Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στέητ Ντιπάρτμεντ: Αλβανικές αυθαιρεσίες σε βάρος της Ορθοδοξίας

Στέητ Ντιπάρτμεντ: Αλβανικές αυθαιρεσίες σε βάρος της Ορθοδοξίας
Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες ανά τον κόσμο, δόθηκε στη δημοσιότητα και εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα που αναφέρεται στην Αλβανία.
Το κείμενο που κατά τη συνήθη πρακτική της Αμερικανικής διοίκησης εστιάζει σε θέματα και γεγονότα της δικής τους προτεραιότητας, αναφέρεται στην κατάσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων κατά το έτος 2014.
Οι διατυπώσεις είναι πάντοτε διατυπωμένες με ιδιαίτερα προσεκτική γλώσσα ειδικά σε ότι αφορά την Αλβανία τόσο λόγω της τακτικής για την τήρηση των ισορροπιών της πολυθρησκευτικής σύνθεσης της κοινωνίας αλλά και λόγω της ειδικής εύνοιας που οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συστηματικά για την εικόνα της Αλβανίας.
Με βάση όλα αυτά, η Έκθεση αναφέρει ειδικά θέματα που αφορούν στην Ορθόδοξη κοινότητα και τον επίσημο φορέα της την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.
Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ποιμνίου συμπεριλαμβάνει τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας, αξίζει η αναφορά σε ορισμένα απ' τα ζητήματα που φέρνει στο φως. Εξ άλλου η ίδια η Έκθεση αναφερόμενη σε θέματα διακρίσεων εις βάρος Ορθοδόξων αναφέρει ότι είναι δύσκολο αυτά να ενταχθούν σε κατηγορία που οφείλονται σε αίτια εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματος.
Το σημαντικότερο ζήτημα που αναφέρει απ' την εισαγωγή της κιόλας η Έκθεση είναι η μεγάλη υστέρηση και η συστηματική αδιαφορία των κυβερνήσεων στην Αλβανία για την απόδοση της περιουσίας που οι θρησκευτικές κοινότητες διέθεταν και δημεύθηκε απ' το κουμουνιστικό καθεστώς.
Ειδικά για το ζήτημα αυτό αναφέρεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία ενώ απ' τη φύση της και τα πολλά μοναστήρια που διέθετε (ειδικά στην παράκτια περιοχή της Αλβανίας) υπήρξε η πλέον ζημιωμένη και η πλέον αδικημένη.
Η Έκθεση αναφέρει πλέον των 890 κτισμάτων λατρείας που ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στη δικαιούχο Εκκλησία, και συμπεριλαμβάνει εδώ και 50 εκκλησιαστικές ή μοναστηριακές ιδιοκτησίες που παρακρατούνται ακόμη ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Έκθεση για δεύτερη χρονιά και με προσεκτική γλώσσα αναφέρεται στην περίπτωση της Πρεμετής και του ι. Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου εκεί όπου αναφέρει ότι βιαίως έγινε έξωση κληρικών, πετάχτηκαν ιερά σκεύη και εικόνες, μεταφέροντας την πληροφορία ότι οι διαπραγματεύσεις επίλυσης συνεχίζονται. Προφανώς η Έκθεση αναφέρεται στο 2014 και δεν συμπεριλαμβάνει τα επεισόδια στους Δρυμάδες κατά τον Αύγουστο τρέχοντος.
Η έκθεση αναφέρεται ειδικά στο δυσμενές κλίμα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ορισμένα κέντρα μέσω των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας Φατός Κλόσι, είχε τολμήσει πέρυσι των Απρίλιο, λόγω και μόνο της Ελληνικής καταγωγής και ταυτότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου να τον θεωρήσει ακόμη πιο επικίνδυνο απ' τους «Ισλαμιστές»;!
Σε ότι αφορά την θρησκευτική διαστρωμάτωση της κοινωνίας στην Αλβανία ή Έκθεση έχει ένα αρνητικό και κάποια άλλα θετικά σημεία αναφοράς. Υιοθετεί στην εισαγωγή τα αποτελέσματα της Απογραφής 2011 δίνοντας 57% στους μουσουλμάνους, 10% στους Καθολικούς και 7% στους Ορθοδόξους (από 23% παραδοσιακών αναφορών και άνω του 28% από εκτιμήσεις της Εκκλησίας) καθώς και μόνο 2% στους Μπεκτασί ήπιους μουσουλμάνους.
Δεν διαφεύγει και το γεγονός ότι άνω του 20% των ερωτηθέντων δεν ήταν ξεκάθαρη στην απάντηση τους. (σε επίσημο ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Εκκλησίας από 2013 επισημαίνεται ότι αφορά τούτο τους Ορθόδοξους καθώς εις βάρος τους υπήρξε ιδιαίτερη επιθετικότητα πριν και κατά τη διάρκεια της Απογραφής)
Ωστόσο όμως σε άλλο σημείο έχει ειδική αναφορά στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της Απογραφής και στην αποχή που είχε ακολουθήσει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς είχε εκτιμήσει ότι δεν γίνονταν σεβαστή η αρχή του εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού. Επιπλέον αναφέρει ότι τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία όπως και οι Καθολικοί και οι Μπεκτασί προχωρούν σε δική τους ανεξάρτητη αποτύπωση του θρησκευτικού τοπίου στη χώρα.
πηγή:epiruspost.gr
- See more at: http://himara.gr/4810-state-deparment-alvanikes-autheresies-se-varos-tis-orthodoxias#sthash.gvJAUvf0.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …