Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Μ. Κεφαλογιάννης: H Αλβανία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Την εκτίμησή του ότι η Αλβανία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θίγει ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της ΕΕ τορπιλίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, την περιφερειακή σταθερότητα και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή της προοπτική, εξέφρασε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις και τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας πέραν των αναφορών σε «Μεγάλη Αλβανία» αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ΑΟΖ της θίγοντας παράλληλα ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι παρά τη μονογραφή από την Ελλάδα και την Αλβανία συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, το Κοινοβούλιο της Αλβανίας δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Αλβανία δεν έχει προχωρήσει σε οριστική επικύρωση δεν αναιρεί την εγκυρότητα της αλβανικής μονογραφής της συμφωνίας.

Τούτων δοθέντων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τις δηλώσεις αυτές;

2. Θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές και οι γενικότερες τοποθετήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού συμβάλλουν στην οικοδόμηση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία;

3. Πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: