Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανικό ΥΠΕΞ: "Τα ελληνοαλβανικά θέματα σε τρία καλάθια"

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ditmir Bushati, ενημέρωσε στις 5 Απριλίου 2016 την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού Κοινοβουλίου για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου, τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Παρών στην Επιτροπή ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi.
Όπως είπε ο ίδιος ο Bushati: "Με το ελληνικό κράτος έχουμε σχεδιάσει μια πιθανή διέξοδο. Έχουμε ομαδοποιήσει τη διαβούλευση με την Ελλάδα σε τρία καλάθια. Στο πρώτο είναι τα θέματα που αφορούν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο νόμος του πολέμου και το θέμα της Τσαμουριάς και τα οποία έχουν συζητηθεί έως το 1993 και αρχειοθετήθηκαν το 2000. Στο δεύτερο καλάθι είναι η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει να διδάσκεται η αλβανική γλώσσα στα σχολεία ώστε να διατηρηθεί. Το τρίτο καλάθι αφορά το μέλλον κι εκεί εντάσσεται και το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων. Αν και επιθυμούμε να το λύσουμε (σ.σ. το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων) είμαστε ακόμη μακριά με την Ελλάδα".
Ύστερα από τον Υπουργό μίλησε ο Idrizi, ο οποίος και ζήτησε να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα των Τσάμηδων. "Γιατί δεν μιλάτε ξεκάθαρα για το τσάμικο θέμα; Δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε ή να ντρεπόμαστε", είπε. Ζήτησε, μάλιστα, να συμμετάσχει στο μέλλον στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.
Ο ΕκσκαφέαςΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο