Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία την άλλη Κυριακή Στο στόχαστρο του Έντι Ράμα οι ψήφοι της Ελλην. Μειονότητας

-  Ενδεχόμενο νοθείας σε κρίσιμους Δήμους
-  Πώς κινούνται οι ομογενείς υποψήφιοι

Untitled 1
• Στοίχημα για τη Δημοκρατία, αλλά και για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, αποτελούν οι Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν σε μία ακριβώς εβδομάδα στην Αλβανία. Εκλογές που διεξάγονται για πρώτη φορά με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονταν σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας. 
Το θετικό μέχρι τώρα, είναι ότι δεν υπάρχουν εντάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία μηχανισμοί, ώστε να αποτρέψουν την εκλογή "μη αρεστών" δημάρχων σε Δήμους, που έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία για το σημερινό  Αλβανικό  κατεστημένο, με πρώτο και κύριο το Δήμο της Χιμάρας, όπου έχει κηρύξει "ανένδοτο" αγώνα κατά του υποψηφίου της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" και του ΚΕΑΔ Φρέντη Μπιλέρη προσωπικά ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα!

Φόβοι για νοθεία...
Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, τόσο εντείνεται η φημολογία για το ενδεχόμενο νοθείας σε "κρίσιμους" Δήμους, όπως άλλωστε  έχει σημείωσει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, η οποία επισημαίνει και φαινόμενα εξαγοράς ψήφων! 
Παράλληλα η Κυβέρνηση Ράμα έχει εντείνει την προεκλογική της εκστρατεία, καταφεύγοντας ακόμη και σε εθνικιστικά παραληρήματα σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και κυρίως να μη δώσει την αίσθηση απώλειας δυνάμεων από το αντίπαλο δέος το Δημοκρατικό Κόμμα, που θα οδηγήσει σε ένα ασταθές για την ίδια πολιτικό πεδίο. 
 Για την Ελληνική Μειονότητα τα πράγματα για τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, είναι ξεκαθαρισμένα, όσον αφορά  τους Δήμους Δρόπολης (που περιλαμβάνει και την μέχρι πρόσφατα ξεχωριστή επαρχία Πωγωνίου) και Φοινίκης (στην οποία έχει ενταχθεί και η επαρχία Λιβαδιάς). Οι υποψήφιοι είναι όλοι Έλληνες, έστω και αν στηρίζονται από διαφορετικά κόμματα ή και προσωπικότητες του χώρου.

Με ισχυρή στήριξη...
Στο Δήμο Δρόπολης, η "μάχη" δίνεται μεταξύ του νυν Επάρχου Άνω Δρόπολης Χρήστου Ντούτση (που είχε εκλεγεί με το ΚΕΑΔ - Ομόνοια) στις προηγούμενες εκλογές, του Κώστα Ζήσου (που υποστηρίζεται τώρα από το ΚΕΑΔ - Ομόνοια) και του  Αχιλλέα Ντέτσικα που φαίνεται να έχει την πιο πλατιά στήριξη! Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του Βορειοηπειρωτικού χώρου, ο τελευταίος εμφανίζεται να έχει προβάδισμα στις εκλογές, καθώς φαίνεται ότι έχει καταφέρει να συγκεράσει  "αντίρροπες" πολιτικές δυνάμεις.  Στηρίζεται επίσημα από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και από τον συντοπίτη του βουλευτή του κόμματος Μέτα (με ισχυρή πολιτική δύναμη στη Δρόπολη) Βαγγέλη Τάβο, αλλά και του πρώην Υπουργού Σπύρου Ξέρρα. Στο πλευρό του έχει επίσης και άλλα στελέχη της Μειονότητας, όπως του κ. Π. Μάντη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων. 
Οι Χρήστος Ντούτσης - Κώστας Ζήσος, δίνουν το δικό τους αγώνα, προς το παρόν όμως, τα προγνωστικά φαίνεται ότι δεν τους ευνοούν, ώστε να αποκτήσουν δυναμική ανατροπής του "επικοινωνιακού" προβαδίσματος του Αχ. Ντέτσικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά υπήρξε και τέταρτος υποψήφιος, ο Βαγγέλης Γκέλιος (που είχε τη στήριξη του MEGA), αλλά αποσύρθηκε για προσωπικούς λόγους. 
Στο Δήμο  Φοινίκης, η εκλογική "μάχη" είναι ανοικτή, καθώς "συγκρούονται" τρείς Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης υποψήφιοι: ο Γιάννης Μπάμπης, με τη στήριξη της "Ομόνοιας" και του κόμματος Μέτα (που δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα)  ο Λεωνίδας Χρήστος με τη στήριξη του MEGA και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Λευτέρης Καραγιάννης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η μεγάλη μάχη στη Χιμάρα
Στη Χιμάρα, όπως προαναφέραμε, δίνεται "μάχη μέχρι εσχάτων". Αν και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν ελληνική καταγωγή, στην πραγματικότητα όπως λέγεται μόνο ο υποψήφιος της "Ομόνοιας" και του ΚΕΑΔ Φρέντη Μπιλέρης, δηλώνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και υπέρ του έχει τεθεί ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός, ενώ οι άλλοι δύο, η Ελευθερία Πρίφτη (του Δημοκρατικού Κόμματος) και ο Βλαδίμηρος Κουμής που κατέρχεται ως ανεξάρτητος,  έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε δευτερεύοντα ρόλο. Η εκλογική αναμέτρηση δείχνει αμφίρροπη, η έκβασή της - όπως όλοι συμφωνούν- θα κριθεί από το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα που θα έχει η "Ομόνοια" να μετακινήσει ψηφοφόρους από τη Χιμάρα που διαμένουν στην Ελλάδα. Σαφή ένδειξη θα υπάρξει από την αυριανή κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο υποψήφιος Δήμαρχος Φρέντη Μπιλέρης.

Στόχος επιθέσεων... 
Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί και η εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Κονίσπολης, το Δήμο που συνορεύει με τη Θεσπρωτία. Η υποψηφιότητα του Αναστάση Γκούντα (με την "ΟΜΟΝΟΙΑ" και του ΚΕΑΔ) αρχικά αιφνιδίασε το Αλβανικό κατεστημένο, που δεν πίστευε ότι μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα Ελληνικής καταγωγής πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου και όσο ο Αναστάσης Γκούντας (ο οποίος κατάγεται από το Μουρσί και χαίρει ευρύτατης εκτίμησης στην περιοχή, αλλά και ανάμεσα στο Αλβανικό στοιχείο) αποκτούσε δυναμική εκλογής, άρχισε να γίνεται στόχος εθνικιστικών επιθέσεων, ακόμη και από Μέσα Ενημέρωσης των Τιράνων. 
Το αποτέλεσμα θεωρείται πάντως ανοικτό και καθοριστικό ρόλο θα παίξει και στην περίπτωση αυτή η μετακίνηση των αποδήμων και εγκατεστημένων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)