Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Το 60% των νέων Αλβανών δεν ξέρει αριθμητική



Οι νέοι της Αλβανίας έχουν χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης και αντιμετωπίζονται αποθαρρυντικά και με δυσπιστία στην τοπική αγορά εργασίας.


«Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα (γράφει το αλβανικό δημοσίευμα) σε έρευνα που έγινε στην Αλβανία, περίπου το 60% των νέων Αλβανών δεν ξέρει στοιχειωδώς αριθμητική. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες,  αλλά τα πρωτεία έχει η χώρας μας (Αλβανία)».


Υψηλό, επίσης, ποσοστό αναλφαβητισμού και  γνώσης αριθμητικής έχει και το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία είναι κάτω από το 60% και ακολουθεί η Ρουμανία με 42%, η Σερβία με 39%, αλλά και η Ελλάδα με 38%, ενώ το μέσο όριο στις αναπτυγμένες χώρες ο δείκτης αυτός είναι περίπου στο 14 τοις εκατό. Σημειώνεται ότι στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, οι Ρομά.


Παρότι η Αλβανία έχει τον  υψηλότερο δείκτη επιχειρήσεων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (36%) που αναφέρονται  στο εργατικό δυναμικό,  εντούτοις υστερεί σε επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις.


Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδόν το σύνολό τους μεταναστεύουν σε ευρωπαϊκή χώρα.


Οι νέοι της Αλβανίας, στρέφονται, κυρίως, σε γεωργικές εργασίες και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ποιότητα απασχόλησης στον τομέα αυτόν είναι χαμηλή, αλλά και αυτοί  που εργάζονται στη γεωργία απασχολούν, ως προσωπικό, μέλη της οικογένειας τους τα οποία είναι, κυρίως αγράμματα και δεν αμείβονται.


Η μείωση της φτώχειας θα προέλθει από την εκπαίδευση και αυτήν οφείλει το αλβανικό κράτος να την προωθήσει, για το κοινό όφελος, όπως σημειώνεται.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: