Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Αλβανικό λόμπυ στις ΗΠΑ

του Ιωάννη Μιχαλέτου


Το κράτος της Αλβανία απασχολεί σε τακτική βάση εταιρείες δημοσίων σχέσεων-λόμπινγκ με σκοπό τη προώθηση των θέσεων τους σε τομείς επιρροής στις ΗΠΑ, όπως τη Γερουσία, διάφορα σημαντικά Υπουργεία και μεγάλες εταιρείες. 


Το παρόν κείμενο ασχολείται μόνο με τις εταιρείες που πραγματοποιούν λομπινγκ εκ μέρους των Τιράνων και όχι τους εθνοτικούς συλλόγους και ενώσεις Αλβανών στις ΗΠΑ που βεβαίως κάνουν παραπλήσια εργασία. 

Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά.
- Εταιρεία Squire Patton Boggs, στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και 20 έτη, ενώ είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι η εταιρεία αυτή αντιπροσωπεύει και το Εμιράτο του Κατάρ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 
- Εταιρεία Podesta Group, στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει και το λομπίνγκ για τις δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις ΗΠΑ, όπως και κατά καιρούς εκπροσωπεί συμφέροντα της Τουρκίας, Γεωργία,Ουκρανίας και του Αζερμπαιτζάν. 
- Εταιρεία Blue Star Strategies, στην Ουάσινγκτον. Η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής, ονόματι Sally A. Painter,εξειδικεύεται στις Βαλτικές χώρες, την Ουκρανία και το Καύκασο.
- Εταιρεία  BKSH & Associates - Prime Policy Group, στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στο Ιράκ, την Ουκρανία και στον πρώην Ρώσο "ολιγάρχη" Χοντροκόφσκι.
- Εταιρεία Rasky Baerlain Strategic Communications, στην Ουάσινγκτον. Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ονόματι David Tamasi, εξειδικεύεται στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουγγαρία. 

Στους παραπάνω οργανισμούς,πρέπει να προστεθεί το ευρύτερο "σύστημα Σόρος" στα Βαλκάνια που ενίσχυσε συγκεκριμένα το σημερινό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα εις βάρος του τέως Σαλί Μπερίσα, όπως και πολλοί μεμονωμένοι "ανεξάρτητοι" λομπίστες στην Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Σικάγο ιδιαίτερα. 
Επιπλέον οι μηχανισμοί λόμπινκ που απασχολούνται από το Κόσοβο, είναι αρκετά ευρύτεροι και μεγαλύτεροι από ότι αυτοί της Αλβανίας.
Σε γενικές γραμμές είναι εμφανές ότι αναλόγως με το μέγεθος και τα οικονομικά δεδομένα των Τιράνων, δίδεται πολύ μεγάλη σημασία από αυτή τη χώρα στο να διαθέτει μηχανισμούς λόμπινγκ στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη διασύνδεση με το "προωθημένο" τμήμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που επιθυμεί κατά κύριο λόγο περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ και έχει άμεση εμπλοκή σε πολύ μεγάλο βαθμό στις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας. 
Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι η Αλβανία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να έχει σύστημα λόμπινγκ στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, παρόλο που υποτίθεται ότι η ενταξιακή της πορεία αποτελεί το μείζων στρατηγικό στόχο της χώρας. 
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …