Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Δημοτικές Εκλογές και η τραγικά μεγάλη πτώση του ΚΕΑΔ - Ομόνοια στην Κορυτσά!

Σύνολο ΚΕΑΔ στην Αλβανία 2015/2011
2011=ΚΕΑΔ 40710 ψήφους ή 2,59%,
 2015= ΚΕΑΔ 14814 ψήφους ή 0,95%
.......................................................................................

Περιφέρεια Κορυτσάς



2011: ΚΕΑΔ 5092 ψήφους ή 3,73% ή 10 Δημοτικούς Συμβούλους
2015: ΚΕΑΔ 1775 ψήφους η 1,36% η ΚΑΝΈΝΑ Δημοτικό Σύμβουλο.
...........................................................................................................................
Δήμος Κορυτσάς 
(η πόλη)

2011: ΚΕΑΔ 1306 ή 4,36% ή 1 Δημοτικό Σύμβουλο
2015: ΚΕΑΔ 553 ή 1,98% ή ΚΑΝΈΝΑ Δημοτικό Σύμβουλο.
....................................................................................................................................
ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΜΌΛΛΑΪ
Δύο συνεχόμενες φορές, δύο τετραετίες,  στο χωριό αυτό με πληθυσμό κατά πλειοψηφία μωαμεθανοί και Αλβανοί το ΚΕΑΔ κέρδισε τις εκλογές. 


2011: ΚΕΑΔ 190 ψήφους ή 8,75% ή 1 Σύμβουλο στην Κοινότητα. 
2015: ΚΕΑΔ 10 Ψήφους ή 0,49% ή Κανένα Σύμβουλο.

........................................................................................................................
ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΜΟΣΧΟΠΌΛΕΩΣ 



2011: ΚΕΑΔ 79 ψήφους ή 7,43 ή 1 Σύμβουλο Κοινότητας. 
2015: ΚΕΑΔ 59 ψήφους ή 7,43 ΚΑΝΕΝΑ Σύμβουλο. 
.............................................................................................................

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΣΚΟΠ
(όπου συμπεριλαμβάνεται και η ΠΟΛΈΝΑ)


2011: ΚΕΑΔ 232 ή 8,66% ή 1 Σύμβουλος Κοινότητας
2015: ΚΕΑΔ 103 ψήφους η 4,42%

......................................................................................................................................
ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΔΡΕΝΟΒΟ
(Μπομποστίτσα και Εμπορία)

2011: ΚΕΑΔ 231 ψήφους η 7,13% ή 1 Σύμβουλο στην Κοινότητα
2015: 103 ψήφους ή 3,07%, Κανένα εκλεγμένο Σύμβουλο.
......................................................................................................................
Κρίνοντας κανείς με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα διακρίνει μια τεράστια πτώση της δημοτικότητας της ΚΕΑΔ στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην Κορυτσά. 
Η Κορυτσά είναι μια δύσκολη περιοχή. Στην αρχή η Κορυτσά έστειλε στην Αλβανική Βουλή 2 Έλληνες Ομογενείς Βουλευτές (για δύο θητείες). Με το πέρασμα του χρόνου και υπό την επιρροή πολλών παραγόντων που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εξ ολοκλήρου έφτασε στο σημείο να μην μπορεί πια να εκλέξει ούτε ένα Δημοτικό Σύμβουλο όταν τώρα πια για το Δήμο Κορυτσάς ψηφίζουν και καταμετρούνται οι ψήφοι πολλών ελληνικών χωριών της περιοχής. Όπως μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα η πτώση του ΚΕΑΔ - Ομόνοιας στην περιοχή ξεκινά από 50% έως και 70% χωρίς να υπολογίσουμε και την πτώση από 190 στους 10 ψήφους στο Μόλλαϊ. 
Τι έγινε όμως κατά τα 4 αυτά έτη; Εμείς θα καταθέσουμε με την σειρά κάποιους από τους λόγους που θεωρούμε πως επηρέασαν και οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα. 
Φυσικά πρώτα θα πρέπει να πούμε πως όλοι έχουμε ευθύνη, λίγο ή πολύ όλοι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ή να συμμετέχουμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Το πρόβλημα όμως είναι πως ιδιαίτερα στα τέσσερα αυτά χρόνια :
1. Η Κορυτσά κάποια στιγμή είχε τρεις "Ομόνοιες" και ο διχασμός ήταν πολύ βαθύς σε βαθμό που μόνο λίγο πριν (6 μήνες) από τις εκλογές θεωρητικά όλοι ήμασταν ενωμένοι στην μία ιστορική "ΟΜΌΝΟΙΑ".
2. Ο πρόεδρος κ Ντούλε μπορεί να ήρθε πιο συχνά τα τελευταία έτη στην Κορυτσά αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά. Δεν πήγε ποτέ στα χωριά να μιλήσει με τους ανθρώπους για τα προβλήματα τους. Οι τακτοποιημένοι εντεταλμένοι και υπεύθυνοι του ΚΕΑΔ στην περιοχή θεώρησαν πως με το να είναι τακτοποιημένοι αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Ούτε πήγαν ποτέ να δουν τι ανάγκες έχει ο κόσμος στα χωριά που κατοικεί η Ελληνική Κοινότητα και ούτε κράτησαν κοντά ανθρώπους που δούλευαν και εργάζονταν με διάφορους τρόπους και εξασφάλιζαν τις ψήφους. Πολλές φορές μάλιστα κάποιοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ λειτουργούσαν ως αναπόσπαστο μέρος αλβανικών κομμάτων. 
3. Το ΚΕΑΔ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση την Κορυτσά, ούτε ξέρει και έμαθε ποτέ για τα ουσιαστικά προβλήματα της. Μπορεί να έχει κάποια ενημέρωση αλλά τα αντιμετωπίζουν τόσο επιφανειακά που μπορεί κανείς να πει πως δεν ξέρει ούτε κάνει τίποτα. Ζήτημα είναι αν ρωτήσεις κάποιον από τους υπεύθυνος Ομόνοιας ΚΕΑΔ πόσα ελληνικά φροντιστήρια έχουμε στα χωριά  και να το ξέρουν! 
4. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τους ανθρώπους που αξίζουν, είναι μορφωμένοι έχουν ελληνισμό στην καρδιά τους και μπορούν να προσφέρουν , γιατί αυτό δεν βολεύει στους τακτοποιημένους του κόμματος οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να συνδυάσουν ούτε δύο λόγια σωστά. 
5. Δεν είδαν ποτέ πως στην Κορυτσά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκπροσωπηθούν, για πολλούς λόγους,  από τους διορισμένους εκπροσώπους του κόμματος. Πολλοί δεν πλησιάζουν με την δικαιολογία αυτή αν και δεν συμφωνούμε πλήρως με την λογική αυτή ούτε εμείς γιατί οι αλλαγές γίνονται με την συμμετοχή. Το θέμα όμως πως είτε συμμετέχεις είτε όχι κάνουν οι εντεταλμένοι ότι θέλουν.
6. Επαναλαμβάνουμε ξανά πως ο ξαφνικός πλουτισμός και η τακτοποίηση σε δουλειές κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες κάποιων εκπροσώπων και παραγόντων του  ΚΕΑΔ - Ομόνοια που δεν έκαναν τίποτα για τους συμπατριώτες τους απογοήτευσε πάρα πολλά μέλη της κοινότητας. Μάλιστα πολλές φορές τα πρόσωπα αυτά κέρδισαν τόσα πολλά και έκαναν τόσα λίγα για το ελληνισμό. Το τελευταίο, μαζί με το αδικαιολόγητο σεβασμό που απολαμβάνουν από την Ελλάδα λειτουργεί ανασταλτικά για όσους θέλουν να πλησιάσουν και να συμμετέχουν στα κοινά.
7. Πολλές φορές οι εκπρόσωποι μας σιώπησαν μπροστά από την ψυχολογική βία που ασκούσε η Αλβανική Προπαγάνδα με όλα τα μέσα στην περιοχή. Αυτό το είδος βίας οδήγησε πολλούς που έχουν οικογένεια να σιωπούν και να βλέπουν από μακριά γιατί πάντοτε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στήριγμα αν  τυχών εκτεθούν ή στιγματιστούν από εθνικιστικούς κύκλους χωρίς καμία προστασία. Μάλιστα ενώ μία ιστοσελίδα Ομογενειακή της Κορυτσάς έκλεισε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει γιατί. Κανείς δεν ρώτησε γιατί φιμώθηκε. 
8. Η διχόνοια συνεχίζεται και εκδηλώθηκε και πριν τις εκλογές με επαναστάτες χωρίς αιτία που τόσα χρόνια λειτουργούσαν κατά τις οδηγίες του κόμματος και του αρχηγού, και ξαφνικά μόλις βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, για προσωπικά συμφέροντα, βρέθηκαν απέναντι και έμμεσα βοήθησαν στην πτώση.
9. Επίσης οι αδικαιολόγητες, συνεχόμενες προσπάθειες κάποιων να ταυτίζεται ο Ελληνισμός της περιοχής μόνο με τους ελληνόβλαχους, οδήγησαν σε διχασμό. 
10. Η μη συμμετοχή κατά την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Παρατήματος Κορυτσάς σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας  του νέου προεδρείου της ΟΜΟΝΟΙΑ και του σύντομου χρονικού διαστήματος που είχαν στην διάθεση τους για σωστή προεκλογική εκστρατεία οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση. Μάλιστα σε χωριά που κατοικούνται από ελληνόβλαχους η πτώση ήταν κραυγαλέα. 
11. Δεν γίνονται τα απαραίτητα για να καλλιεργηθεί η εθνική συνείδηση και η εθνική υπερηφάνεια στους Έλληνες της Περιοχής οι οποίοι από το φόβο που δημιουργεί η αλβανική προπαγάνδα, από την έλλειψη υπεράσπισης και την ανάγκη επιβίωσης σβήνει με το πέρας του χρόνου.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και κάποιους άλλους λόγους, αλλά τα παραπάνω αρκούν για να δώσουν μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κορυτσά. Το φάρμακο πρέπει να το βρουν όσοι τόσα χρόνια  δεν έμαθαν από τα λάθη τους και ενώ έβλεπαν διχόνοια, πτώση, απομάκρυνση, παρακολουθούσαν αμέριμνοι. Χωρίς ιδανικά και με βάση το προσωπικό τους συμφέρον οδηγούν προς τον αφανισμό το ελληνικό στοιχείο στην Κορυτσά. Ακόμη μεγαλύτερη πληγή, όπως αναφέραμε, είναι το γεγονός πως το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια αδυνατούν να στηρίξουν, να ενεργοποιήσουν πρόσωπα και άτομα με υψηλή μόρφωση να συμμετέχουν και να προσφέρουν. Με τις κλειστές πόρτες τις οικονομικές αδυναμίες που βρίσκουν πολλοί που επιστρέφουν, φεύγουν και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, ρίχνοντας μαύρη πέτρα. 
Να φανταστείτε πως και όσα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της κοινότητας δημιουργήθηκαν έχουν γίνει από ιδιωτικές πρωτοβουλίες χωρίς ποτέ κανένας, από τους διορισμένους του κόμματος ή της Ομόνοιας, να προσφέρεται για κάποιο είδος βοήθειας, είτε ηθικής, είτε οικονομικής. Μάλιστα ούτε ρωτούν για το αν έχουν οποιαδήποτε πρόβλημα. Ίσως να θεωρούν πως κάποιοι τα πληρώνουν, όπως έχουν συνηθίσει να λειτουργούν οι ίδιοι, ενώ αυτά  αποτελούν αγνή, ανιδιοτελή, ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΌ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ, πράγμα που λίγοι έκαναν εδώ και όσο πάει και αυτοί που το κάνουν θα το παρατήσουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ελπίζουμε όλοι να καταλάβουμε πως όπως πάμε ο κόσμος θα απογοητευθεί στο έπακρο και μετά δεν θα υπάρχει ελπίδα.  Το να καταλάβουμε όμως σημαίνει κυρίως να πράττουμε όλοι, με όποιο τρόπο μπορούμε και να συμβάλουμε όλοι στην ουσιαστική ομόνοια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: