Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Να μη μπει ‘‘λουκέτο’’ στα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χιμάρα


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Να μη μπει ‘‘λουκέτο’’ στα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χιμάρα

Σε έξαρση η ισλαμιστική προπαγάνδα στην Β. Ήπειρο

Να συμβάλλουν στην επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στα δύο ελληνικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος» στην Κορυτσά και τη Χιμάρα, και να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία τους ώστε να επιτελέσουν αρτιότερα το ρόλο τους, καλεί με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «εδώ και χρόνια στη περιοχή της Κορυτσάς και της Χιμάρας λειτουργούν τα πρότυπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος», υπόδειγμα παροχής υψηλής γνώσης και προαγωγής υψηλών αξιών, ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Στα εκπαιδευτήρια, τα οποία δημιουργήθηκαν με την οικονομική συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών, στα πρότυπα των παλαιών ευεργετών του Γένους, διδάσκουν τόσο αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί όσο και ντόπιοι διδάσκαλοι. Η καλή φήμη των σχολείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν την προσέλκυση και μεγάλου αριθμού μαθητών αλβανικής εθνότητας». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η σπουδαιότητα που έχει τόσο για την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου όσο και ως γέφυρα φιλίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας η λειτουργία του εκπαιδευτηρίων σε Κορυτσά και Χιμάρα είναι αυτονόητη. Πολλώ δε μάλλον που οι συγκεκριμένες περιοχές δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος, οπότε η ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται σε δημόσια σχολεία. Να σημειωθεί ότι στις ίδιες περιοχές είναι έντονη τα τελευταία χρόνια η ισλαμική παρουσία, ενώ λειτουργεί και τουρκικό εκπαιδευτήριο για ευνόητους λόγους».
«Δυστυχώς, όμως» τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας αλλά και της αβελτηρίας αρμοδίων φορέων τα εκπαιδευτήρια ‘‘Όμηρος’’ έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, που θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μη καταβολή των μισθών στους μη αποσπασμένους διδάσκοντες, από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν, γεγονός που τους έχει δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση και πρόβλημα επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί των διδασκάλων και νηπιαγωγών αυτής της κατηγορίας κυμαίνονται από τα 270 έως τα 400 ευρώ. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως οι φύλακες και οι καθαρίστριες που επίσης παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι μηνιαίοι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 175 ευρώ».
Ο πρώην υπουργός καταλήγει τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος, επομένως, για τα ελληνικά εκπαιδευτήρια να βάλουν ‘‘λουκέτο’’ είναι πλέον ορατός, όπως ορατή είναι η απειλή τα παιδιά στις περιοχές της Κορυτσάς και της Χιμάρας να πάψουν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται το δίχως άλλο για μια άνευ προηγουμένου αποτυχία εθνικών διαστάσεων, που θα είναι στίγμα για την ελληνική πολιτεία».



Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψή του την 25η Μαρτίου 2015 στα Εκπαιδευτήρια “Όμηρος” στην Κορυτσά με μέλη του διδακτικού προσωπικού, το βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: