Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερώτηση Ν. Κακλαμάνη για τις αλβανικές μεθοδεύσεις να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου στους Βορειοηπειρώτες

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο.
ΘΕΜΑ: Νέες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης.

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, που σκοπεύουν να περιορίσουν τη συμμετοχή Βορειοηπειρωτών στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Αλβανικής Βουλής, έχει εισαχθεί για επεξεργασία πρόταση για αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου. Επομένως, εάν η αλλαγή εγκριθεί θα απαιτείται η υποχρεωτική εγγραφή στα μητρώα της διευθύνσεως κατοικίας όσων διαμένουν στο εξωτερικό. Η άμεση συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης θα είναι ο αποκλεισμός από τους εκλογικούς καταλόγους όλων όσοι διαμένουν στο εξωτερικό και το δηλώσουν στα ληξιαρχεία δυνάμει της υπό ψήφισή τροποποιήσεως, συμπεριλαμβανομένων και των Βορειοηπειρωτών που κατοικούν στην Ελλάδα.
Όταν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν διαδικασίες επιστολικής ψήφου, ώστε να ψηφίζουν οι πολίτες από τον τόπο διαμονής τους και χωρίς να μετακινούνται στη χώρα καταγωγής τους, η συγκεκριμένη χώρα με τις παραπάνω τροπολογίες προχωρά σε ρυθμίσεις που στοχεύουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα η δήλωση μονίμου κατοικίας δεν ήταν υποχρεωτική και ως εκ τούτοι ομογενείς προερχόμενοι από τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά και γενικότερα Αλβανοί πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, η ψήφιση και εφαρμογή το νέου νόμου, είναι δεδομένο, ότι θα πλήξει καίρια την Ελληνική ομογένεια της Βορείας Ηπείρου, καθώς θα αποκλείσει από τη συμμετοχή στις εκλογές χιλιάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Αληθεύει το παραπάνω δημοσίευμα; Υπάρχει υπό ψήφιση διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις εκλογές των πολιτών Αλβανίας που διαμένουν στο εξωτερικό;
-Με ποιο τρόπο θα αντιδράσει ουσιαστικά η Ελληνική κυβέρνηση και θα προστατεύσει το δικαίωμα των μελών της Ελληνικής ομογένειας, να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας τους; Θα θέσει το ζήτημα στα αρμόδια
ΑΘΗΝΑ 16-2-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …