Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το δις εξαμαρτείν…» για το Υπουργείο Παιδείας (και στην Αλβανία!)

Μετά  την πρόσφατη γενική κατακραυγή του εκπαιδευτικού κόσμου (ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!) για τις κάκιστες και αναξιοκρατικές επιλογές των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη  την επικράτεια (μόνο 5 από τους 13 είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών), με μοναδικό αξιολογικό κριτήριο τα κομματικά «πιστοποιητικά» που αμφισβητήθηκαν κι αυτά από τους ίδιους τους συνδικαλιστικούς τους και εκπαιδευτικούς φορείς, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην επιλογή των πρώτων Σ.Ε. (Συντονιστών Εκπαίδευσης) Εξωτερικού με τον ίδιο αδιαφανή και αναξιοκρατικό τρόπο, δείχνοντας ότι δεν έμαθε από τα τελευταία λάθη της και προκαλώντας το αίσθημα δικαιοσύνης της κοινής γνώμης.
               
Μεσούντος  ενός «θερμού» πολιτικά και περιβαλλοντικά ελληνικού καλοκαιριού και ενώ ήταν σε εξέλιξη η νομότυπη και αξιολογική διαδικασία για την επιλογή των 11 από τους 13 Συντονιστές Εκπαίδευσης του Εξωτερικού, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέδειξε έμπρακτα ότι το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», προβαίνοντας στην πρώτη καταφανώς παράνομη και προδήλως αναξιοκρατική επιλογή  Συντονιστή Εκπαίδευσης (Σ.Ε.) για την Αλβανία.

Αν και είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η επιλογή των Σ.Ε. στις γειτονικές χώρες Αλβανία και Τουρκία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών μας εκεί, γίνεται με απευθείας έκδοση Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.), αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να καταστρατηγείται ο Ν. 4027/2011 που προβλέπει τα προσόντα επιλογής των Συντονιστών Εκπαίδευσης του Εξωτερικού. 
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο Ν. 4027/2011 (άρθρο 14)  και την εκπαιδευτική νομοθεσία για την επιλογή των Σ.Ε. στο εξωτερικό προβλέπεται ως ελάχιστο τυπικό προσόν, η επαρκή γνώση (επίπεδο Γ2) τουλάχιστον της γλώσσας στη χώρα υποδοχής ή η γνώση μιας άλλης βασικής ξένης γλώσσας (σε επίπεδο επάρκειας - Γ2)  και συνεκτιμούνται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη χώρα αποστολής, άλλο πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακοί τίτλοι, επιμόρφωση σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης-ξένης γλώσσας, σχετικό συγγραφικό ή δημοσιευμένο έργο κ.λ.π.
                
Η επιλογή του εκπαιδευτικού Πληροφορικής (ΠΕ19) Σωτηρούδα Βασίλειου (Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης), η οποία έγινε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, (βλ. ΑΔΑ 7Υ4Δ465ΦΘ3-ΕΩ8),  δεν πληροί κανένα από τα παραπάνω αξιολογικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος (Ν. 4027/2011) της Υπουργικής Απόφασης, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα για άλλη μία φορά το Υπουργείο Παιδείας και την ηγεσία του, που φαίνεται να υπακούει άκριτα σε άνομα συμφέροντα ή και σε εντολές εξω-εκπαιδευτικών παραγόντων, εξυπηρετώντας τις δικές τους επιδιώξεις και σκοπιμότητες, χωρίς να υπολογίζει την νομιμότητα, δικαιοσύνη και αξιοκρατία στον ευαίσθητο εκπαιδευτικό χώρο που θυσιάζεται έτσι στο βωμό της μικροκομματικής και προσωπικής σκοπιμότητας.
Ελπίζουμε ο απερχόμενος Υπουργός Αρ. Μπαλτάς, αφού ενημερωθεί έγκυρα να επανορθώσει και να ανακαλέσει, όπως είχε κάνει σε ανάλογη περίπτωση και ο προκάτοχός του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (βλ. ΑΔΑ Β4ΘΓ9-ΤΦ3), πριν έχει τραυματιστεί θανάσιμα η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινής γνώμης στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Πολιτεία γενικότερα…
Αλλά και το συναρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ή τηρεί ένοχη σιωπή;
                
Καθώς έγκυρες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Ελεύθερου Λόγου» Αργυροκάστρου μιλούν για την πρώτη ένσταση που έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από άλλον εκπαιδευτικό - υποψ. Συντονιστή Εκπαίδευσης που υπηρετεί ήδη κι αυτός στην Αλβανία, αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται όχι μόνο «θερμό» αλλά και «μακρύ» για το θέμα της επιλογής του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Αλβανία.
                
Μία νόμιμη, δίκαιη αλλά και επωφελής απόφαση διορισμού Συντονιστή Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση του πολυπαθούς  βορειοηπειρωτικού ελληνισμού μπορεί να βρεθεί, όπως και στο παρελθόν, αρκεί ο Υπουργός, που ενδεχομένως δέχθηκε εξωθεσμικές πιέσεις, να τολμήσει να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην «κόβει και ράβει» Υ.Α. καθ’ υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα κ. Χασάπη που «κατακρεουργεί» το αίσθημα δικαίου αλλά και τις αρμοδιότητες της υψηλής θέσης του στο Υπουργείο Παιδείας.
                
Τολμήστε κ. Υπουργέ! Τελικά, σε αυτήν την πολιτεία και κοινωνία που είναι σε κρίση, φλέγεται και πνέει τα «λοίσθια» δεν υπάρχει κανείς για να βροντοφωνάξει αποφασιστικά: «Αιδώς Αργείοι!»;  

Έστω και τώρα προεκλογικά ας διορθωθούν τα κακώς κείμενα...Η απόφαση διορισμού του κ. Βασίλειου Σωτηρούδα 
Η απόφαση ανάκλησης του κ. Γερασιμίδη από τη θέση του μορφωτικού ακολούθου στο Προξενείο Αργυροκάστρου ως ανάλογο προηγούμενο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …