Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Propagandë e rekrutim. Shqipëria udhëryq i xhihadistëve” - Προπαγάνδα και επιστράτευση. Η Αλβανία σταυροδρόμι των τζιχαντιστών

E përditshja italiane “La Stampa” ka publikuar sot artikullin me titull “Propagandë e rekrutim. Shqipëria udhëryq i xhihadistëve”.Autori i saj Lorenzo Vidino, korrespondent i kësaj gazete në Washington informon mbi shqetësimin e shërbimeve sekrete antiterroriste europiane, amerikane e të Lindjes së Mesme mbi rritjen e numrit të xhihadistëve shqiptarë që rekurtojnë luftëtarë të rinj të ISIS në komunitetin e diasporës shqiptare në Europë, përfshirë dhe Italinë.”Kososva ka numrin më të lartë në Europë të luftëtarëve xhihadistë në Siri në raport me numrin e popullsisë dhe xhihadistët me etni shqiptare zënë postet më të lartë në forcat ushtarake të Kalifatit të Bagdadit. “Megjithëse jug-perëndimi i Ballkanit ka qënë gjithmonë një territor i islamit të moderuar e laik, ky problem ka lindur pas viteve ’90, shkruan autori.
Me fundin e komunizmit, Islami në Shqipëri – i vetmi vend në botë i deklaruar zyrtarisht ateist – qe pothuajse zhdukur, Ballkani u bë një vend i pushtimit propagndues të Vahabit. Fillimisht mbërritën për të sjellë ndihma humanitare gjatë konflikteve të përgjakshme të kohës, shoqata bamirëse dhe sauditët fetare (Asambleja Botërore e Rinisë Myslimane), Kuvajtit (Ringjallja e Shoqërisë Trashëgimisë Islamike) bashkë me vendet e tjera të Gjirit krijuan një rrjet xhamish, qendra kërkimore dhe OJQ qëllimi i vërtetë i të cilit ishte për të përhapur një interpretim ultra-letrar dhe militant të Islamit në popullsitë vendase. Të pajisur me petrodollarët nisën të kenë një konsensus midis të rinjve, rrënuar nga papunësia dhe varfëria, dhe tërhequr shpesh nga mesazhi i fortë i vehabizmit mbi mundësitë që këto organizata janë duke ofruar”.
Një brez i ri i Imamëve Ballkanit, shkruhet në “La Stampa” u formua në saj të bursave bujare në shkollat më fondamentaliste të gadishullit Arabik.Dhe, pasi u kthyen në shtëpi, ata gjetën xhami të reja të ndërtuara me paratë nga Gjirit (100 ndërtuar në vetëm 10 vjet vetëm në Kosovë) me qëllim për të përhapur xhihadiste helim xhihadistë”.“Luftëtarët e huaj me etni shqiptare, militantë të Shtetit Islamik apo të Jabhat al Nusra janë rreth 1000, 900 nga Kosova e 150 nga FYROM, 50 prej të cilëve nga FYROM.
Rrjetet e tyre janë të sofistikuara, shpesh të ndërthurura fuqishmë me ato të krimit lokal të organizuar. Celulat tyre operojnë në nivel lokal, të mirë-financuar dhe të armatosur, me lidhje të forta familjare që e bëjnë të vështirë depërtimin brenda tyre.Forcat e rendit vendor, shpesh pa mjetet e nevojshme e të akuzuara për korrupsion, bëjnë atë që munden dhe Shqipëria është shumë më efikase në këtë drejtim se sa Kosova dhe FYROM.”
Autori Lorenzo Vidino, kujton në artikullin e tij operacionin e autoriteteve të Tiranës në mars të viti 2014, që coi në shkatërrimin e një rrjeti të sofitikuar të propagandës e rekurtimit të drejtuar nga dy imamët Bujar Hyrsa e Genci Balla. “Hysa, shkuran autori, kishte lidhje të forta me Italinë, e pista ballkanike mbërrin drejpërdrejtë në shtëpinë tonë. Shërbimet antiterroriste italiane ambientet fondamentaliste ballkanike të vetëdijshëm për rrezikshmërinë e tyre, deri në atë pikë sa kanë frikë se Shqipria mund të shndërrohet në atë që sot Belgjika është për Francën ; prapavija llogjistike nga ku planifikohen sulme.”
Artikulli i “La Stampa” hedh dritë mbi një fenomen të ri të rolit të rekrutuesve me etni shqiptare në territorin italian, kryesisht në Qëndër e në Veri të vendit, si agjensi udhëtimesh në udhëtimin e të rinjve italianë të konvvertuar në islam apo afrikanoveriorë, drejt Sirisë. Qe pikërisht rrjeti i shqiptarëve që ndihmoj adoleshentin nga Bresha me origjinë marokene, Anas el Abboubi, të jetë një nga luftëtarët e parë italianë të shtetit islamik në Siri. Hetimi i këtij rasti coi në zbulimin e një rrjeti të sofistikuar rekrutimi e propaganda me bazë në Shqipëri e që vepronte në Lacio e Piemonte e ku figura qëndrore ishte Lavdrim Muhaxheri, ish nëpunës i Natos në Kosovë, i bashkuar me Shtetin Islamik.
Po shqiptare që pista që ndihmoi italianen Maria Giulia Serxhio, martuar me xhihadistin shqiptarë Aldo Kobuzi të nisen drejt Sirisë. “Islami “made in Albania”, e mbyll artikullin autori, mbetet një model tolerance. Por 20 vjet propagandë ekstremiste kanë tërhequr një pjesë të myslimanëve shqiptarë si në Ballkan e në diaspora të ndrushme, duke gjeneruar një burim të ri rreziku për Italinë.”

Η καθημερινή εφημερίδα «Λα Στάμπα» έχει δημοσιεύσει πριν από κάποιες μέρες ένα άρθρο με τίτλο «Προπαγάνδα και επιστράτευση. Η Αλβανία σταυροδρόμι των τζιχαντιστών». Ο αρθρογράφος της Λορέντσο Βιντίνο, ανταποκριτής της εφημερίδας στο ενημερώνει σχετικά με την ανησυχία των  μυστικών αντιτρομοκρατικών  υπηρεσιών   της Ευρώπης, Αμερικής και της Μέσης Ανατολής για την αύξηση του αριθμού των αλβανών τζιχαντιστών που επιστρατεύουν νέους πολεμιστές για το ΙΣΙΣ στην αλβανική κοινότητα της διασποράς στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου εδώ και την Ιταλία. «Το Κόσσοβο έχει το μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη των τζιχαντιστών στην Συρία σε σχέση με το πληθυσμό της και οι τζιχαντιστές με αλβανική εθνικότητα κατέχουν υψηλές θέσεις στις στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλιφάτου της Βαγδάτης. «Αν και τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια ήταν πάντοτε μια περιοχή όπου υπερίσχυε το εκσυγχρονισμένο, λαϊκό Ισλάμ , αυτό το πρόβλημα γεννήθηκε μετά το 90, γράφει ο αρθρογράφος.
Με το τέλος του κομμουνισμού, το Ισλάμ στην Αλβανία – η μόνη χώρα στο κόσμο που είχε δηλώσει επίσημα άθεη – όπου σχεδόν είχε εξαφανιστεί. Τα Βαλκάνια έγιναν μια χώρα της προπαγανδιστικής κατάκτησης των Βεχαμπιστών. Στην αρχή έφτασαν με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τις αιματηρές συγκρούσεις της εποχής, ανθρωπιστικοί σύλλογοι και οι σουδικές θρησκευτικές (Παγκόσμιος Συνασπισμός τις Μουσουλμανικής Νεολαίας), του Κουβέιτ (Επαναφορά της Ισλαμικής Κοινωνίας και Κληρονομιάς) μαζί με άλλες χώρες του Κόλπου δημιούργησαν ένα δίκτυο από τζαμιά, κέντρα μελέτης και ΜΚΟ των οποίων ο πραγματικός στόχος ήταν να διαδώσουν την ακραία-λογοτεχνική και  επιθετική ερμηνεία του Ισλάμ στους ντόπιους πληθυσμούς.
   Με την βοήθεια πετρελαιο-δολαρίων άρχισαν να διεισδύουν μεταξύ των νέων, οι οποίοι ήταν κατεστραμμένοι από την έλλειψη εργασίας και την φτώχια και ελκυόμενοι πολλές φορές από το δυνατό μήνυμα του βεχαμπισμού που αυτές οι οργανώσεις είχαν την δυνατότητα να παρέχουν».
Μια νέα γενιά των ιμάμηδων των Βαλκανίων, αναγράφεται στην εφημερίδα, δημιουργήθηκε μέσω των γενναιόδωρων υποτροφιών σε εξτρεμιστικά σχολεία της Αραβικής Χερσονήσου. Έπειτα αφού επέστρεψαν σπίτι τους βρήκαν νεόκτιστα τζαμιά με τα λεφτά του Κόλπου (100 τέτοια σε δέκα χρόνια μόνο στο Κόσσοβο) με στόχο να μεταδώσουν τζιχαντιστές το τζιχαντιστικό δηλητήριο”. «Οι ξένοι μαχητές με αλβανική εθνικότητα, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους η του Τζαμπχάντ αλ Νουσρά είναι περίπου 1000, 900 από το Κόσσοβο και 150 από τα  Σκόπια.
Τα δίκτυα τους είναι περίπλοκα, και πολλές φορές με δυνατές διασυνδέσεις με τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ομάδες τους δρουν σε τοπικό επίπεδο, που έχει πολλά χρήματα και όπλα, με πολύ καλές οικογενειακές διασυνδέσεις που κάνουν δύσκολη την διείσδυση μέσα σ’ αυτές. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα και την διαφθορά, κάνουν ότι μπορούν και η Αλβανία είναι πολύ περισσότερα αποτελεσματική προς  αυτή την κατεύθυνση από το Κόσσοβο και τα Σκόπια.
Ο αρθρογράφος Λορέντζο Βιντίνο, υπενθυμίζει στο άρθρο του,  την επιχείρηση των αρμόδιων κρατικών  οργάνων για την καταστροφή ενός περίπλοκου δικτύου προπαγάνδας που καθοδηγούσαν ο Μπουγιάρ Χούσα και ο Γκέντση Μπάλλα.
«Ο Χούσα γράφει ο συγγραφέας, είχε ισχυρές διασυνδέσεις  με την Ιταλία, και η βαλκανική πίστα φτάνει κατευθείαν στο σπίτι μας. Οι αντιτρομοκρατικές ιταλικές  υπηρεσίες  γνωρίζουν την επικινδυνότητα των ακραίων ομάδων των βαλκανίων, σε τέτοιο σημείο που φοβούνται πως η Αλβανία  μπορεί να μετατραπεί σε αυτό που είναι σήμερα το Βέλγιο και η Γαλλία, η λογιστική οπισθοφυλακή από όπου προετοιμάζονται επιθέσεις».
Το άρθρο της Λα Στάμπα φωτίζει και ένα νέο φαινόμενο για το ρόλο των στρατολογιτών αλβανικής εθνικότητας σε ιταλικό έδαφος, κυρίως στο Κέντρο και τα Βόρεια της χώρας, ως ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνοντας ταξίδια για τους νέους ιταλούς με στόχο την προσάρτηση τους στο ισλάμ ή ακόμη και των βόρειων αφρικανών για να πολεμήσουν στην Συρία. Ήταν αυτό το δίκτυο των αλβανών που βοήθησε έφηβο μαροκινό από την Μπρέσια, Ανάς Ελ Αμπμπουμπό , να είναι από τους πρώτους ιταλούς πολεμιστές στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Η  έρευνα της περίπτωσης αυτής οδήγησε στην αποκάλυψη ενός περίπλοκου δικτύου για την στρατολόγηση και την προπαγάνδα με βάση την Αλβανία που δρούσε στο Λάτσιο και την Πιεμόντε όπου και η βασική εικόνα ήταν ο Λαβντερίμ Μουχατζέρη (γνωστός δολοφόνος του ΙΣΙΣ) πρώην υπάλληλος του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, ο οποίος και πολεμά στο πλευρό του ΙΣΙΣ.
Αλλά αλβανοί ήταν και αυτοί που βοήθησαν την ιταλίδα Μαρία Τζούλια Σέρτζιο, που είχε παντρευτεί τον αλβανό τζιχαντιστή Άλμπο Κομπούζη να φύγει για την Συρία. Το  “Islamimade in Albania” παραμένει ένα μοντέλο ανεκτικότητας. Αλλά 20 χρόνια προπαγάνδας έχουν προσελκύσει ένα κομμάτι των μωαμεθανών αλβανών  όσο στα Βαλκάνια και σε άλλα μέρη, δημιουργώντας μια νέα πηγή κινδύνου για την Ιταλία»

(Εμείς λέμε και για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για   τους έλληνες και όλους τους ορθοδόξους που ζουν στην Αλβανία. )
Μετάφραση: Πελασγός 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο