Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί καταγραφής τόπου διαμονής μεταναστών- Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ Ντούλε και του υπουργού Ταχίρι

Βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος ΚΕΑΔ:
 Σε  προεκλογικές επαφές του Π/Θ (Ράμα) το 2009 και το 2013 με μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία, η κυριότερη υπόσχεση ήταν : «Εμείς και η κυβέρνησή μας θα σας διασφαλίσουμε το δικαίωμα ψήφου». Τι συμβαίνει όμως; Υπάρχει έκδηλη απόκλιση απ΄ αυτή τη δέσμευση και απ΄ αυτή την υπόσχεση. Γιατί φοβάστε από την ψήφο των μεταναστών; Το νομοσχέδιο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, σε περίπτωση που στρατηγικός του στόχος θα ήταν η διασφάλιση της ψήφου των μεταναστών. Εάν πράγματι, στόχος  του θα ήταν διασφάλιση της ψήφου των μεταναστών, η κυβέρνηση θα το είχε καταθέσει  μαζί με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της εκλογικής μεταρρύθμιση. Ξέρετε όμως που μας οδηγεί αυτό το νομοσχέδιο; Σε περίπτωση που εξετάσουμε την  δια-δραστική νομική λογική, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, στερεί στους μετανάστες  το δικαίωμα να έρθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εδώ στην Αλβανία. Γιατί το λέω αυτό; Το εξηγώ με απλά λόγια : Κάθε πολίτης της Αλβανικής Δημοκρατίας, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια όπου διαμένει μόνιμα. Η νομική δια-δράση απαιτεί ώστε τη στιγμή που ο Α πολίτης αλλάζει τον τόπο διαμονής του, να αφαιρεθεί αυτομάτως από μια εκλογική περιφέρεια  και να εγγραφεί αυτομάτως  στην άλλη, εκεί όπου πήγε να διαμείνει μόνιμα. Σε περίπτωση που εφαρμοσθεί αυτή η αρχή ( εάν δεν εφαρμοσθεί, θα έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις που εδόθησαν στη συζήτηση στις επιτροπές ότι δεν θα συμβεί, αυτό όμως συμβαίνει αυτόματα, εάν θέλουμε να είμαστε ένα σοβαρό κράτος  που εφαρμόζει τη νομοθεσία), εσείς κατά τρόπο σκόπιμο και με πλήρη συνείδηση, στερείτε στους μετανάστες από το δικαίωμα ψήφου, διότι αυτοί θα δηλώσουν ως τόπο διαμονής την Αθήνα, τη Ρώμη, τα Ιωάννινα ή το Μιλάνο, όπου σ΄ αυτές τις πόλεις εμείς δεν έχουμε εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς αυτοί θα διαγραφούν  από τις παραδοσιακές εκλογικές τους περιφέρειες και θα μείνουν χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση που  δεν το σκεφθήκατε αυτό, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε το νομοσχέδιο. Καθυστερείστε δύο – τρεις εβδομάδες, και φέρτε το μαζί με την εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει στους μετανάστες το δικαίωμα ψήφου μέσω ταχυδρομείου, όπως το έχουν πολλές χώρες, όπως το έχει η Ιταλία και άλλες χώρες….. Εφόσον ψηφίσαμε το νόμο για την αποποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, και  αφού  ψηφίσουμε και την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, θα πρότεινα να πάμε σε πρόωρες  εκλογές….
Saimir Tahiri, υπουργός εσωτερικών :
Σήμερα που συζητούμε, στα κατάστιχα του αλβανικού κράτους είναι εγγεγραμμένοι 4,4 εκατ. πολίτες, όμως, όχι όλοι τους διαμένουν εντός της αλβανικής επικράτειας. Ένα σημαντικό μέρος απ΄ αυτούς έχουν φτιάξει τη ζωή τους εκτός Αλβανίας και εμείς δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται αυτοί. Εμείς δεν γνωρίζουμε και κάτι άλλο, που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Σήμερα στα Δημοτολόγια των Ληξιαρχείων έχουμε πάνω από 4,4 εκατ. Αλβανούς πολίτες, έχουμε πάνω από 740 χιλ. κτίρια, αλλά δεν γνωρίζουμε ΄΄ ποιος διαμένει  και που ΄΄ εντός Αλβανίας. Είναι περιττό να ζητάμε να γνωρίζουμε ποιος και που διαμένει εκτός Αλβανίας.
Είμαστε υποχρεωμένοι, είναι καθήκον μας, και δεν το εφεύραμε εμείς, να καταγράψουμε τους Αλβανούς μετανάστες που βρίσκονται εκτός Αλβανίας. Αυτό το έχουν κάνει και άλλοι πριν από μας. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης, που έχουν εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία καταγραφής των μεταναστών τους, διότι το κράτος είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετεί τους Αλβανούς πολίτες παντού όπου και αν βρίσκονται. Ποιος από σας εδώ δεν συμφωνεί να εξυπηρετήσουμε τους μετανάστες μας εκεί όπου διαμένουν;
Άκουσα τον συνάδελφο Ντούλε όταν είπε: «Γιατί να καταγραφούν οι μετανάστες, εφόσον εάν καταγραφούν, θα χάσουν  το δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία;». Έχω ακούσει και συναδέλφους της Αντιπολίτευσης που εξέφραζαν τις ίδιες ανησυχίες κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές.
Στην πράξη, δεν καταλαβαίνω, ούτε και κατανοώ την ανησυχία του κ. Ντούλε. Υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι στην Αλβανία, πείτε τους Μειονοτικούς εάν θέλετε, οι οποίοι είναι καταγραμμένοι στο κράτος τους. Η ελληνική κυβέρνηση τους έχει καταγραμμένους σε κατάστιχα, και όχι μόνο αυτό, αλλά και τους εξυπηρετεί. Και όχι μόνο τους εξυπηρετεί, αλλά και τους πληρώνει, και όχι μόνο τους πληρώνει, αλλά εμείς τους επιτρέπουμε να ασκήσουν και πολιτική δραστηριότητα, και όχι μόνο να ασκήσουν πολιτική δραστηριότητα, αλλά εσείς είστε προϊόν του συνταγματικού δικαιώματος να αναπτύξετε πολιτική δραστηριότητα και να κάνετε πολιτική ζωή στη χώρα σας. Στην πραγματικότητα δεν βλέπω τίποτα το κακό σ΄ αυτά, εγώ είμαι σύμφωνος, αλλά γιατί να μην συμβεί αυτό με τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα; Γιατί δεν πρέπει να  συμβεί αυτό  με τους Αλβανούς που ζουν στην Ιταλία  ή σε κάθε χώρα του κόσμου; Στο κάτω- κάτω, κάθε Αλβανός που σήμερα διαμένει εκτός Αλβανίας, έχει  δικαίωμα να μπορεί να επηρεάσει τις τύχες της χώρας του. Έχει το δικαίωμα να χαίρει της φροντίδας της χώρας του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει εμείς οπωσδήποτε να τους καταγράψουμε και να γνωρίζουμε που είναι.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι εκείνοι που μίλησαν εδώ σήμερα, ή που μίλησαν στις Επιτροπές  για άρνηση του δικαιώματος ψήφου, θα έχουν τη δυνατότητα να το ξανασκεφθούν και να καταλάβουν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με την άρνηση του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει το θεμελιώδες βήμα, ώστε και οι μετανάστες να ψηφίσουν κάποια μέρα, διασφαλίζει το πρώτο θεμελιώδες βήμα ώστε και οι Αλβανοί πολίτες που διαμένουν εκτός Αλβανίας, να έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται υπηρεσίες από το κράτος τους, να τους διασφαλίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα να επηρεάσουν τις τύχες της χώρας τους και το δικαίωμα αυτό είναι το δικαίωμα ψήφου.
Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος ΚΕΑΔ :
Κύριε υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι παρακολουθήσατε μόνο μέρος και όχι ολόκληρη την ομιλία μου, ή δεν σας ενημέρωσαν πλήρως για τα όσα εγώ έθεσα.
Πρώτον, είμαι υπέρ της καταγραφής των μεταναστών, πριν  την καταγραφή τους όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε σ΄ αυτούς  το θεμελιώδες δικαίωμα, από το οποίο τους έχουμε αποκλείσει μέχρι σήμερα, το δικαίωμα ψήφου. Εγώ δεν συμφωνώ με σας, κ. υπουργέ, όταν λέτε ότι κάποια μέρα οι μετανάστες θα πρέπει να ψηφίσουν, εγώ είμαι της άποψης ότι οι μετανάστες θα πρέπει να ψηφίσουν στις αμέσως επόμενες εκλογές. Συνεπώς, πρότεινα να ανακαλέσετε το σημερινό νομοσχέδιο και να το φέρετε στο πλαίσιο της εκλογικής μεταρρύθμισης, και αφού διασφαλίσουμε το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, βάσει αυτού του δικαιώματος και αυτής της αρχής, αρχίζουμε και τη συστηματική καταγραφή τους. Εσείς ως κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο αυτό δίνετε στους μετανάστες όχι το νομικό δικαίωμα, αλλά τη νομική υποχρέωση. Εγώ πιστεύω ότι στους μετανάστες θα πρέπει να δώσουμε το νομικό δικαίωμα της καταγραφής και όχι να επιβάλουμε σ΄ αυτούς τη νομική υποχρέωση. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ένα εκατ. Αλβανοί μετανάστες ; Έχουν τα εκεί Προξενικά  Γραφεία της Αλβανίας το δυναμικό  για να καταγράψουν ένα εκατ. μετανάστες εντός της  προθεσμίας  των 180 ημερών που παρέχει ο νόμος;. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ούτε εντός της Αλβανίας, πόσο μάλλον σε άλλες χώρες;
Εσείς κ. υπουργέ, ερμηνεύετε τρείς νόμους μαζί: πρώτον, το σημερινό νομοσχέδιο, δεύτερο, τον Εκλογικό Κώδικα, και τρίτον,  το νόμο για τα Ληξιαρχεία. Εάν όμως μελετήσετε τις διατάξεις  αυτών των τριών νόμων, αυτές, δια της νομικής λογικής, οδηγούν στην εξαίρεση  του δικαιώματος ψήφου για τους μετανάστες. Αυτό που λέω δεν είναι δική μου εφεύρεση, η αυτόματη εφαρμογή  των διατάξεων των τριών αυτών νόμων, στερεί τους  μετανάστες, εφόσον καταγραφούν, από το δικαίωμα ψήφου.
Βαγγέλης  Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ:
(Απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΣΚ και τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι)- Μην αντιδράτε  για επιχειρήματα τα οποία δεν ακούσατε από την αρχή μέχρι το τέλος, μην κάνετε επιλογή επιχειρημάτων, διότι αυτό αποδεικνύει τάσεις σοφισμάτων! Εγώ μιλώ ξεκάθαρα ! Το νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή, έρχεται σε αντίθεση, ίσως και με την θετική σας βούληση. Ρίξτε μια ματιά στην νομοθετική τεχνική, η οποία οδηγεί στη νομική λογική της ακύρωσης του δικαιώματος  ψήφου για όλους εκείνους που θα καταγραφούν στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού. Δεν κάνω εγώ λάθος, το λάθος βρίσκετε στο νομοσχέδιό σας, το οποίο, εάν θα το μελετήσετε συνδεδεμένο με τους νόμους  για τα Ληξιαρχεία και τον Εκλογικό Κώδικα, οι μετανάστες αυτοί, που θα καταγραφούν σ΄ αυτές τις χώρες, θα διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους του τόπου διαμονής στην Αλβανία. Δεν συμφωνώ μαζί σας που λέτε ότι κάποια ημέρα οι μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν. Οι μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν στις αμέσως επόμενες εκλογές, κανονικές ή πρόωρες. Να μιλάμε στο πλαίσιο της εκλογικής μεταρρύθμισης, να διασφαλίσουμε πρώτα το δικαίωμα ψήφου και μετά ξεκινάμε την καταγραφή. Εκείνο που δεν έγινε για 25 χρόνια, πως ζητάτε να γίνει σε 180 ημέρες; Δεν έχετε το δυναμικό. Μη βλέπετε αυτά τα πράγματα από την οπτική γωνία της νομικής υποχρέωσης, να τα βλέπετε από την οπτική γωνία του νομικού δικαιώματος. Διασφαλίστε στους μετανάστες το δικαίωμα καταγραφής, μην τους τιμωρείτε όμως με το χρονικό περιθώριο των 180 ημερών! Γνωρίζετε καλύτερα από μένα  το δυναμικό που διαθέτετε….
Saimir  Tahiri, υπουργός εσωτερικών :
Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση, για την οποία πιστεύω ότι προέρχεται ίσως από τη μη σωστή κατανόηση των προβλέψεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο, ως έχει, δεν αρνείται  το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, διότι η καταγραφή της διεύθυνσης διαμονής εκτός Αλβανίας, δεν προϋποθέτει τη διαγραφή από το κατάστιχο,  της διεύθυνσης του μετανάστη εδώ στην Αλβανία. Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Σήμερα υπάρχουν Αλβανοί πολίτες που ζουν στην χώρα και έχουν περισσότερες από δύο διευθύνσεις στο κατάστιχο. Και αυτό είναι λογικό, διότι έχουν περισσότερα από ένα σπίτια. Ο Αλβανός πολίτης  είναι υποχρεωμένος να προσδιορίσει μια υποχρεωτική διεύθυνση, μέσω της οποίας το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες του. (Φωνές από την αίθουσα : Κάνετε λάθος ). Στο νόμο αυτό αναφέρεται : «Δήλωσε και την διεύθυνση στην Αλβανία», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο μετανάστης δεν θα έχει πια διεύθυνση στην Αλβανία (Φωνές από την αίθουσα : Δεν είναι έτσι). Ο Αλβανός πολίτης που ζει εκτός Αλβανίας, σήμερα που μιλούμε είναι καταγραμμένος σε μια διεύθυνση στην Αλβανία, για την οποία συμφωνούμε ότι είναι τυπική, είναι έτσι ή όχι; Με το νομοσχέδιο αυτό δεν διαγράφουμε διευθύνσεις, αλλά καταγράφουμε και τις διευθύνσεις. Σε περίπτωση που στον Εκλογικό Κώδικα, για τον οποίο έγινε αναφορά εδώ, θα αναφερθεί ότι το δικαίωμα ψήφου  συνδέεται με τον τόπο διαμονής, εμείς είμαστε σύμφωνοι, το νομοσχέδιο αυτό όμως, δεν αρνείται το δικαίωμα ψήφου. Με το νόμο αυτό εμείς λέμε: εσείς έχετε τη δυνατότητα ώστε στην Επιτροπή Εκλογικής  Μεταρρύθμισης που αρχίζει έργο, να προσδιορίσετε και το δικαίωμα ψήφου για τους μετανάστες, αλλά πάλι θα έρθουμε στην καταγραφή των μεταναστών, διότι δεν γίνετε διαφορετικά. Συνεπώς, εάν πράγματι επιθυμείτε οι μετανάστες να ψηφίζουν, θα πρέπει να το ξεκινήσουμε ακριβώς από δω. Δεν τους αρνούμαστε, τους διασφαλίζουμε το δικαίωμα ψήφου, αυξάνοντας τις προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)