Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρόμαξε τους Αλβανούς η Ενίσχυση της Ελλάδας στα Σύνορα με Αλβανία


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ο Π/Θ της Αλβανίας ΄Εντι Ράμα, σε συνέντευξη του σε Αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό απάντησε μεταξύ των άλλων σε δύο σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και σε άλλες για την γενικότερη κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια που προβληματίζουν, ειδικότερα :
Σε ερώτηση πως βλέπει τις σχέσεις με την Αθήνα, και πως εκτιμά την επιθεώρηση που ο υπουργός άμυνας της Ελλάδος, με στρατιωτική στολή, έκανε στην Ε-Α μεθόριο, επιθεώρηση την οποία οι δημ/φοι την σχολίασαν ως επίδειξη ισχύος, απαντά ότι, δεν βλέπει καθόλου τις φολκλορικές αυτές πτυχές της πολιτικής επικοινωνίας. Θέλει να επισημάνει όμως ότι επιθυμεί άριστες σχέσεις με την Ελλάδα. Από την άλλη όμως, δεν πιστεύει στην λαμπρότητα των σχέσεων που έχουν προβλήματα. Έχουμε ένα πρόβλημα ανέφερε, το οποίο ούτε μπορεί να κρυφτεί, ούτε μπορεί να παρακαμφθεί, είναι το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων. Για μας αυτό είναι ένα πρόβλημα, που έχει σχέση με υψηλά εθνικά συμφέροντα. Αναμφίβολα, εμείς έχουμε θέσει αυτό το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε. Δεν έχουμε κανέναν πειρασμό να θίξουμε την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Ελλάδος, αλλά και δεν δεχόμαστε να θιχθούν η δική μας κυριαρχία και τα συμφέροντα μας. Το πρόβλημα θα πρέπει να το λύσουμε με διάλογο.
Σε συνέχεια ερώτησης, πως πιστεύει ότι μπορεί να λυθεί το θέμα των συνόρων, με διάλογο ή με διεθνή διαιτησία, απαντά ότι, εμείς πιστεύουμε ότι εκεί όπου υπάρχει βούληση, πάντα υπάρχει και μια λύση. Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να συζητούμε, διότι εμείς έχουμε συζητήσει για την εξεύρεση της λύσης. Η συμφωνία που προηγήθηκε είναι απαράδεκτη, οι διαπραγματεύσεις, είναι διαπραγματεύσεις, και υπάρχει μια σειρά από σενάρια για να επαναφέρουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν και τις τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία, και ειδικότερα κατά πόσο οι επενδύσεις που υποσχέθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα, συνδέονταν με όρους, όπως η εκδίωξη του Ιδρύματος Γκιουλέν απάντησε: «Κανένας όρος δεν συνοδεύει τις επενδύσεις. Το τέμενος εκεί είναι, καρπός της συνεργασίας της κυβέρνησης με την Μουσουλμανική Κοινότητα, το πρόβλημα, όπου το τέμενος θα κτίζονταν στο ίδιο συγκρότημα με ένα εμπορικό κέντρο και μια πολυκατοικία λύθηκε. Τώρα έχουμε τζαμί χωρίς πολυκατοικία και χωρίς εμπορικό κέντρο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε, δεν υπάρχει κανένας όρος».
Σε συνέχεια ερώτησης γιατί δεν υπήρξε όμως κάποια τοποθέτηση για το αίτημα Ερντογάν», ο Ράμα απάντησε: «Δεν έχω κάποιο λόγο να κάνω δημόσιες δηλώσεις. Στην πράξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε με μας για ένα θέμα που τον ανησυχεί και εμείς τον ακούσαμε με σεβασμό. Αναμφίβολα τον ακούσαμε με σεβασμό διότι ήταν φιλοξενούμενoς μας, τον ακούσαμε και θα τον ακούμε πάντα με σεβασμό, διότι είναι φίλος και στρατηγικός μας εταίρος. Στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχει καμία επιβολή όρων. Οι μεταξύ μας σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και δεν εξαρτώνται από το περιεχόμενο των συνομιλιών για το ένα ή το άλλο θέμα».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες καθώς και για το Κουμάνοβο, απάντησε: «Εμείς δεν δημιουργήσαμε κανένα πρόβλημα με τους γείτονες. Εάν θα αναφερθούμε στους γείτονες, γείτονες μας είναι το Μαυροβούνιο με το οποίο έχουμε άριστες σχέσεις, είναι το Κόσσοβο και έχουμε άριστες σχέσεις, είναι η ΠΓΔΜ, με την οποία έχουμε κανονικές σχέσεις. Στην περίπτωση που χρειάστηκε να εκφράσουμε δυναμικά την άποψη μας για ένα θέμα που μας ανήκει ως Αλβανοί που είμαστε, και για μια τραγωδία, η οποία πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους, εμείς το κάναμε.
Μετά από ανάλυση μας στο pentapostagma.gr βλέπουμε τους Αλβανούς φανερά σκεπτικούς και χωρίς την υπεροψία της υπερδύναμης που μέχρι πρόσφατα εκφράζανε με τις πλάτες των Τούρκων και των ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε πρωτίστως η άμεση ενίσχυση των ΕΔ της Ελλάδας στην Ε-Α μεθόριο και ταυτόχρονα οι εξαγγελίες του ΥΕΘΑ για επανασχεδιασμό της Εθνικής Άμυνας με προσανατολισμό και στην Β. Ελλάδα. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία φαίνεται η Αλβανία να κάνει αταξίες, που ενδεχομένως να της στοιχήσουν στο μέλλον. Η Ελλάδα από τη μεριά της θα πρέπει να προετοιμάσει καλά σχέδιο προς υποστήριξη των ενεργειακών της συμφερόντων στο Ιόνιο και ταυτόχρονα να διατηρεί αξιόπιστες δυνάμεις στην περιοχή φέρνοντας σε αδυναμία τους επίδοξους αναθεωρητές των συνόρων
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …