Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι δήλωσε και τι εννοούσε ο Ράμα στο χωριό Βουνό της Χιμάρας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στις 2 Απριλίου, στο χωριό Βουνό της Χιμάρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας "Η πολιτιστική κληρονομιά ως μηχανή ανάπτυξης."
Ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε δηλώσεις αναφορικά με το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και για αλλά θέματα που αφορούν την Χιμάρα, όπως την ιδιοκτησία και τις επενδύσεις στην περιοχή. Παρακάτω θα διαβάσετε τις δηλώσεις του και τα σχόλια μας σχετικά με το τι πραγματικά εννοούσε.
Μιλώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα πολιτιστικά μνημεία στην περιοχή της Χιμάρας τα οποία έχουν παραμεληθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
"Εννοούσε ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια καταρρέουν και καταστρέφονται τα τελευταία 20 χρόνια αλλά με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού "Για την παραχώρηση και ενοικίαση πολιτιστικών μνημείων." τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πολιτιστικά μνημεία που χρειάζονται συντήρηση θα τα παραχωρήσουμε στους ιδιώτες και έτσι θα έχουμε και δικαιολογία για να μην τα επιστρέψουμε στην Εκκλησία."
Σχετικά με το θέμα της ιδιοκτησίας δήλωσε ότι έχουν μοιραστεί πλαστοί τίτλοι ιδιοκτησίας για 11 χιλιάδες στρέμματα έχουν υφαρπαχθεί από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και έχουν δοθεί σε μυθιστορηματικούς ιδιοκτήτες και πρέπει να ακυρωθούν για να επιστρέψει η περιουσία στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
"Εννοούσε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική ακύρωσης τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν πάρει Χιμαριώτες όπως στην περίπτωση της οικογένειας Κυρίτση στην Χιμάρα και οικογένειας Νεστούρη στην Παλασα και στην συνέχεια θα κηρυχτούν κρατικά για να παραχωρηθούν στους επενδυτές (φιλαράκια) για 1 έυρώ (συν το παχυλό φακελάκι κάτω απ' το τραπέζι)."
Όσον αφορά το πρόγραμμα "Η πολιτιστική κληρονομιά ως μηχανή ανάπτυξης." δήλωσε ότι θα γίνουν εξονυχιστικές επεμβάσεις στα παλιά χωριά του Βουνό και στις Δρυμάδες που θα αφορούν κάθε δρομάκι, τοίχο, παράθυρο, σκεπή, για να επαναφέρει την χαμένη λάμψη.
"Εννοούσε ότι θα μπει η μπουλντόζα στα χωριά και θα κατεδαφίσει αυλότοιχους και κτίσματα που ανήκουν σε όσους δεν ψηφίζουν Σοσιαλιστικό Κόμμα με την δικαιολογία πως δεν είναι σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που πέρασαν με την απόφαση κήρυξης ιστορικών κέντρων της Παλιάς Χιμάρας, του χωριού Βουνό και του χωριού Δρυμάδες."
Ο Ράμα δήλωσε πως θα απελευθερώσει τις ιστορικές περιοχές του Βουνού και Δρυμάδων από τα τσιμπούρια (εννοεί τα παράνομα κτίσματα) και τα άσχημα κτίσματα που χαλάνε την αρμονία και παραβιάζουν την εικόνα και το περιεχόμενο τους. Αναφέρθηκε και στο Γυάλι (την τουριστική περιοχή του Βουνού) δηλώνοντας ότι το Γυάλι έχει γίνει αφάνταστο (με την αρνητική την έννοια) με τις νέες κατασκευές χωρίς κριτήρια και σύνδεση.
"Εννοούσε ότι αυτά που είδε σε αυτές τις περιοχές και στο Γυαλί δεν του άρεσαν και ως πρωθυπουργός = αρχιτέκτων θα στείλει τις μπουλντόζες του να κατεδαφίσει τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι ντόπιοι κάτοικοι για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις Αλβανών από τα Τίρανα και άλλες περιοχές."
Όσον αφορά την αναζωογόνηση των παλαιών χωριών και σπιτιών, ο Ράμα δήλωσε ότι κανένα νέο τουριστικό χωριό δεν μπορεί να αναπαράγει την ομορφιά του Βουνού και των Δρυμάδων γι' αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να γυρίσουν στην Χιμάρα και να φτιάξουν τα σπίτια τους ως ενοικιαζόμενα, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησιών.
"Εννοούσε ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που δεν εκμεταλλεύονται τα σπίτια τους και μένουν στο εξωτερικό, καλά θα κάνουν να ενδιαφερθούν πριν τα κρατικοποιήσουν ως εγκαταλελειμμένα σπίτια, αλλά για τίτλο ιδιοκτησίας δεν γίνετε λόγος."
Στο τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως είναι εγγονός από το Βουνό και έτσι σκοπεύει να περάσει τα γεράματα του στην περιοχή μαζί με τον Κότσο Κοκδήμα και μαζί θα συζητούν και θα λύσουν τα προβλήματα του κόσμου.
"Εννοούσε ότι μαζί με τον Κότσο σκοπεύει να κυβερνά την Χιμάρα για πολλά χρόνια ακόμα και δεν θα τον ξεφορτωθούμε εύκολα, τουλάχιστον όχι σύντομα. Όσο για τα γεράματα στο Βουνό, ένα αστείο ήταν για να κλείσει την ομιλία του."
Οι δηλώσεις είναι του Ράμα, τα σχόλια δικά μας και τα συμπεράσματα δικά σας.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …