Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως οι αλβανικές αυθαιρεσίες πλήττουν Ορθοδοξία και Ελληνισμό...

Διαπιστώσεις...

 Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
•  Δεν πέρασε χρόνος από τότε που έγιναν τα επίσημα εγκαίνια (1 Ιουλίου 2014) του περίλαμπρου Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και οι Αλβανοί βάλθηκαν να τον καταστρέψουν. Πέρασαν 22 χρόνια από την κανονική ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου. Η Ορθόδοξος Εκκλησία η οποία είχε διαλυθεί εντελώς από τον 45/χρονο διωγμό, ανασυγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε. Κατά τα χρόνια αυτά της Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου αναδιοργανώθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία και ελήφθησαν και άλλες εκκλησιαστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ανεγέρθηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν άλλα 60 πολιτιστικά μνημεία και επισκευάστηκαν πάρα πολλοί άλλοι ναοί, διασκορπισμένοι στην αλβανική Επικράτεια. Με την εργώδη αυτή δράση η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλβανίας.
Η αλβανική ηγεσία θεώρησε σκόπιμο, με σκοπό δήθεν την ανασυγκρότηση της χωροταξίας στο Κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, να ξηλώσει το περίφραγμα του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος (ένα πραγματικό κόσμημα). Πράξη αυθαίρετη, κατά παραβίαση των κανόνων της ηθικής τάξης, ωμή κατάχρηση εξουσίας, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη τα δικαιώματα των άλλων, στην προκείμενη περίπτωση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχιεπισκοπής των Τιράνων. Να σημειωθεί ακόμη ότι δεν πρόκειται για δημόσιο χώρο, αλλά για ιδιόκτητη περιοχή.
Η καταστροφή του αρχιτεκτονικού αυτού αριστουργήματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια όλου του εκκλησιαστικού συγκροτήματος.
Η Ορθοδοξία και η μειονότητα δέχονται συνεχή πλήγματα. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία και μετά την αποκατάσταση της «Δημοκρατίας» Αλβανοί από τη Μέση και τη Βόρεια Αλβανία εγκαθίστανται στους μειονοτικούς χώρους. Είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τα ελληνοχώρια και τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αλβανοί παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα και υφαρπάζουν παράνομα βοσκήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στις ελληνικές κοινότητες.
Η εγκατάσταση ξενόφερτων στα ελληνοχώρια είναι συχνό φαινόμενο. Σε πολλά χωριά μάλιστα, όπως γράφει ο Βαγγέλης Παπαχρήστου (Το Όραμα – Μάρτιος 2015) «μπαίνει στην αρχή μια οικογένεια και κουβαλάει μετά όλο το συγγενολόι».
Ένα τέτοιο κραυγαλέο επεισόδιο παρατηρήθηκε πρόσφατα στο ελληνικό αρχοντοχώρι του Πωγωνίου, την Πολύτσανη. Το γεγονός επέσυρε την προσοχή του Προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», ο οποίος απέστειλε προς τον αρμόδιο υπουργό των Εσωτερικών της Αλβανίας και σε άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς της από 26-01-2014 έγγραφο, διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη εγκατάσταση εξαμελούς οικογένειας από τους Λαζαράτες Αργυροκάστρου στην Πολυτσάνη και την εγγραφή της στα δημοτολόγια του Ληξιαρχείου της Επαρχίας.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο πρόκειται περί στοχευμένης και μεθοδευμένης καταστρατήγησης και παραβίασης διατάξεων νόμου Σύμβασης – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» επισημαίνει ότι το άρθρο 16 του νόμου που ψηφίστηκε και από το αλβανικό Κοινοβούλιο αναφέρει ρητά: «Τα μέλη απέχουν από τη λήψη μέτρων, τα οποία μεταβάλλουν τις πληθυσμιακές αναλογίες σε μια γεωγραφική περιοχή που κατοικούν πρόσωπα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες».
Τέτοια φαινόμενα ανθελληνισμού παρατηρούνται σε όλον τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Οι εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις νόμους που αφορούν την προστασία και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τους καταπατούν ασύστολα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ασφαλώς, ο απώτερος σκοπός των αλβανικών ενεργειών είναι η συρρίκνωση, αποδυνάμωση και απογύμνωση των ελληνικών κοινοτήτων και η αφομοίωση των κατοίκων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …