Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Γιατί ο «γυμνός» Ράμα θέλει τώρα νέα σύνορα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μιλούσε για ειρήνη και συνεργασία των λαών, απολαμβάνοντας ενίοτε γυμνός –και χωρίς κανένα κόμπλεξ- τη θάλασσα στις κοσμοπολίτικες Κάννες. Από τότε πολλά φαίνεται πως έχουν αλλάξει για τον σημερινό Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που από πεπεισμένος «εκσυγχρονιστής», «οικολόγος» και «φιλοευρωπαϊστής», εξελίσσεται σε ακραίο εθνικιστή, προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, σε μια χώρα που μαστίζεται από συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ανεργία και διαφθορά
Η τελευταία δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα πως δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί το εθνικό συμφέρον της χώρας του για χάρη της καλής γειτονίας με την Ελλάδα –σχολιάζοντας το πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο που ανακοίνωσε η χώρα μας- αποτελεί άλλο ένα κομμάτι στο πάζλ προκλήσεων των Τιράνων, που –συμπτωματικά- κορυφώθηκε την επομένη της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία.
Οι κινήσεις του Έντι Ράμα να αμφισβητήσει ευθέως τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Ελλάδα –αλλά και το δικαίωμα της χώρας μας να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο- να εντάξει στην κυβερνησή του το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων στην κυβέρνηση και η μεγάλη μάχη για τα «φιλέτα» της Χειμάρρας, προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα που πριν από ένα χρόνο έδωσε το «ΟΚ» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε
Ο Έντι Ράμα φαίνεται πως έχει επιλέξει συνειδητά την επιθετική ρητορική κατά των γειτόνων της χώρας του, Ελλάδας, Σερβίας και Σκοπίων, μπλέκοντας τον λαϊκισμό με τον εθνικισμό. «Κλασικός τρόπος απόσπασης της προσοχής των Αλβανών από τα πραγματικά τους προβλήματα» σχολιάζουν αναλυτές εντός και εκτός Αλβανίας. Φανατικός θιασώτης ο ίδιος της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», μόλις τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας στο πλευρό τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, είχε δηλώσει προκλητικά πως : «Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη» προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και της Ε.Ε.
Αμφισβητούν χερσαία και θαλάσσια σύνορα 
Με διάβημα στα μέσα Μαΐου προς την Αθήνα, τα Τίρανα όχι μόνο ζήτησαν να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο -με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα- αλλά απαίτησαν να τους παραδοθούν και χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο αμφισβητώντας ουσιαστικά και τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας. Πρόκειται για χάρτες που είναι γνωστοί από το 2011 –τους είχε δημοσιοποιήσει ο τότε υπουργός Ενέργειας κ.Γιώργος Μανιάτης- και για τους οποίους δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την Αλβανία.
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε προκλητικά ο κ. Ράμα.
Όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, αρχικά τα Τίρανα είχαν αποδεχθεί οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Ωστόσο η κυβέρνηση Ράμα αναθεώρησε τη στάση της, υποστηρίζοντας προκλητικά πως τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, Κάτι ανάλογο δηλαδή που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.
«Μάχη» στην Χειμάρρα και στο βάθος περιουσίες ομογενών
Στις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία –την Κυριακή 21 Ιουνίου- το ενδιαφέρον στρέφεται στον διευρυμένο δήμο Χειμάρρας, που αποκαλείται και αλβανική …. Ριβιέρα μια και πρόκειται για το πλέον κορυφαίο τουριστικό θέρετρο στην χώρα. Μια περιοχή που έχει μπει εδώ και χρόνια, στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Αλβανίας –και όχι μόνο- που θέλουν να καταπατήσουν τεράστιες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε ομογενείς ή στην εκκλησία, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικά χωριά και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Για τον Αλβανό πρωθυπουργό η επικράτηση του «εκλεκτού» του στον δήμο Χειμάρρας, σημερινού δημάρχου κ.Γκιόργκι Γκόρο, αποτελεί «προσωπικό στοίχημα», αφού μέσω του ελέγχου του δήμου μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των εκεί ομογενών. Όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει ΚΕΑΔ και ΟΜΟΝΟΙΑ, τα κόμματα που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κ.Γκόρο λειτουργεί ως «μαριονέτα» συγκεκριμένων συμφερόντων που επιδιώκουν να σφετεριστούν ελληνικές ιδιοκτησίες.
Μάλιστα πριν από ένα χρόνο ο Ράμα, στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη» επέβαλλε τη συνένωση του δήμου Χειμάρρας με τον μουσουλμανικό δήμο Βράνιστα, στοχεύοντας στην εθνοτική και πολιτιστική αλλοίωση της περιοχής. Τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν την Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά χαρακτηρίζουν προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς.
Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, υποστηρίζουν στον δήμο Χειμάρρας την υποψηφιότητα του Διονύσιου Φρέντη Μπελέρη, που ανεβαίνει σταθερά στην προτίμηση των συμπατριωτών του. Η αποδοχή Μπελέρη μάλιστα, ανάγκασε τον ίδιο τον Ραμα να ταξιδέψει μέχρι την Χειμάρρα προκειμένου να υποστηρίξει δημόσια τον «εκλεκτό» του Γκορο. Ο ίδιος, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τους Έλληνες κατοίκους πως εάν δεν ψηφίσουν Γκόρο θα μείνουν χωρίς νερό και «θα ντροπιαστούν στην αλβανική κοινή γνώμη» ενώ μίλησε απαξιωτικά για τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ λέγοντας : «Ούτε το όνομα του δεν θέλω να αναφέρω».
Και οι Τσάμηδες στην κυβέρνηση
Το ποτήρι των προκλήσεων Ράμα «ξεχείλισε» με την απόφασή του να «αναβαθμίσει» τη συνεργασία του με το ανθελληνικό κόμμα PDIU (Τσάμηδες) που ενέταξε στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ όρισε τον πρόεδρό του Σπετίμ Ιντρίζι αντιπρόεδρο της αλβανικής βουλή. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτή, ήταν η αποχώρηση του ΚΕΑΔ από την αλβανική κυβέρνηση και η παραίτηση του ομογενή βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε από τη θέση του αντιπροέδρου της βουλής.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PDIU των Τσάμηδων εντείνουν τη συνεργασία τους εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 21ης Ιουνίου, με στόχο να επικρατήσουν οι υποψήφιοι τους τόσο στο δήμο Χειμάρρας όσο και στην Κονίσπολη, δίπλα στα σύνορα με τη Θεσπρωτία.
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των Τσάμηδων στην αλβανική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κ.Κωνσταντίνος Κούτρας, επεσήμανε πως : «δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας» Ανταπαντώντας ο Αλωανός πρωθυπουργός δήλωσε καυστικά : «Eμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής 31/5/2015
- See more at: http://www.himara.gr/4535-giati-o-gymnos-rama-thelei-tora-nea-synora#sthash.9872dlgF.dpuf

Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: