Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην… ΑΓΚΥΡΑ!!!Για πρώτη φορά στην Τουρκία, και μάλιστα στην πρωτεύουσά της την Άγκυρα, Έλληνες και Τούρκοι ιστορικοί ερευνητές και μελετητές θα εκθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Η ημερίδα «Ο νομός Τραπεζούντας και το ποντιακό ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου.

«Είναι η πρώτη ημερίδα που γίνεται στην Τουρκία για το Ποντιακό ζήτημα. Έχει τεράστια συμβολική αξία και σημασία. Θα συμμετάσχουν όλοι οι κορυφαίοι Τούρκοι ιστορικοί οι οποίοι ασχολούνται και έχουν μελετήσει εκτενώς το θέμα. Παρατηρείται ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά πιο πολύ ως απόρροια του αρμενικού ζητήματος, για το οποίο υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση» δήλωσε στο pontos-news.gr ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

«Το λέω με μεγάλη συγκίνηση ότι εδώ και τρία χρόνια Τούρκοι ακαδημαϊκοί αγωνιστές και διανοούμενοι, εκδότες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης των γενοκτονιών. Έχουν ήδη γίνει τρία συνέδρια για το Αρμενικό, και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

«Για πρώτη φορά, όμως, θα γίνει ημερίδα και για το Ποντιακό ζήτημα στην Άγκυρα. Αυτή η ημερίδα θα σηματοδοτήσει μια τεράστια αλλαγή στον κόσμο της Τουρκίας», είπε από την πλευρά του ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στον Θοδωρή Μακρίδη και τη διαδικτυακή εκπομπή «Αναστορώ τα παλαιά» του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης.

Την ημερίδα διοργανώνει η «Πρωτοβουλία για την ελευθερία σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα Newroz. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Φικρέτ Μπασκαγιά και ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ. Οι μεταφράσεις των εισηγήσεων θα γίνουν από τον Μουσταφά Τσολάκ Αλί.

Οι εισηγητές και οι θεματικές τους είναι οι εξής:
 • Αχμέτ Ντεμιρέλ: «Οι συζητήσεις για τον Πόντο στην Α΄ Εθνοσυνέλευση».
 • Αττίλα Τουιγκάν: «Από τη Μεταρρύθμιση στη Γενοκτονία».
 • Μπασκίν Οράν: «Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμιών της Ανατολής – 1923: Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών από το Α μέχρι το Ω και η ολοκλήρωση της το 1964».
 • Ισμαήλ Μπεσικτσί: «Η εξόντωση της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα» .
 • Μαχμούτ Κονούκ: «Δύο πρόσωπα της Γενοκτονίας: Σακαλί Νουρετίν Πασάς και Τοπάλ Οσμάν Αγάς».
 • Μερτ Καγιά: «Εγκαταλελειμμένο παιδί: Ο χαμένος γιος του Πόντου».
 • Στέργιος Θεοδωρίδης: «Μνήμη και Εξουσία».
 • Ταμέρ Τσιλινγκίρ: «353.000: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι».
 • Θεοφάνης Μαλκίδης: «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
 • Βλάσης Αγτζίδης: «Από τη Σαμψούντα στη Σρεμπρένιτσα».
 • Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Ο αγώνας μου για τη φτώχεια από τον Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα – Ο Αγώνας για την ύπαρξη από τη Μαύρη Θάλασσα στον Πόντο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …