Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για τα οικονομικά προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων Κορυτσάς και Χιμάρας..

Δόξα το Θεό υπάρχουν ακόμα Έλληνες πατριώτες. Μετά από άρθρο παρέμβαση της ιστοσελίδας μας για το οικονομικό πρόβλημα των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος (εδώ) και τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση αυτή, ήρθε και η πρώτη ελπιδοφόρα παρέμβαση. Ευχαριστούμε όσους ενδιαφέρονται, νοιάζονται και εργάζονται για τους συμπατριώτες και τα αδέλφια τους στην Αλβανία. 

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η αρμόδια για θέματα παιδείας Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών των Ελληνικών Εκπ/ρίων "Όμηρος" στν Κορυτσά και τη Χιμάρα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΟΜΗΡΟΣ» ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
Τρίτη, 4.8.2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Τη σπουδαιότητα και τη σημασία των ελληνικών εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» στη Χιμάρα και την Κορυτσά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Ο διπλός τους ρόλος, τόσο ο εθνικός, που συνδέεται άμεσα με την ελληνική μειονότητα σε μη αναγνωρισμένες -επίσημα- περιοχές από το αλβανικό και το ελληνικό κράτος, όσο και ο γεωπολιτικός, δηλαδή ο ρόλος που παίζουν αυτά τα δύο σχολεία για την δημιουργία σημείων επαφής και αρμονικής συνύπαρξης των δύο λαών (σπουδάζουν και αλβανόπουλα στα σχολεία αυτά) επιβάλλει την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους.
Τα σχολεία αυτά έχουν ως προσωπικό νηπιαγωγούς, δασκάλους που έρχονται με απόσπαση μέσω του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και οι οποίοι λαμβάνουν και επιμίσθιο. Αυτή η κατηγορία δασκάλων, έχει πληρωθεί μέχρι και σήμερα τους μισθούς, εκτός από το επιμίσθιο.
Η δεύτερη κατηγορία του προσωπικού είναι οι ντόπιοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ομογενείς και οι Αλβανοί ντόπιοι, ο μισθός των οποίων ξεκινά από 270 ευρώ και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή όσο το ½ του μισθού ενός εκπαιδευτικού με απόσπαση ή το ¼ του μισθού + επιμίσθιο). Εδώ και 5 μήνες, από τον Φεβρουάριο, το προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων αυτών παραμένει απλήρωτο. Οι περισσότεροι δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων, έχουν τα καθημερινά τους προβλήματα και υποχρεώσεις, ωστόσο τελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία χωρίς να αρνούνται τις υποχρεώσεις τους, αν και επί τόσους μήνες είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.
Πολλοί εξ' αυτών, μετά από 5 μήνες απλήρωτη εργασία, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης ενώ πριν από τρία χρόνια συνέβη το ίδιο, επιδεικνύοντας υπομονή, ευσυνειδησία και επαγγελματισμό. Παράλληλα τα αλβανικά ΜΜΕ παραμονεύουν να ορμήσουν αποτελειώνοντας τα σχολεία αυτά. Όταν υπήρχε, πριν από τρία χρόνια, το ίδιο πρόβλημα, οι τάξεις μειώθηκαν δραματικά σε όλα τα επίπεδα, και το Μουσουλμανικό Σχολείο «Μεντρεσέ» προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα παιδιά.
Την τρίτη κατηγορία αποτελούν οι φύλακες, οι καθαρίστριες και λοιπό προσωπικό που πληρώνονται πολύ λιγότερο, ενώ ο μισθός τους ξεκινά από 150 ευρώ μέχρι 175 ευρώ μηνιαίος. Εξ αυτών κάποιοι ενημερωθήκαμε ότι λιμοκτονούν κυριολεκτικά και δεν έχουν άλλα έσοδα ή την δυνατότητα εύρεσης άλλης εργασίας.
Το ποσό που χρειάζονται αυτά τα σχολεία το χρόνο υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στις 300.000 ευρώ και ίσως και λιγότερο. Με το ποσό αυτό η Ελλάδα κρατά τα παιδιά της -τις επόμενες γενεές- ζωντανά να μην ξεχνούν ποια είναι και από που κατάγονται. Δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Δημιουργεί γέφυρες φιλίας. Αντιστέκεται στο ακραίο ισλαμισμό που κυριολεκτικά «οργώνει» την περιοχή της Κορυτσάς, το οποίο με εργαλείο το Τουρκικό Σχολείο Μεντρεσέ θα επιφέρει τρομερά προβλήματα αν δεν υπάρχει το Ελληνο-αλβανικό Σχολείο «Όμηρος». Δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουν τα παιδιά τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, το μεγαλείο του Ελληνικού πνεύματος. Φυσικά στα σχολεία αυτά, τα παιδιά αντιμετωπίζονται το ίδιο και με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα της καταγωγής τους. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά που επιστρέφουν από την Ελλάδα βρίσκουν εκεί ένα ασφαλές «καταφύγιο».
Με βάση τα παραπάνω πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για να αποφύγουμε τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν τα σχολεία σε υπολειτουργία ή αναστολή λειτουργίας και αργότερα σε κλείσιμο, να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις τους.
Υπάρχει άμεση ανάγκη να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, θρησκευτική επιβίωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Χιμάρας και της Κορυτσάς.
κ. Υπουργέ κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
Πότε και αν προβλέπεται η καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπ/κούς των Ελληνικών Εκπ/ρίων "Όμηρος" στη Κορυτσά & Χιμάρα.
Με ποιούς τρόπους το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία, διαφυλάσσοντας όχι μόνο τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, αλλά αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν, αποτελώντας πνευματικό φάρο Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στην Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου;
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …