Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

«Προπαγανδιστής» των Ράμα - Μέτα η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα!


DELTIO1


• Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, με επίσημη ανακοίνωσή της, «διαφημίζει» τις θέσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης για το προσφυγικό σε σχέση με την Ελλάδα! 
Πρόκειται για πράξη που δεν τη χωρά ο νους Έλ­λη­να πολίτη και βεβαίως προκαλεί πολλούς συνειρμούς για το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι Διπλωματικές μας Αρχές, ειδικά την περίοδο που διανύουμε. 
Η υπόθεση αφορά Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2016, το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας,  για τη 10η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου που έγινε στα Τίρανα το διήμερο 18 και 19 Φεβρουαρίου. Σε αυτή μετείχε   ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τρείς βουλευτές (Αυλωνίτου, Μπαλωμενάκη, Παπακώστα), τον Πρέσβη κ. Ροκανά και τη Σύμβουλο Επικοινωνίας της Πρεσβείας κ. Σερβιτζόγλου. 
 Στο Δελτίο Τύπου η Ελληνική Πρεσβεία, αναπαράγει αναλυτικά δηλώσεις και τοποθετήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Πρόεδρου της Βουλής Ιλίρ Μέτα, εν είδη Γραφείου Τύπου τους! Το περιεχόμενο των τοποθετήσεων των Ελλήνων βουλευτών και του Πρέσβη συμπυκνώνεται σε δύο σειρές, με τη γενικόλογη αναφορά ότι: «Η Ελληνική Αντιπροσωπεία έκανε επιτυχή παρέμβαση στον Προεδρεύοντα της ΚΣΜ προκειμένου να διασφαλιστεί στήριξη στις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης»!

Αλληλεγγύη στα λόγια
Η Ελληνική Πρεσβεία «φροντίζει» να  μεταφέρει στους Έλληνες πολίτες- ασχολίαστες -  και μάλλον με θριαμβικό τρόπο- τις τοποθετήσεις Μέτα και Ράμα. Για τον μεν Μέτα, σημειώνει μεταξύ άλλων  ότι «εξέφρασε δις (!)την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα», στηρίζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης,  υποστήριξε ότι επιβάλλεται μια «ευρωπαϊκή, συλλογική, ανθρωπιστική  λύση» και τάχθηκε  «υπέρ της ζώνης Σένγκεν». Σε άλλο σημείο αναφέρεται και στα λεχθέντα από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, για τον οποίο  αναφέρει ότι «εξέφρασε, επίσης, δύο (!) φορές κατά τον χαιρετισμό του προς την Ελλάδα και τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. και της Μεσογείου οφείλουν να φανούν αλληλέγγυες ως προς την Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία». Συνεχίζοντας η Πρεσβεία μας, επαναλαμβάνει και πάλι ότι οι κ. κ. Ράμα – Μέτα, «στις παρεμβάσεις τους έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση θυμάτων προσφυγικών ροών και εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα»!!!

Εκτός τόπου και χρόνου…
Μια τέτοια ανακοίνωση, πιστεύουμε ότι δεν θα εξέδιδε ούτε το Γραφείο Τύπου του Αλβανού Πρωθυπουργού και είναι αδιανόητο να εκδίδεται από Ελληνική Διπλωματική Αρχή του Εξωτερικού, με τον αυτάρεσκο χαρακτηρισμό «περί επιτυχούς παρέμβασης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας». 
Ακόμη και αν είναι επίδειξη δημοσίων σχέσεων, τέτοιου είδους αναφορές και συμπεράσματα από Ελληνική Πρεσβεία, σε μια χρονική περίοδο που διαδραματίζονται δραματικά γεγονότα και λαμβάνουν χώρα διεθνείς πολιτικές εξελίξεις με στόχο την Ελλάδα, είναι απαράδεκτες και εθνικά επιζήμιες. Δεν γνωρίζουμε τι είδους παρέμβαση έκανε η Ελληνική Αντιπροσωπεία (βλέπετε η …πρεμούρα του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας μας ήταν να μεταφέρει τις θέσεις Μέτα- Ράμα), αλλά δεν φανταζόμαστε ότι οι τρεις βουλευτές    παρέμειναν αμίλητοι στην κοροϊδία των Αλβανών πολιτικών.

Αντέδρασαν;
Εκείνο που θα περίμενε κανείς από την Ελληνική Αντιπροσωπεία είναι να αναδείξουν την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων των Αλβανών κορυφαίων πολιτικών. Να επισημάνουν δηλ.  ότι οι θέσεις των Ράμα- Μέτα είναι άνευ αντικειμένου. Να αντιληφθούν ότι τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα και μαζί με αυτούς τον Ελληνικό λαό, όταν εξέφραζαν  την «πλήρη στήριξή τους προς την Ελλάδα» και λίγα 24ωρα αργότερα συμμετείχαν στην «παρασυνδιάσκεψη» της Βιέννης, όπου καθοριζόταν σκληρή γραμμή και κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα. 
Θα ήταν χρήσιμο επίσης να γνωρίζαμε αν και κατά πόσο έθεσαν το ζήτημα λειτουργίας Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καταστρατηγώντας τις διεθνείς συνθήκες. Από ότι προκύπτει από την επίσημη- επαναλαμβάνουμε- ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας, τίποτε από αυτά δεν τέθηκε και φυσικά ούτε λόγος για αντίδραση ή ακόμη και αποχώρηση της Αντιπροσωπείας από τις εργασίες της Συνέλευσης, ώστε να δοθεί επιτέλους και ένα μήνυμα προς τους γείτονες, ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν χρόνια τώρα την ίδια τακτική του «καρότου», όταν θέλουν να πάρουν από την Ελλάδα και του «μαστιγίου» όταν πρόκειται να προχωρήσουν τα ανθελληνικά τους σχέδια.

Εκ των υστέρων ενημέρωση
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, όπως ενημερώνει στην ίδια ανακοίνωσή της η Ελληνική Πρεσβεία, μετά το πέρας εργασιών της Συνέλευσης, ενημερώθηκε για ζητήματα της Ελληνικής Ομογένειας από το βουλευτή και Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελο Ντούλε και τον Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Λεωνίδα Παππά. Περαιτέρω πληροφορίες δεν παρατίθενται στην ανακοίνωση, αλλά ακόμη και αν τέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί που υπάρχουν για την πολιτική που ασκεί σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας η Αλβανική κυβέρνηση, ήταν πολύ αργά για να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και να ζητηθούν εξηγήσεις από τον Αλβανό πρωθυπουργό. 
 Εκτός από τις… ευχές και τις ...διπλές δηλώσεις συμπαράστασης που εισέπραξε η Ελληνική Αντιπροσωπεία,  τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Νέα ήθη...
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και κυρίως το πνεύμα που τη διακατέχει προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο που ενεργούν οι Διπλωματικές Αρχές μας στη γειτονική Αλβανία και οι οποίες δείχνουν να κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από την πραγματικότητα και φυσικά να εκφέρουν νέα ήθη.  Εκτός και αν κινούνται στη βάση πολιτικών κατευθύνσεων που τους έχουν δοθεί από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, που οδηγούν όμως σε έναν εθνικό κατήφορο….

Δεν υπάρχουν σχόλια: