Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το 60% των νέων Αλβανών δεν ξέρει αριθμητικήΟι νέοι της Αλβανίας έχουν χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης και αντιμετωπίζονται αποθαρρυντικά και με δυσπιστία στην τοπική αγορά εργασίας.


«Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα (γράφει το αλβανικό δημοσίευμα) σε έρευνα που έγινε στην Αλβανία, περίπου το 60% των νέων Αλβανών δεν ξέρει στοιχειωδώς αριθμητική. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες,  αλλά τα πρωτεία έχει η χώρας μας (Αλβανία)».


Υψηλό, επίσης, ποσοστό αναλφαβητισμού και  γνώσης αριθμητικής έχει και το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία είναι κάτω από το 60% και ακολουθεί η Ρουμανία με 42%, η Σερβία με 39%, αλλά και η Ελλάδα με 38%, ενώ το μέσο όριο στις αναπτυγμένες χώρες ο δείκτης αυτός είναι περίπου στο 14 τοις εκατό. Σημειώνεται ότι στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, οι Ρομά.


Παρότι η Αλβανία έχει τον  υψηλότερο δείκτη επιχειρήσεων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (36%) που αναφέρονται  στο εργατικό δυναμικό,  εντούτοις υστερεί σε επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις.


Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδόν το σύνολό τους μεταναστεύουν σε ευρωπαϊκή χώρα.


Οι νέοι της Αλβανίας, στρέφονται, κυρίως, σε γεωργικές εργασίες και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ποιότητα απασχόλησης στον τομέα αυτόν είναι χαμηλή, αλλά και αυτοί  που εργάζονται στη γεωργία απασχολούν, ως προσωπικό, μέλη της οικογένειας τους τα οποία είναι, κυρίως αγράμματα και δεν αμείβονται.


Η μείωση της φτώχειας θα προέλθει από την εκπαίδευση και αυτήν οφείλει το αλβανικό κράτος να την προωθήσει, για το κοινό όφελος, όπως σημειώνεται.
--

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο