Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ερντογάν : Στην Αλβανία δραστηριοποιείται σκέλος τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλβανός ομόλογός του Μπουγιάρ Νισάνι έβαλαν το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων. Για την κατασκευή του τζαμιού αυτού που θεωρείται το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και το οποίο έφερε σε ρίξει της περιβαλλοντικές οργανώσεις με της αρχές (διότι για την ανέγερση του καταστράφηκε ένας πάρκος στο κέντρο των Τιράνων), η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ.
"Σήμερα θα εγκαινιάσουμε και την λειτουργία του τζαμιού στο κάστρο της Πρέζας (ένα μικρό χωριό στα περίχωρα των Τιράνων), ως σύμβολο της κοινής μας κληρονομιάς" - δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
Όμως ο Ερντογάν προέβη σε μια απρόβλεπτη δήλωση που προκαλεσε σύγχυση.
"Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία η αρχές μάχονται εναντίον μιας παράλληλης δομής που έχει δημιουργηθεί. Την θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί τη χώρα μας, το λαό μας. Η καταπολέμηση αυτής της οργάνωσης θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Ξέρω ότι αυτή λειτουργεί επίσης και στην Αλβανία. Το συζητήσαμε αυτό το θέμα με τα πολύτιμα αδέλφια μου, τον κ Νισάνι και τον κ Ράμα και πιστεύω ότι θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται. Έχω πλήρη πεποίθηση ότι οι αλβανικές αρχές δεν θα ανεχθούν αυτή την οργάνωση και τα μέλη της. Η Τουρκία με τα θεσμικά όργανα είναι σε θέση να παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός αυτος εδώ στην Αλβανία. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε σαφείς" δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο ίδιος δεν ανέφερε το όνομα της οργάνωσης, αλλά τα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι πρόκειται για το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία.
Εν το μεταξύ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατα της τρομοκρατίας και της στρατολόγησης ισλαμιστων για να πολεμήσουν στης αράδες του ISIS.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
"Ανυπομονούμε μετά της εκλογές στην Τουρκία, να έχουμε μια διμερή συνάντηση σε επίπεδο των δύο κυβερνήσεων όπου θα υπογράψουμε το στρατηγικό έγγραφο της εταιρικής σχέσης", δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.
Ο Έντι Ράμα και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν τη δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ και οι δύο εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπογράψουν το έγγραφο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πος, "με ένα αγαπητό φίλο μίλησα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, να αναλάβουμε σημαντικά βήματα και καρποφόρα"
Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 296 τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από 120 Τούρκους επιχειρηματίες.
"Υπάρχει ακόμη ανεκμεταλετος χώρος για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι "ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να φτάσει το 1 δις δολάρια» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χρηματοδότηση την ανέγερση της νέας Βουλής και την ανακαίνιση του κάστρου του Αργυροκάστρου
"Οι Τούρκοι επενδυτές που με συνοδεύουν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Αλβανία», είπε. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αλβανία.
Οταν ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού δύο χρόνια πριν, ο Εντι Ράμα συμπεριέλαβε την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας, μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ειναι η δεύτερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία μετα την τελευταία έξι χρόνια πριν, καθώς το Μάιο του 2014, ακύρωσε την επίσκεψη, λόγω της τραγωδίας σε ένα ορυχείο στην Τουρκία, στην οποία σκοτώθηκαν 201 ανθρακωρύχοι.
- See more at: http://himara.gr/4462-erdogan-stin-alvania-drastiriopoieitai-skelos-tis-tourkikis-tromokratikis-organosis#sthash.EP57wGCU.dpuf

Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: