Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παυλόπουλος: Να μην έχει φοβικά σύνδρομα η Αλβανία

Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών
Ξεκάθαρα μηνύματα προς την αλβανική κυβέρνηση, τόσο για τη στάση της στο προσφυγικό, όσο και για την συμπεριφορά της απέναντι στους ομογενείς μας, αλλά και για την ανάγκη ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του 'Αξονα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati.
AdTech Ad

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Το έχει αποδείξει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Αλβανία τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Πάνω σ' αυτή τη βάση και στη βάση της τήρησης των συμπεφωνημένων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τρία πράγματα:
«Πρώτον, ζητούμε από την Αλβανία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος και με βάση τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε την δύσκολη περίοδο του μεταναστευτικού, η Αλβανία να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον 'Ανθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια.
Το δεύτερο είναι η καλύτερη μεταχείριση, ο πλήρης σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά τους ομογενείς μας στην Αλβανία. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στη μεγάλη αλβανική κοινότητα που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και εργάζεται νομίμως, όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσβλέπουμε και εμείς σε μιαν αντίστοιχη μεταχείριση των ομογενών μας με βάση τα Δικαιώματα που τους διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, έχει πολλή σημασία για εμάς να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή, η οποία θα λύσει επιτέλους το ζήτημα της ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του 'Αξονα».
Καταλήγοντας εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν από κοινού, με όρους καλής γειτονίας, έτσι ώστε η Αλβανία να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως της αξίζει και υπογράμμισε ότι «είναι πολύ περισσότερα εκείνα που ενώνουν τους δύο λαούς, από εκείνα που τους χωρίζουν».
Από την πλευρά του ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα ως στρατηγικοί εταίροι, ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δικαίως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον σεβασμό των πεσόντων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εξέφρασε την πεποίθηση του, «πως η ελληνική κυβέρνηση, ο συνάδελφός μου ο κ. Κοτζιάς, θα πορευθούμε, θα προωθήσουμε θα προχωρήσουμε μπροστά ώστε να άρουμε την εμπόλεμη κατάσταση ως ένα κατάλοιπο του παρελθόντος που θα μας δώσει την δυνατότητα να κλείσουμε ένα κεφάλαιο στις ιστορικές μας σχέσεις. Ένα κεφάλαιο που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αναφορικά με τους ομογενείς μας στην Αλβανία τόνισε:
«Δικαίως αναφερθήκατε στα σημερινά προβλήματα, στα σημερινά θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και στους Αλβανούς στην Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά πολύ λόγω της φιλοξενίας των Ελλήνων, χάριν της φιλοξενίας των Ελλήνων, όπως αναφέρατε δικαίως. Εμείς σεβόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, έχομε υπογράψει δε τη Συμφωνία Πλαίσιο και είμαστε Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων. Έχουμε καλλιεργήσει πνεύμα εμπιστοσύνης με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και είμαστε ανοικτοί να σεβαστούμε και να προχωρήσουμε ενόψει της Συμφωνίας Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε συνομιλήσει με όλες τις ελληνικές Αρχές και θα αναφερθούμε και στην παρούσα συνάντηση, ώστε να ερευνήσουμε από κοινού τις μορφές περαιτέρω βελτίωσης και καλύτερης ενσωμάτωσης της αλβανικής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενοι ταυτοχρόνως τη δική τους ταυτότητα, που, όπως γνωρίζουμε, η ταυτότητα σημαίνει γλώσσα, σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει παραδόσεις. Να προωθήσουμε περαιτέρω την συνεργασία που συνάψαμε με τον δήμο Θεσσαλονίκης στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διάδοση της γλώσσας».
Σχετικά με το Προσφυγικό εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αλβανίας «στις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα όσον αφορά την προσφυγική κρίση» και υπογράμμισε: «η ξενοφοβία είναι ξένη πρακτική για εμάς. Εμείς θα τιμήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και θα προσφέρουμε την δική μας συνδρομή εντός της ΕΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προβάλλουν λόγω της παρούσας κρίσης».
Τέλος, ο Αλβανός υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Αλβανίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυσκολίες που συνοδεύουν ή συνόδευαν τις διμερείς σχέσεις θ' αρχίσουν πλέον να αποσυναρμολογούνται μία προς μία, ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας βασιζόμενοι στις ευρωπαϊκές αξίες.
«Εμείς δεν επιθυμούμε sui generis λύσεις. Επιθυμούμε λύσεις βασιζόμενες στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. Επειδή είναι προς όφελος των δύο χωρών μας να απομονώσουμε τις εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν την εξυγίανση των σχέσεων των δύο χωρών μας» κατέληξε ο κ.Bushati.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …