Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΑΣΕ - ODIHR: Οι παρατυπίες υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στης εκλογές

O ΟΑΣΕ δημοσίευσε την προκαταρκτική έκθεση των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο αριστερός συνασπισμός "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία", εξασφάλισε -οπος μέχρι στιγμής δείχνουν τα αποτελέσματά - σαρωτική νίκη απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα που ηγείται του "Συνασπισμού για Απασχόληση και Αξιοπρέπεια".
Η επικεφαλής των παρατηρητων του ΟΑΣΕ - ODIHR, Άντρη Γκλόβερ είπε ότι το κλίμα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές θετική, αλλά υπήρχαν κάποιες παρατυπίες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού
«Η ημέρα των εκλογών πέρασε σε θετικό κλίμα, όμως παρατηρήθηκαν κρούσματα ομαδικης ψηφοφορίας και διαδικαστικές παρατυπίες. Υπήρχαν ομάδες ακτιβιστών κομμάτων που στεκόταν έξω από εκλογικά κέντρα ασκοντας ψυχολογική πίεση στου ψηφοφόρους. Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού », είπε η κα Γκλόβερ. Πρόσθεσε δε ότι η τελική έκθεση θα δημοσιευθεί μετά από δύο μήνες.
Η κα Γκλόβερ είπε ότι το θέμα της εξαγοράς ψήφων, ήταν μια ανησυχία που εξέφρασαν και οι δύο πλευρές. "Αυτο περιλαμβάνει χρηματικές αμείβες, η προσφορά τροφίμων, στέρηση των δελτίων ταυτότητας και την επιστροφή στο πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Θα εξετάσουμε σοβαρά τα φαινόμενα και τους ισχυρισμούς αυτούς".
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ επέκρινε επίσης το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε αυτές τις εκλογές. Δήλωσε ότι "τα μέσα ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες στην πλειονότητα έχουν ισχυρούς δεσμούς με πολιτικούς. Η προεκλογική εκστρατεία με βίντεο που παράγονται από τα πολιτικά κόμματα, επιτρέπεται νομικά, όμως είναι πολιτική διαφήμιση", τόνισε η κυρία Γκλόβερ.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα για 38 δήμους, 27 εξασφαλίζει ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και μόλις έντεκα ο συνασπισμός της δεξιάς σε σύνολό 61 δήμων σε όλη τη χώρα.


Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο