Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοτζιάς στη συνάντηση με Μπουσάτι: Με βάση το διεθνές δίκαιο η επίλυση των ελληνοαλβανικών θεμάτων


Τη βούληση τους για την επίλυση των ελληνοαλβανικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό προς όφελος των δύο χωρών, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Αλβανίας Ντίτμιρ Μουσιάτι.

«Βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για αναζήτηση λύσεων σε αυτά που αποτελούν κοινά μας συμφέροντα και για την προώθηση λύσεων σ' αυτά που αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε πως «έχουμε βρει κοινούς κώδικες συζήτησης-κριτήρια για την επίλυση των προβλημάτων».

«Τα κριτήρια είναι το διεθνές δίκαιο, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ανάγκες των λαών μας και των χωρών μας» αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πνεύμα, επισήμανε πως «πρέπει να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη σημασία και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς επίσης και για τη σημασία των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, μια γέφυρα φιλίας και κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, από τη μεριά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει κατανόηση και από τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τη διαφορετική φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις διπλωματικές τους σχέσεις. «Είναι θέματα που έχουν έρθει από το παρελθόν με βαρύνουσα σημασία, προβλήματα της επικαιρότητας, αλλά και θέματα του κοινού μέλλοντός μας» προσέθεσε και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα ταμπού στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις μας σε εθνικό και προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλές, ανέφερε και διατύπωσε τη θέση του πως μια πιο εδραιωμένη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα είχε θετική επίδραση στην παρούσα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε έμφαση στο διεθνές δίκαιο και σε λύσεις με βάση το ευρωπαϊκό πνεύμα, καθώς και στο γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι γειτονικές, στρατηγικοί εταίροι και χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως τα δύο υπουργεία είναι κοντά στην «οριστικοποίηση του μηχανισμού με τον οποίο θα προσπαθούσε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα, όχι απλώς μόνο μέσω των επαφών σε επίπεδο υπουργών, γραμματέων και υφιστάμενων επιτροπών, αλλά και της ανανέωσης ενός θεσμικού σχήματος ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαστε δεσμευμένοι να φτιάξουμε αυτόν τον μηχανισμό το συντομότερο δυνατό» τόνισε και σημείωσε την ανάγκη να δρομολογηθούν τα πρόσθετα εμπόδια, είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος, με το βλέμμα στο μέλλον και να επιλυθούν ένα ένα ως μέρος ενός κοινού πακέτου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως έχει συμφωνηθεί μηχανισμός και μέθοδος για να λυθεί το θέμα με τρόπο που να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των χωρών μας. «Αυτή η μέθοδος και ο μηχανισμός μας κάνουν αισιόδοξους» προσέθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι αφενός υπάρχουν θέματα με πλήρη ταύτιση και αφετέρου θέματα για τα οποία εμείς «βρισκόμαστε στη φάση της σκιαγράφησης μιας λύσης που βασίζεται στο διεθνες δίκαιο και το αμοιβαίο όφελος». Το θέμα αυτό, όπως εξήγησε, είναι μέρος μιας συζήτησης επί των αρχών για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί και ποιος ειναι ο μηχανισμός που πρέπει να βρεθεί ώστε να το επιλυθεί αυτό το ζήτημα σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δρομολογηθεί αυτό το θέμα, που αφορά το κοινό μέλλον μας και εντάσσεται στο ευρύ φάσμα των ευρωπαϊκών πρότζεκτ στον ενεργειακό τομέα, υποστήριξε ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μπουσάτι αναφέρθηκε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας λέγοντας «θα ήταν μια καλή δυνατότητα να απελευθερώσουμε θετική ενέργεια ώστε να δώσουμε δυνατότητα εφαρμογής των ευρωπαϊκών πρότζεκτ» και εξέφρασε την άποψη ότι η θάλασσα είναι ένα σημείο επαφής και όχι μια ζώνη που μας χωρίζει. «Συζητήσαμε σε αυτό το πνεύμα να βρούμε αυτόν τον μηχανισμό χωρίς να επιβαλλόμαστε ο ένας στον άλλον, με πλήρη κατανόηση, και πιστεύουμε ότι τη στιγμή που θα έχουμε βρει τη λύση θα την ανακοινώσουμε» επισήμανε.

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν πρέπει να θεωρηθεί το προσφυγικό ως ένα πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, ενώ ο αλβανός υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα του θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, που απορρέουν από την ΕΕ και να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της προσφυγικής κρίσης στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημείο αυτό στη συνεργασία της Αλβανίας με την Ιταλία, «ώστε να αποτρέψουμε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η προσφυγική κρίση όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η Αλβανία πήρε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ επί ελληνικής προεδρίας» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …