Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανία- Τσάμηδες: Αλυτρωτικός ο όρος ‘Βόρειος Ήπειρος’

Τίρανα.

Το λεγόμενο ζήτημα των ‘τσάμηδων’ προκάλεσε  σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι και του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, ο Ιντρίζι κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να αποστείλει σημείωμα διαμαρτυρίας αναφορά με τη χρήση του όρου –Βόρειος Ήπειρος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο διπλωμάτης δήλωσε ότι ένα τέτοιο σημείωμα δεν θα σταλεί, γιατί δεν εξυπηρετεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπουσάτι αντιμετώπισε τον Ιντρίζι και για τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι μόνο μετά την παρέμβαση της αλβανικής διπλωματίας, η Αθήνα συμφώνησε πριν από δύο χρόνια στην ύπαρξη της εμπόλεμης κατάστασης, μετά την επιμονή της Αλβανίας.

Παρουσιάζουμε μέρος από την αναφορά του επικεφαλής του κόμματος PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι στην αλβανική Επιτροπή Εξωτερικων Υποθέσεων: 

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιεί επίσημα έναν όρο αλυτρωτικό, δηλαδή αναφέρεται για Βόρειο Ήπειρο. Γεγονός είναι ότι η Τσαμουριά είναι μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται σε δύο κράτη σήμερα με αλβανική πλειοψηφία, ενώ η Βόρειος Ήπειρος δεν είναι μια γεωγραφική περιοχή αλλά μια πολιτική εφεύρεση του 1914.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών μας πρέπει να αντιδράσει άμεσα απέναντι σε αυτό το επικίνδυνο προηγούμενο με τη χρήση αυτού του αλυτρωτικού όρου που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. 

»Μάλιστα, το χειρότερο είναι όπως μου λένε οι πληροφορίες  ότι το συνέδριο (για τη Βόρειο Ήπειρο) παρακολούθησε  και ένας ανώτερος Αλβανός διπλωμάτης. Εάν είναι αλήθεια αυτό, έχουμε να κάνουμε με ένα σκάνδαλο. Ο αστυνομικός τι έκανε εκεί; Έμεινε ως επισκέπτης και απολάμβανε τα μαζοχιστικά συναισθήματα ή ακόμη χειρότερα, αισθανόταν ένα  παράξενο συνδυασμό για να εξυπηρετήσει το συμφέρον του κράτους διαφορετικά από εκείνο που αντιπροσωπεύει;


»Η Ελλάδα χρησιμοποιεί αλυτρωτικές ονομασίες όπως Βόρειος Ήπειρος, προσπαθώντας να την επαναφέρει ως επίσημη ορολογία και εσείς φοβόσαστε να χρησιμοποιήσετε τον όρο γενοκτονία (για τσάμηδες).

Και μέρος από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι: 

«Θέλω να διευκρινίσω και όχι να υπεκφύγω. Επισήμως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για την Αλβανία.
 Δεύτερον. Δεν έχουμε συμφωνία απόψεων σε όλα τα ζητήματα. Για ορισμένα που θίγονται εδώ δεν είναι της συμφωνίας αλλά των διαφορετικών θέσεων μας.

 Στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις με τους γείτονες,  πρέπει να μας καθοδηγεί η αίσθηση της ολοκλήρωσης και να αποφεύγουμε την πολιτική των ‘βουβουζέλων’.

Το 2013, όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν ψυχρές. Δεν υπήρχε συνενόηση σε υψηλό επίπεδο, καταργήθηκε η συμφωνία για τα θαλάσσια όρια, επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στην Ελλάδα έγιναν μεγάλα, υπάρχουν δυσκολίες. 

Ακολουθήσαμε την πολιτική των μικρών βημάτων και όχι της μεγάλης πολιτικής.
…Χρειαζόμαστε μια πυξίδα προσανατολισμού στις σχέσεις με την Ελλάδα και δεν  είναι ρεαλιστική πολιτική αυτή  των ‘βουβουζέλων’.

 Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την υποστήριξη που μας έδωσε η Ελλάδα για την ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και μετά τον καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής στη Μεσόγειο θα αναπτύξουμε σημαντικά έργα με στρατηγικό αντίκτυπο για την Αλβανία και την Ελλάδα».


Αλβανικά διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …