Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοτζιάς στα Τίρανα: να μην εγκλωβιστούμε στο παρελθόν r

Τα Τιράνα και η Αθήνα συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές τοποθετήσης όσον αφορά το ζήτημα του οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα. ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στο διεθνές δίκαιο.
"Εάν δεν βρούμε συναίνεση για θέματα όπως της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδα, απαιτείται η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο Αλβανός Υπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επενδύσουν στο πνεύμα της εμπιστοσύνης, έτσι ώστε μέσω του διαλόγου να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος.
«Μιλήσαμε με τον κ. Κοτζιά με ειλικρινή τρόπο για όλα τα θέματα που θεωρούμε ως μέρος της διμερούς διπλωματικής ατζέντας, από τα παλιά θέματα και μέχρι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Δεν αρκστηκαμε απλά να αντικρίσαμαι τις απόψεις μας, αλλά προσπαθήσαμε να σκιτσαρουμε της πιθανές λύσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την επίλυσή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και εμείς μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ ", δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν σταθερές γέφυρες φιλίας, στα θεμέλια των οποίων ειναι οι Αλβανοί μετανάστες και η ελληνική μειονότητα.
Οταν ερωτήθηκε για το λεγόμενο "Τσάμικο ζήτημα", το "θέμα των περιουσιων τους", και για την ύπαρξη του εμπολεμού με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια.
"Θέματα ατομικής ιδιοκτησία δεν μπορεί να επηρεάσουν τη φιλία μας. Δεν πρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένη στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε προς το μέλλον", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε δε οτι "δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί απο την δεκαετία του 80. Είμαστε φίλοι και συνεργάζονται με το NATO".
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.
Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντησης και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Κοτζιάς έφθασε χθες το βράδυ απο την Πρίστινα και θα μείνει δυο διανυκτερευσεις στα Τίρανα, γεγονός που ερμηνεύεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, ος απόδειξη της σημασίας που δίνει η Αθήνα να επιλύσει τα εκκρεμεί ζητήματα με την Γείτονα χώρα
Εγγραφή στην λίστα ενημερώσεων του himara.gr


Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …