Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΑλβανίαςΗ Ελλάδα σήμερα είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Το εμπόριο με την Ελλάδα κατά τον πρώτο μήνα του 2016 ανήλθε στο ποσοστό του 6, 4 % του συνολικού εμπορίου της χώρας.
 

Μέχρι το 2009, εκτός από την Ιταλία, τα κύρια προϊόντα και οι υπηρεσίες που κυκλοφορούσαν στην Αλβανία ήταν ελληνικής προέλευσης.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT) οι εισαγωγές αγαθών από την Ελλάδα στην Αλβανία τον Ιανουάριο του 2016 αντιπροσώπευαν 2.594 εκατομμύρια λέκ, ενώ πριν από ένα χρόνο (2015) εισήχθησαν 2.696 προϊόντα αξίας εκατομμύρια λέκ.


Η αξία των προϊόντων που εισάγονται από τη γειτονική χώρα είναι κυρίως «τρόφιμα, ποτά  και καπνός» αξίας 950 εκατομμύρια λεκ και ακολουθούν  τα ‘χημικά και πλαστικά’ αξίας 400 εκατομμυρίων λεκ.


Ενώ, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν μια μικρή αύξηση. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι οι αλβανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα υπολογίζονται σε 674 εκατομμύρια λέκ. Τον Ιανουάριο του 2015 οι εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 572 εκατ. λέκ, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων. 

--

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο