Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκκλησία για ορθόδοξους και καθολικούς θέλουν να χτίσουν οι Αλβανοί στη θέση του Αγίου Αθανασίου

Επιχειρώντας την πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο


Μία εκκλησία, που θα αποτελέσει κοινό τόπο λατρείας Ορθόδοξων και Καθολικών, θέλουν να χτίσουν τα Τίρανα, στη θέση της κατεδαφισμένης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες Χειμάρρας, επιχειρώντας την πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.
Η κυβέρνηση Ράμα έχει δρομολογήσει την ανέγερση ενός ναού-μνημείου, που θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του καθολικού επισκόπου Νίλο Καταλάνο, ο οποίος τον 17ο αιώνα επιχείρησε να στρέψει τον ορθόδοξο πληθυσμό της περιοχής προς τον καθολικισμό, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Καταλάνο τιμάται από τους Αλβανούς, επειδή φέρεται να προώθησε τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας -για την ιστορία, η Αλβανία απέκτησε αλφάβητο μόλις το 1908.

Ο ίδιος ο Ράμα, με πρόσφατες δηλώσεις του, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες: «Στο μέρος αυτό θα χτιστεί μια εκκλησία που θα τιμήσει την εικόνα της παλιάς εκκλησίας και να επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο σε έναν τόπο όπου θα εκτεθεί η αλβανική παράδοση που υπήρχε σ' αυτό το έδαφος» δήλωσε προκλητικά, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του πως δεν κατεδαφίστηκε εκκλησία, αλλά ένα... γκαράζ : «Σ' αυτό το μέρος ήταν μια εκκλησία που ήταν το λίκνο της αλβανικής γλώσσας. Πολλά μας καταλογίζουν και πολλά λέγονται για το ζήτημα αυτό, πως εμείς δήθεν καταστρέψαμε μια εκκλησία. Αυτό ήταν ένα γκαράζ και όχι εκκλησία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο στενός συνεργάτης του Ράμα -και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος- Κότσο Κοκδήμα, ο οποίος υποστήριξε δημόσια πως το 1992 ομογενείς από τις Δρυμάδες βεβήλωσαν τάφο που βρισκόταν δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ήταν θαμμένος ο Καταλάνο.

Ο Κοκδήμα, ελληνικής καταγωγής από το χωριό Κηπαρό της Χειμάρρας, θεωρείται από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες σήμερα στην Αλβανία και είναι ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, με μόνιμη ανθελληνική ρητορική.

Ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα πως θα είναι βασικός σπόνσορας σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο Αυλώνας, στη μνήμη του επισκόπου Καταλάνο.

Στους ισχυρισμούς Κοκδήμα, απάντησε ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας -και πρόεδρος του κόμματος «Ομόνοια»- Βασίλης Μπολάνος.

«Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου προηγείται της παρουσίας των ρωμαιοκαθολικών ιεραποστόλων στην περιοχή της Χειμάρρας, οι οποίοι εμφανίστηκαν μετά το 1670 και κατόπιν αιτήσεως των Χειμαρριωτών, όταν επιχείρησαν να συνάψουν διάφορες συμμαχίες, προκειμένου να αναστείλουν την επέκταση των Οθωμανών στην περιοχή τους, που τελούσε σε αυτόνομο καθεστώς» λέει ο κ. Μπολάνος, επισημαίνοντας: «Αξίζει να θυμίσω μια έκφραση των ίδιων των ρωμαιοκαθολικών ιεραποστόλων μετά την οριστική τους αποχώρηση από τη Χειμάρρα, το 1790: "Οι άνθρωποι ετούτων των περιοχών νιώθουν περήφανοι για την ορθόδοξη θρησκεία τους, είναι άνθρωποι χαρισματικοί και γεμάτοι αγάπη για τον τόπο τους, τόσο όσο είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάθε τι πολύτιμο γι’ αυτό" έγραφαν οι ίδιοι στα ημερολόγιά τους και είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Κοκδήμα» λέει ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας.

Την ίδια ώρα ο Σαλί Μπερίσα χαρακτηρίζει «κρατικό έγκλημα» την κατεδάφιση της ορθόδοξης εκκλησίας στις Δρυμάδες, συγκρίνοντάς το με το διωγμό των θρησκειών επί  Χότζα, και υπενθύμισε καταγγελία που είχε κάνει το 1990 στη Βουλή ο Φάτος Νάνο, σύμφωνα με την οποία, όταν ο Ράμα ζούσε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1990, ασχολήθηκε με πωλήσεις κλεμμένων εικόνων από εκκλησίες της Αλβανίας.

«Πρόκειται για απαίσια πράξη, για επιστροφή της μαύρης εποχής του 1967 της κομμουνιστικής δικτατορίας, όταν οι Χότζα, Αλία, αλλά και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κριστάκ Ράμα, προχώρησαν στην κατεδάφιση χιλιάδων εκκλησιών, τζαμιών και τεκέδων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες εικόνες, ιερά βιβλία και άλλα αντικείμενα αξίας των χώρων λατρείας καταληστεύτηκαν και εξαφανίστηκαν από τις συμμορίες του Χότζα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, προκαλώντας αίσθηση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …