Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η κυβερνητική περίθαλψη των Τουρκικών επιχειρήσεων



Η περίπτωση της Τουρκικής εταιρείας “Kurum International” στην Αλβανία είναι απ’ τις πλέον χαρακτηριστικές για το πώς οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στους κανόνες του ελεύθερου οικονομικού ανταγωνισμού. Η προσεκτική έρευνα στο ιστορικό του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχήματος γεννά πολλά ερωτηματικά για τη διαχρονική σημασία που της έχουν αποδώσει οι αλβανικές κυβερνήσεις. Προφανώς απόρροια της φροντίδας των τουρκικών υπηρεσιών και της Πρεσβείας τους στα Τίρανα να «πιάσει» η εταιρία αυτή στο Ελμπασάν. Ένας όμιλος που στην Τουρκία δεν εμφανίζει σχεδόν τίποτε στην Αλβανία υπόσχονταν την βιομηχανοποίηση της χώρας. Προφανώς δεν ήταν άσκοπος όλος αυτός ο θόρυβος να δείχνει μεγάλο κάτι που ήταν κούφιο. Έπρεπε να δικαιολογείται τόσο διότι ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο υπό το κάλυμμα της διαφήμισης διοχέτευε εκατομμύρια στα ΜΜΕ ώστε να υιοθετούν ανθελληνικές ατζέντες και  επίσης υπάρχουν υπόνοιες για παράλληλες παράνομες δραστηριότητες που «διόρθωναν» τα ισοζύγια της εταιρίας.
Ωστόσο όμως η ξαφνική προσφυγή της διοίκησης της εταιρίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης και την αναδιοργάνωση της εταιρίας φέρνουν στο φως της δημοσιότητας πως όλα αυτά τα χρόνια ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος απολαμβάνει την κρατική  μέριμνα.
Εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια εγκαταστάθηκε στο Ελμπασάν για να επαναθέσει σε λειτουργία το Χαλυβουργείο εκεί. Στην ουσία μετατράπηκε σε συλλέκτη σκραπ – παλιοσιδήρων απ’ όλη την επικράτεια με το οποίο παρήγαγε κάποιες ποσότητες χάλυβα ποιότητας τέτοιας που το καθιστά επικίνδυνο στις οικοδομές που χρησιμοποιήθηκε. Προς τούτο προφανώς δεν έγινε ποτέ έλεγχος. Επιβάρυνε την ήδη δύσκολη περιβαλλοντολογική κατάσταση της περιοχής… αλλά δεν πλήρωσε ποτέ τα προστύμματα που της επιβλήθηκαν. Οι ειδικοί μιλούν για σχεδόν 3000 θανάτους από πνευμονικούς καρκίνους  απόρροια της ανεξέλεγκτης εκπομπής επικίνδυνων αέριων ρύπων απ’ τη χαϊδεμένη του κράτους “Kurum”.
Με την ίδια άνωθεν παρέμβαση έκλεισαν και υποθέσεις πολλαπλών εργατικών ατυχημάτων όπου πολλές φορές παρεμποδίστηκε ακόμη και η επίσκεψη των υπηρεσιών εργατικής επιθεώρησης ή των υγειονομικών υπηρεσιών.
Μετά της παραχώρησαν κατά παράβαση των κανόνων διαγωνισμού και αναζήτησης προσφορών τμήμα της προβλήτας του Λιμένα Δυρραχίου.
Εκεί όμως που κορυφώνεται η κρατική παρέμβαση ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα η προτίμηση στην Τούρκικη επιχειρηματικότητα ήταν η περίπτωση πώλησης των δύο Υδροηλεκτρικών Σταθμών στον ποταμό Μπίστριτσα. Στην ουσία παραχωρήθηκαν διότι ακόμη και σήμερα η εταιρεία που χαίρει την φροντίδα της Τουρκικής Πρεσβείας και όλου του αλβανικού κρατικού μηχανισμού δεν έχει καταβάλει στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα αγοράς. Τα εκμεταλλεύεται όμως τα εργοστάσια… Έχει υψώσει στην καρδιά του ελληνικού Βούρκου τις τούρκικες σημαίες και έχει παρέμβει στο στελεχικό προσωπικό των σταθμών. Αυτά η “Kurum International”.
Και έχει και συνέχεια η ιστορία που έχει μετατρέψει το Αλβανικό κράτος σε ζεστή αγκαλιά της τουρκικής επιχειρηματικότητας που ισλαμοποιεί τη χώρα. Ο κρατικός προϋπολογισμός της Αλβανίας, που έχει γονατίσει μπροστά στις ελλείψεις θα καταβάλει εκτάκτως τις κρατικές οφειλές στους Τούρκου (ΦΠΑ κ.α. απάτες στη γεννήτρια καρκίνου – Χαλυβουργείο Ελμπασάν) για να αποπληρώσει η Κουρούμ τα κερδοφόρα εργοστάσια στη Μπίστριτσα.
Τώρα καταλαβαίνει κανείς πως και εμείς οι Βορειοηπειρώτες (όχι δηλαδή μόνο λόγω του ότι  απ’ τη σύμπτωση ο άλλος όμιλος – υποψήφιος για την αγορά των υδροηλεκτρικών έργων ήταν απ’ την περιοχή μας) γινόμαστε φτωχότεροι επειδή προτεραιότητα των κυβερνήσεων στα Τίρανα είναι η τουρκοποίηση της οικονομίας και η ισλαμοποίηση της κοινωνίας.
Για το πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων της τουρκο-αλβανικής φιλίας υπάρχουν θα ακολουθήσει άλλο δημοσίευμα

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: