Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανική Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων


Αλβανική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ζεφ Τσούνι, οι βουλευτές Φατμίρ Τότσι- Ναμίκ Ντόκλε, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων Ιρένα Τότσι, δήμαρχοι και παράγοντες του τουρισμού, επισκέφθηκε σήμερα το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος και ο Υποπρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Γιάννης Γιάννης και Ανδρέας Κάσσος, αντίστοιχα και το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας καλωσόρισαν τα μέλη της Αλβανικής Αντιπροσωπείας, αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, τη στήριξη που παρείχαν οι Ηπειρώτες στους Αλβανούς μετανάστες, μετά την πολιτική αλλαγή του 1990, στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν έκτοτε στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και στη συνεργασία που θα υπάρξει στην υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Αλβανία.
Στη σημασία που έχουν για την Ελληνοαλβανική συνεργασία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και μέλη της Αλβανικής Αντιπροσωπείας.
Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκαναν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και η Ιρένα Τότσι, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων, που ήταν επικεφαλής της Αλβανικής Αντιπροσωπείας.
Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηπείρου και των καλλιτεχνών της περιοχής μας, με την Αλβανία και το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Πολιτισμού, τον τομέα του Τουρισμού Αλβανίας και Αλβανούς καλλιτέχνες. Από τη συνεργασία αυτή έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε μέσα από τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό να έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Αλβανία, όπως πρέπει ανάμεσα σε δύο γείτονες οι οποίοι είναι και "συγγενείς" μεταξύ τους".
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Καλωσορίζουμε σήμερα στα Γιάννενα, την πολυμελή Αλβανική Αντιπροσωπεία. Η σημερινή συνάντηση έχει ως αφορμή, μια πρώτη συνεργασία που έγινε με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και την έκθεση ζωγραφικής όπου παρουσίασαν έργα Έλληνες και Αλβανοί ζωγράφοι. Για τη Δημοτική Αρχή- και το διατρανώνουμε πάντα- ο Πολιτισμός είναι ένα μέσο που φέρνει τους λαούς κοντά και είναι ένα μέσο ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τον Τουρισμό, -που και αυτός είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης- μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο που θα είναι δελεαστικό και για τα δύο μέρη. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μια συνεργασία, η οποία νομίζω ότι θα κλιμακωθεί. Άλλωστε έχω την άποψη ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία, είναι άνθρωποι πολιτισμένοι, ευαίσθητοι και έχουν μάθει να ανοίγουν και όχι να κλείνουν πόρτες. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας".
Τέλος, ο Δήμαρχος με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε και τα εξής:
"Ξέρουμε ότι είμαστε σε μια παγκόσμια κινητικότητα η οποία έχει δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών. Άρα και σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι ο πολιτισμός μπορεί να εξομαλύνει σχέσεις, ψυχές ανθρώπων και τελικά να βγάλουμε και το ανθρωπιστικό μας στοιχείο. Οφείλουμε και οι δύο λαοί να βλέπουμε κι αυτό το στοιχείο, για να μπορούμε να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν σχέση με πιθανές υποδοχές προσφύγων και μεταναστευτικών ροών. Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε όλα τα επίπεδα".
Από την πλευρά της η κ. Ιρένα Τότσι, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο και επιπλέον το Δήμαρχο που μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, έδωσε τη δυνατότητα υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας Μακροχρόνιων Δράσεων στον τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού. "Χάρη στη συνεργασία αυτή - πρόσθεσε- τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κοινή έκθεση Ελλήνων και Αλβανών Καλλιτεχνών. Σήμερα συνεχίζουμε με δύο ακόμη δράσεις στον Πολυχώρο "Δ. Χατζής".
Τέλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ινστιστούτου, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και Τιράνων. "Αυτή η συνεργασία θα έχει συνέχεια, θα έχει αποτελέσματα, γιατί και εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός μας ενώνουν", κατέληξε.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …