Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να μη μπει ‘‘λουκέτο’’ στα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χιμάρα


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Να μη μπει ‘‘λουκέτο’’ στα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χιμάρα

Σε έξαρση η ισλαμιστική προπαγάνδα στην Β. Ήπειρο

Να συμβάλλουν στην επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στα δύο ελληνικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος» στην Κορυτσά και τη Χιμάρα, και να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία τους ώστε να επιτελέσουν αρτιότερα το ρόλο τους, καλεί με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «εδώ και χρόνια στη περιοχή της Κορυτσάς και της Χιμάρας λειτουργούν τα πρότυπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος», υπόδειγμα παροχής υψηλής γνώσης και προαγωγής υψηλών αξιών, ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Στα εκπαιδευτήρια, τα οποία δημιουργήθηκαν με την οικονομική συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών, στα πρότυπα των παλαιών ευεργετών του Γένους, διδάσκουν τόσο αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί όσο και ντόπιοι διδάσκαλοι. Η καλή φήμη των σχολείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν την προσέλκυση και μεγάλου αριθμού μαθητών αλβανικής εθνότητας». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η σπουδαιότητα που έχει τόσο για την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου όσο και ως γέφυρα φιλίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας η λειτουργία του εκπαιδευτηρίων σε Κορυτσά και Χιμάρα είναι αυτονόητη. Πολλώ δε μάλλον που οι συγκεκριμένες περιοχές δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος, οπότε η ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται σε δημόσια σχολεία. Να σημειωθεί ότι στις ίδιες περιοχές είναι έντονη τα τελευταία χρόνια η ισλαμική παρουσία, ενώ λειτουργεί και τουρκικό εκπαιδευτήριο για ευνόητους λόγους».
«Δυστυχώς, όμως» τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας αλλά και της αβελτηρίας αρμοδίων φορέων τα εκπαιδευτήρια ‘‘Όμηρος’’ έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, που θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μη καταβολή των μισθών στους μη αποσπασμένους διδάσκοντες, από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν, γεγονός που τους έχει δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση και πρόβλημα επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί των διδασκάλων και νηπιαγωγών αυτής της κατηγορίας κυμαίνονται από τα 270 έως τα 400 ευρώ. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως οι φύλακες και οι καθαρίστριες που επίσης παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι μηνιαίοι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 175 ευρώ».
Ο πρώην υπουργός καταλήγει τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος, επομένως, για τα ελληνικά εκπαιδευτήρια να βάλουν ‘‘λουκέτο’’ είναι πλέον ορατός, όπως ορατή είναι η απειλή τα παιδιά στις περιοχές της Κορυτσάς και της Χιμάρας να πάψουν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται το δίχως άλλο για μια άνευ προηγουμένου αποτυχία εθνικών διαστάσεων, που θα είναι στίγμα για την ελληνική πολιτεία».Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψή του την 25η Μαρτίου 2015 στα Εκπαιδευτήρια “Όμηρος” στην Κορυτσά με μέλη του διδακτικού προσωπικού, το βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …