Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανία: Αποδείξτε μας πως οι εκκλησίες και οι εικόνες ανήκουν στην Εκκλησία

Μετά την αντίδραση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με αφορμή την διεξαγωγή πασαρέλας νυφικών μέσα στους Ιερούς Ναούς που δεν έχουν επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά διαχειρίζονται από το Αλβανικό κράτος. Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας.
Για το ίδιο θέμα μίλησε σε μεγάλο Αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση η Γενική Διευθύντρια για την Πολιτισμική κληρονομιά της Αλβανίας, η κα. Τζουλιέτα Χαρασάνι, η οποία είπε πως βλέπει θετικά την επιστροφή των εκκλησιών στην ιδιοκτησία και διαχείριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και πως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ιδιοκτησία της. !!!
Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η διαδικασία της επιστροφής πρέπει να γίνει μέσω της Επιτροπής Αναγνώρισης και Επιστροφής Ιδιοκτησιών, ένας κρατικός οργανισμός όπου απευθύνονται όλοι αυτοί που θέλουν την επιστροφή περιουσίας που τους έχει κατασχεθεί ή παράνομα ή από το κράτος.
Η διαδικασία μέσω αυτής της Επιτροπής προβλέπει πως κάθε δικαιούχος θα πρέπει να αποδείξει σε δικαστήριο και στην συγκεκριμένη Επιτροπή ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ιδιοκτησία για να διεκδικήσει στην συνέχει την ιδιοκτησία της περιουσίας.
Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που της αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες αλλά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια οι διαδικασίες επιστροφής έχουν κολλήσει στην Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών, η οποία δεν βγάζει τις σχετικές αποφάσεις. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες χιλιάδες εικόνες και Ιερά κειμήλια που κρατούνται από το Αλβανικό κράτος σε αποθήκες και ψευτοεκθέσεις ενώ οι εκκλησίες περιμένουν την επιστροφή τους στα εικονοστάσια από όπου αφαιρέθηκαν το 1967.
Μέχρι τώρα η Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών "δεν έχει πειστεί" ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Μια από τις εκκλησίες που ήταν ιδιοκτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είχε επιστραφεί, ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες ο οποίος κατεδαφίστηκε στις 26 Αυγούστου του 2015 από της Αλβανικές υπηρεσίες.
Ο ΕκσκαφέαςΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …