Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιεροσυλία: τα τίμια λείψανα των Αγίων μας στα κρατικά μουσεία

Τυχαίο ρεπορτάζ ενημερωτικού τηλεοπτικού καναλιού των Τιράνων αποκάλυψε μια ακόμη περίπτωση ιεροσυλίας, την εσχάτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, που διαιωνίζεται 25 χρόνια ακόμη και μετά την πτώση του κομουνισμού. Στο ρεπορτάζ εμφανίζονταν ο Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου των Τιράνων (εκεί όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποθηκεύσει και όλο το εικονογραφικό υλικό ενοριών του Νότου της Αλβανίας που πιάστηκαν στην κατοχή επικίνδυνου αρχαιοκάπηλου) Μ. Λιάμπι, ο οποίος δείχνοντας να επιδεικνύει διάφορα σπάνια θέματα που διαθέτει το Μουσείο έβγαλε στο φως και ορισμένες λειψανοθήκες με τίμια λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας…
Πρόκειται προφανώς για ντροπή για ανθρώπους που σκέφτονται ορθά αλλά για κάτι εντελώς φυσιολογικό για ένα κράτους και τους θεσμούς του που καθόλου σοβαρά δεν έχουν λάβει την υπόθεση της ολικής αποκατάστασης των θρησκευτικών κοινοτήτων και ειδικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο. Μπορεί κανείς να ανεχθεί και συμβαίνει αυτό και σε άλλα μουσεία κύρους ή πινακοθήκες του κόσμου να τηρούνται ως εκθέματα και Ορθόδοξες ιερές εικόνες. Και στην Αλβανία παρόλο που αυτό είναι εκτεταμένο και είχαν δημευθεί χωρίς καμιά προκαταρκτική συμφωνία της Εκκλησίας, όπως παρακρατούνται παρά την θέληση της και την επίμονη αξίωση της για επαναπόδοση. Θα ανέχονταν επίσης κανείς έστω και την παρακράτηση όλων των αρχείων της Εκκλησίας μας και των εκκλησιαστικών βιβλίων και των χειρογράφων. Αλλά όχι των αγίων Λειψάνων. Εδώ το πράγμα πάει πολύ.
Τα τεμάχια των Ιερών Λειψάνων για τους πιστούς και για την Εκκλησία είναι το ίδιο όλο σώμα του Αγίου του οποίου ανήκουν. Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες για τον τρόπο πως αυτά φυλάσσονται και για την προσκύνηση τους στα Μοναστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πρόκειται για την ιδιαιτερότητα της ευλάβειας των Χριστιανών. Κρατώντας τα  σε χέρια ανθρώπων που καμιά σχέση δεν έχουν με την Εκκλησία και τίποτε δεν γνωρίζουν για το τι στην ουσία αυτά αντιπροσωπεύουν για τον Ορθόδοξο πιστό διαπράττουν θεληματικά ή άθελα μια πολύ μεγάλη ιεροσυλία. Είναι σα να κρατούν όμηρο και υπό συνθήκες μάλιστα βασανισμού ένα ζωντανό άνθρωπο. Αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στις κρατικές αρχές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξ άλλου που το τελευταία χρόνια  οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν επισημαίνουν μόνο την έλλειψη προόδου στην επιστροφή στην Εκκλησία της ακίνητης περιουσίας αλλά και των κειμηλίων και των αρχείων της.
Και δεν είναι κάτι που πρέπει να διαφεύγει αυτό που Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι συνεχίζεται ο διωγμός της Εκκλησίας μας. Ούτε να απορούμε όταν μας γκρεμίζουν ένα ναό. Εδώ τους Αγίους μας συνεχίζουν να βασανίζουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …