Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Artan Gaçe – και το Μοναστήρι της Κακομιάς

Σε νομοσχέδιο που πέρασε την τελευταία εβδομάδα απ’ τη Βουλή της Αλβανίας ( ο λύκος στην ομίχλη χαίρεται) η έγκριση του οποίου έγινε αμέσως μετά την ταραχώδη αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, εισηγητής ήταν ο βουλευτής του ΣΚ και εκ του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού κ. Ράμα, Αρτάν Γκάτσε. Το νομοσχέδιο αφορά στην εισαγωγή νέας πρακτικής αξιοποίησης απ’ το κράτος της παράκτιας περιοχής της Αλβανίας για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για παροχή κινήτρων (έως και παραχώρησης εκτάσεων με επιβάρυνση του κράτους στις περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα μη ξεκάθαρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος) όταν ο επενδυτής πρόκειται να δαπανήσεις ποσά που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια Δολάρια. Θα μπορούσε να μην μας απασχολεί το θέμα εάν ο άνθρωπος αυτός λίγο πριν την εισήγηση του Νόμου δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ως κεραυνός εν αιθρία, και μάλιστα με τη μορφή άρθρου στο «Σέκουλι» του συνάδελφου του Κώτσο Κοκεδήμα και να αφορά στην περίπτωση της μεγάλης παραλιακής εκτάσεως του Μοναστηριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά, πλησίον της Νίβητσας. Ο εθισμός στην υφαρπαγή τους οδηγεί στην αναζήτηση οποιουδήποτε μέσω να πετύχουν τους σκοπούς. Καταδεικνύει επίσης τις διαδρομές των σκοτεινών συμφερόντων που δεν κάμπτονται στην προσπάθεια τους.
Η περίπτωση είναι λίγο πολύ γνωστή. Πλάσαραν στην αρχή, περίεργα οικονομικά συμφέροντα στην Αυλώνα ότι θα γίνονταν επένδυση της μεγάλης τουριστικής εταιρίας «Club Med”. Αποδείχτηκε ότι ήταν απάτη και μάλιστα η εταιρεία προέβη και σε δηλώσεις ότι καμιά ανάμειξη δεν είχε. Πάμε βέβαια βαθιά στο χρόνο, μάλλον 2002-2003. Εκ τότε ξεκινούν και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Η εκκλησία προκειμένου να επισημάνει ακόμη περισσότερο το ρόλο του Μοναστηριού στην ιδιοκτησία του Κόλπου της Κακομιάς, προέβη σε εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Μοναστηριού. Οι καταπατητές όμως λόγω της απραξίας της πολιτείας κατάφερε την περίφραξη και στην ουσία την οικολογική εξαθλίωση του κόλπου στερώντας ακόμη και τη δυνατότητα πρόσβασης στο Μοναστήρι, και περιφράζοντας μέσα και παρεκκλήσιο – μετόχι του. υπήρξαν βάσιμες πληροφορίες ότι το τερπνόν μετά του ωφελίμου, έχοντας περιφράξει και αποκλείσει τον κόλπο τον χρησιμοποίησαν και για λαθρεμπόρια τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών προς την Κέρκυρα.
Επανέρχονται τώρα με προπομπό τον Gaçe. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι αρέσκεται να βρίσκει έναν τρόπο να δικαιολογεί τις δραστηριότητες στα όρια της νομιμότητας επενδύοντας τες με το περίβλημα του «αλβανικού καπιταλισμού». Είναι εξ άλλου ένας απ’ τους κατά δήλωση τους εκατομμυριούχους της Βουλής της Αλβανίας. Ήταν εισηγητής με την εκλογή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και για την άρση του μορατόριουμ απαγόρευσης πλεύσης των ιδιωτικών τζετ και φουσκωτών μεγάλης ισχύος που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπερίσα προκειμένουν να πάρει την ελευθέρωση βίζας απ’ την ΕΕ για τους αλβανούς πολίτες. Ως γνωστό τα φουσκωτά αυτά που δηλώνονταν για ιδιωτική χρήση και σπορ μεταχειρίζονταν στην ουσία για διακίνηση λαθρομεταναστών και ναρκωτικών στην Αδριατική και το Ιόνιο.
Τώρα έρχεται και πάλι να επιχειρήσει ή να παρέχει κάλυψη «αγαθού αναπτυξιακού σκοπού» στα συμφέρονταν που θέλουν να αρπάξουν οριστικά και με το (νέο) νόμο την περιουσία της Μονής της Κακομιάς και των Νιβητσιωτών.
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …