Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τσάμηδες και φιλοτουρκικές οργανώσεις προωθούν και προπαγανδίζουν την τουρκοαλβανική φιλία! - Çamët dhe oganizata filoturke propagandojnë miqësinë shqiptaro-turke!

ersoy
Shoqata Alternativa e së Ardhmes "Alsar" në bashkëpunim me Bashkësinë e Sindikatave Arsimore “Eğitim-Bir-Sen” kane organizuar në Tiranë simpoziumin dy ditor (11-12 mars) ndërkombëtar me temë: "Mehmet Akif Ersoy në vendlindje". Programi i simpoziumit ishte i përbërë nga disa sesione, ku secili sesion ka patur nëntema dhe të pranishëm janë referues shkencor profesorë, akademikë, studiues e historianë të mirënjohur nga rajoni i Ballkanit dhe Turqia.
Kryetari i Shoqatës “Alsar”, Mehdi Gurra, në fjalën e hapjes u shpreh se populli shqiptar dhe ai turk kanë nxjerrë personalitete të larta të përbashkëta për të dy vendet, të cilët sipas tij kanë lënë gjurmë të pashlyera, duke i shërbyer në këtë mënyrë të ardhmes së marrëdhënieve vëllazërore mes dy vendeve.
Gurra ka shtuar ndër të tjera se Mehmet Akif Ersoy duhet të zërë vendin dhe pozitën e tij të merituar edhe në kulturën shqiptare, sepse sipas tij, edhe pse ka lindur në Turqi, ai ka krijuar një urë mes popujve.
Një fjalë përshëndetëse në këtë aktivitet ka mbajtur edhe nënkryetari i Parlamentit të Shqipërisë dhe njëkohësisht edhe kryetari i Grupit Parlamentar të Miqësisë Shqipëri -Turqi, Shpëtim Idrizi.
Idrizi në fjalën e tij vuri në dukje se e kaluara komuniste e Shqipërisë e ka lënë popullin shqiptarë të cunguar në drejtim të informacionit për shqiptarët jashtë. "Por fakti që sot jemi këtu është një shenjë e mirë" është shprehur ai dhe në vijim e ka cilësuar Mehmet Akif Eroy-n si një kontribuues të përbashkët të dy kombeve, atij turk dhe shqiptarë.
Kryetari i Nderit të Eğitim Bir Sen dhe njëkohësisht deputet i AK Parti-së në Ankara, Ahmet Gündoğdu në fjalën e tij përshëndetëse në këtë simpozium ka vënë në dukje përgjegjësinë që Mehmet Akif Ersoy kishte ndaj ymetit islam.
Në vijim të fjalës së tij ai tha gjithashtu se Mehmet Akfi është një person që ka pasur një qëndrim të fuqishëm kundër shkeljes të të drejtave të njeriut dhe mbrojtjes së Civilizimit Islam.

Mehmet Akif Ersoj lindi më 20 dhjetor 1873 në Stamboll. Poet, mësues, veteriner, mjek, hafëz e politikan. Ndërron jetë në Stamboll më 27 dhjetor 1936. Mehmet Akif Ersoj është autori i himnit kombëtar turk “Marshi i lirisë”. Shpesh herë kujtohet me sinonimet “Poet i atdheut” e “Poet kombëtar”. Poeti i himnit kombëtar turk, që për herë të parë u recitua para deputetëve të parlamentit turk më datë 12 mars 1921, është me origjinë shqiptare nga Kosova.
Φιλοτουρκικές οργανώσεις  που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία,  όπως ο Σύλλογος «Η Μέλλουσα Επιλογή (ΑΛΣΑΡ)» σε συνεργασία με την Ένωση Συνδικάτων Εκπαίδευσης “Eğitim-Bir-Sen” οργάνωσαν στα Τίρανα ένα διήμερο διεθνές  συμπόσιο (11 -12 Μαρτίου)  με θέμα ο  "Mehmet Akif Ersoy στην πατρίδα του". Το πρόγραμμα του συμποσίου αποτελούνταν από αρκετές συνεδριάσεις, όπου το κάθε  μέρος είχε επιμέρους θέματα  και συμμετείχαν επιστήμονες, ακαδημαϊκή, καθηγητές, μελετητές και αναγνωρισμένοι ιστορικοί  από τα Βαλκάνια και την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αλσάρ», Μεχντί Γκουρα,    στο λόγο έναρξης ανέφερε πως ο αλβανικός και ο τούρκικος λαός έχουν βγάλει κοινές σπουδαίες προσωπικότητες  που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, υπηρετώντας το μέλλον και τις αδερφικές σχέσεις των δύο λαών.
Ο Γκούρα πρόσθεσε πως ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσοϋ πρέπει να έχουν την θέση που τους αξίζει στο αλβανικό πολιτισμό, γιατί αν και γεννήθηκε στην Τουρκία αυτός έχει δημιουργήσει γέφυρες φιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Στο χαιρετιστήριο λόγο του, κατά την δραστηριότητα αυτή,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής , πρόεδρος του Κόμματος των Τσάμηδων αλλά και πρόεδρος της Βουλευτικής Ομάδας της Τουρκο-Αλβανικής Φιλίας, Σπετιμ Ιντρίζη είπε στο λόγο του πως το κομμουνιστικό παρελθόν της Αλβανίας άφησε το αλβανικό λαό ανημέρωτο για τους αλβανούς του εξωτερικού. «Αλλά το γεγονός που εμείς είμαστε εδώ είναι ένα καλό σημάδι» ανέφερε στην συνέχεια  και έχει χαρακτηρίζοντας τον Μεχμέτ Ακίφ ως έναν εκ των κοινών ευεργετών των δύο εθνών, του τουρκικού και αλβανικού λαού.
Ο Επίτημος Πρόεδρος της οργάνωσης  Eğitim Bir Sen  αλλά και επίτιμος πρόεδρος  του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν από την Άγκυρα, Ahmet Gündoğdu στο χαιρετιστήριο του λόγο προς το συμπόσιο διέκρινε την υπευθυνότητα του Μεχμέτ Ακιφ προ την ισλαμική ουμάαχ. Στην συνέχεια του λόγου του επίσης πως ο ίδιος πρόσφερε και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του Ισλαμικού Πολιτισμούς.
Ο Μεχμετ Ακιφ Ερσοϋ γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1873 στην Πόλη, είναι αλβανός από το Κόσσοβο. Ποιητής, δάσκαλος, κτηνίατρος και γιατρός, χαφέζ και πολιτικός. Πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1936, έγραψε το Τουρκικό Εθνικό Ύμνο και είναι εθνικός ποιητής της Τουρκίας. Ο ύμνος αυτός των αναγνώστηκε για πρώτη φορά στις 12 Μαρτίου του 1921.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο