xhufka” dhe “bidushka” mund të japin ndonjë përgjigje se turqit i quajnë vëllezër....

burimi
Στην Τουρκία πιστεύεται πως έχουν μετοικίσει κατά τον προηγούμενο αιώνα πάνω από 3.5 εκατομμύρια Αλβανοί.

Πρίστινα 8 Μαρτίου 2015 –
«Πήγα στην Κωνσταντινούπολη για να αγοράσω ως αναμνηστικό ένα πήλινο βάζο, το οποίο μου έπεσε από τα χέρια, ο τεχνίτης με έβρισε σε βαριά τουρκικά, εγώ του μίλησα αλβανικά, αλλά ο  κεραμοποιός δεν αντέδρασε αρνητικά, δυο δάκρυα έφυγαν από τα μάτια του, βρίσε με μου είπε ξανά, έχω καιρό που δεν έχω ακούσει αλβανικά στο παζάρι» στοίχοι που δείχνουν με το καλύτερο τρόπο για το μεγάλο αριθμό των Αλβανών που ζουν στην Τουρκία, το επίπεδο αφομοίωσης και την αγάπη τους για την πατρίδα. Θεωρείται πως στην Τουρκία μπορεί να είναι τουλάχιστον 1.3 μέχρι και 3.5 εκατομμύρια Αλβανοί που αποτελεί από 0,5 μέχρι και 2 % του γενικού πληθυσμού για το κράτος αυτό.
Αλλά η Τουρκία δεν τους αναγνωρίσει ως μειονότητα (κάτι που και εμείς θεωρούμε σωστό γιατί δεν είναι στα αλήθεια Αλβανοί είναι αλβανόφωνοι Τούρκοι).
Οι αλβανοί που μετοίκισαν στην Τουρκία έχουν εγκατασταθεί περισσότερο στην ευρωπαϊκή Τουρκία, αλλά και στο Ασιατικό της μέρος. Οι αλβανοί δεν εγγεγραμμένοι στα επίσημα μητρώα, αφού είναι είναι εγγραμμένοι ως Τούρκοι και ένα μεγάλο τους μέρος είναι αφομοιωμένο. Ο χάρτης που μεταδίδεται από την εφημερίδα ΤΕΛΕΓΡΑΦ δεν καθορίζει την μεθοδολογία του τρόπου εύρεσης στοιχείων για την απαρίθμηση των Αλβανών που ζουν στην Τουρκία. Αυτός είναι ο χάρτης των Αλβανών που κατοικούν στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στο κράτος αυτό κυρίως μετά το 1920 από τις χαμένες περιοχές της Αλβανίας (Εννοούν Τσαμουριά κλπ). Κατά το 1920 μέχρι το 1960 η Σερβία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενορχηστρωμένη για την μετατοπίσει των Αλβανών για την Τουρκία.

Το Σχόλιο μας: Για να καταλάβουμε. Το άρθρο το αναδημοσιεύει η αλβανική ηλεκτρονική εφημερίδα στην Αμερική και τι μας λέει; Αυτά που είδη ξέραμε, οι Τούρκοι αναγνωρίσουν τους αλβανούς ως ομοεθνής. Ως επακόλουθο και όλοι οι άλλοι μουσουλμάνοι αλβανοί για τους τούρκους είναι απλώς ομογενείς, αδέρφια τους. Αυτό και μόνο ξεκαθαρίζει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα. Ξυπνήστε αδέρφια. Μήπως οι τούρκοι ξέρουν την αλήθεια ; Εμείς τι ξέρουμε; Τι κάνουμε; Τίποτα. Απλώς περιμένουμε να εξαφανιστούν και οι λίγοι Έλληνες που ζουν εδώ και να ησυχάσουμε.
Ετοίμασε για τον Πελασγός: Ελ. Κ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο