Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ερώτηση Ν. Κακλαμάνη προς Υπ.Εξ. για τις προκλητικές διεκδικήσεις της Αλβανίας

EΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά
Στις 19 Ιουνίου 2015 έλαβα απάντηση σε προηγούμενη Ερώτησή μου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία είχα υποβάλλει σχετικά με προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούσαν και την αναβάθμιση της συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU. Σε αυτήν ανάμεσα στα άλλα, τονίζατε ότι: «Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, αδιαλείπτως, ως οφείλει, όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των ιθυνόντων της γειτονικής χώρας και δεν μπορεί παρά να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που αυτές στρέφονται καθ΄οιονδήποτε τρόπο κατά της χώρας μας».
Ωστόσο, πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», αναφέρει πως διάφοροι ακραίοι στα Τίρανα και την Αλβανική διασπορά κινούνται σε συνεργασία με τις οργανώσεις των Τσάμηδων για να κάνουν θόρυβο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο «φάκελος της Τσαμουριάς», με βασικό αίτημα φυσικά την επιστροφή των Τσάμηδων στις «εστίες» τους. Στις ίδιες επιδιώξεις και στοχεύσεις, εντάσσονται και οι προτάσεις του κόμματος των Τσάμηδων για την εκπροσώπηση της Αλβανικής διασποράς με συγκεκριμένο αριθμό εδρών στην Αλβανική Βουλή και ταυτόχρονα για τη δημιουργία Υπουργείου Διασποράς, που μεταξύ άλλων θα προωθεί τα ζητήματα και τα αιτήματα των Αλβανών μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, η Ελληνική Διπλωματία είναι ανάγκη να διαλευκάνει τυχόν αλήθεια των παραπάνω δημοσιευμάτων και να αντιδράσει άμεσα, ώστε να προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα και να διασφαλίσει πως οι προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης δεν θα φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Έχει κατατεθεί «φάκελος Τσαμουριά» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ποιοι τον έχουν υποβάλλει, ποιο ακριβώς είναι το αίτημά τους, και ποια προβλέπεται να είναι η πορεία εξέτασής του;
- Με ποιο τρόπο θα προστατέψει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τα εθνικά μας συμφέροντα σε περίπτωση που έχει κατατεθεί ο «φάκελος Τσαμουριά» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και σε ενδεχόμενη σύσταση Υπουργείου Διασποράς από την Αλβανική κυβέρνηση;
ΑΘΗΝΑ 7-3-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: