Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη για τη διασυνοριακή συνεργασία - Deklaratat për shtyp pas takimit të 4 Ministrave të Jashtëm, atij Grek, Bullgar, Shqiptar dhe të FYROM. në Thessaloniki

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη για τη διασυνοριακή συνεργασία (Θεσσαλονίκη, 22.04.2016)

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, D. Bushati, στο περιθώριο της Τετραμερούς Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη (22.04.2016)

ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Εσωτερικών από τις τέσσερις συνορεύουσες χώρες, που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα νότια Βαλκάνια.

Είχα τη χαρά να έχω τους τρεις συναδέλφους μου και τους τέσσερις υπουργούς Εσωτερικών κοντά μου. Εγκαινιάσαμε μια συζήτηση για τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη και υπογραμμίσαμε την ανάγκη για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων, των αρνητικών δικτύων και την ανάπτυξη των θετικών, των δημιουργικών δικτύων στο μέλλον.

Νιώθουμε την ανάγκη να συμβάλουμε στη θεσμική ανάπτυξη των κρατών μας και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Την ανάγκη να προωθήσουμε τη χρηστή διακυβέρνηση και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Συμφωνήσαμε ότι όλοι είμαστε σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας και ιδιαίτερα του προσφυγικού. Μαθαίνουμε να οργανώνουμε καλύτερα τη συνεργασία μας, τον συντονισμό μας με τρόπο ενεργητικό, αποτελεσματικό, αλληλέγγυο, στηριζόμενοι στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες.

Θέλουμε να συνεργαστούμε στην καταγραφή και στον έλεγχο των διαδρομών μετακίνησης πληθυσμών, στην πάλη ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων και στα δίκτυα διακίνησης, στην αναζήτηση των ορθών μηχανισμών για τη νόμιμη μετανάστευση και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων. Εχθές, η συζήτηση συντονίστηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και σήμερα από τους Υπουργούς Εσωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που συμφωνήσαμε είναι ότι αυτή η συνδιάσκεψη είναι ωφέλιμη. Υποστηρίζουμε όλοι μας τη σκέψη να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο, θεσμικό μηχανισμό συντονισμού και συνεργασίας, ο οποίος θα συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε 6 μήνες - και αν χρειάζεται και εκτάκτως.

Επίσης, συμφωνήσαμε ότι αυτός ο μηχανισμός πέρα από το επίπεδο των Υπουργών και για την καλύτερη συνεργασία των υπουργικών συναντήσεων θα πρέπει να συνεδριάζει σε επίπεδο διευθυντών, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σε επίπεδο ειδικών.
Μια τέτοια συνάντηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών και των Διευθυντών της Αστυνομίας της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι αυτή η συνεργασία μας αποσκοπεί και στοχεύει σε κοινές αρχές βασισμένες στον ανθρωπισμό, στην εκτίμηση και τον σεβασμό του διαφορετικού και του άλλου, στην κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών μας, καθώς και στη σταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ότι πρέπει και έχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε μεταξύ μας την αλληλεγγύη αλλά και την αλληλοκατανόηση. Ότι χρειαζόμαστε περισσότερη επικοινωνία και συχνά διευκρινίσεις. Σε αυτήν την επικοινωνία θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα, από συνδιασκέψεις και τηλεδιασκέψεις μέχρι και άλλα μέτρα, που να προάγουν την καλή γειτονία, τη δημιουργία κοινών κέντρων, όπως είναι αυτό το κέντρο της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία.

Συγκλίναμε όλοι στην άποψη ότι πρέπει να συμβάλουμε στη μεταρρύθμιση και αναθεώρηση των προβλέψεων και ρυθμίσεων των κανονισμών του Δουβλίνου και ότι θα πρέπει σε αυτό να αξιοποιήσουμε, με οργανωμένο τρόπο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσφέρουν πάρα πολλά. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να φτιάξουμε έναν κατάλογο από αυτές τις οργανώσεις, κάνοντας μια πιο συντεταγμένη αξιολόγηση τους.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα παιδιά που μετακινούνται χωρίς οικογένειες στο χώρο μας ή που χάνουν τις οικογένειες τους κατά τη μετακίνηση.

Για να πετύχει το έργο μας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίζουμε κοινές πολιτικές έναντι της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Να στηρίξουμε τη χάραξη στρατηγικών απέναντι σ' αυτές τις χώρες από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη σταθερότητα της Αιγύπτου, της οποίας η γεωγραφική θέση, το γεωγραφικό μέγεθος, το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ξεπερνάει σήμερα τα 97 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2/3 είναι νέοι, την καθιστούν έναν πολύ κρίσιμο παίκτη για το μέλλον της περιοχής.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι χρειάζεται να συντονίσουμε με όλα τα δυνατά μέσα, με συντονισμό και επικοινωνία, τον έλεγχο και την κοινή μας δράση στα σύνορα για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση των μετακινούμενων πληθυσμών στην περιοχή.
Επίσης, επισημάναμε την ανάγκη να διαχωρίζουμε θεσμικά τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, των οποίων τα δικαιώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι πάντα ο ίδιος. Υπογραμμίσαμε, ιδιαίτερα σήμερα στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών, την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των τεσσάρων κρατών. Χρειάζεται να ανταλλάσουμε και να κοινοποιούμε πληροφορίες που έχουμε και που αφορούν σε ζητήματα της μάχης και της αναγκαίας πάλης ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Εξετάσαμε από μία ιδιαίτερη σκοπιά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Διαπιστώσαμε ότι αυτήν την περίοδο η Τουρκία εφαρμόζει, με επιτυχία θα έλεγα, τη συμφωνία αυτή. Έχει μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η κίνηση των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών.

Παρόλα αυτά, έχοντας υπόψη ότι μπορεί να υπάρξουν και κενά στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, χρειαζόμαστε και ένα «σχέδιο Β» για έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Τέλος, τη συνάντησή μας απασχόλησαν και προβλήματα ασφαλείας που μπορεί να αποτελέσουν και το ειδικότερο αντικείμενο της επόμενης συνάντησής μας, αλλά και θέματα τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

Η τρομοκρατία συνδέεται με παράνομα δίκτυα και με άλλους παράγοντες που τη γεννούν και την αναπαράγουν.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους συναδέλφους μου, τους Υπουργούς Εξωτερικών των άλλων τριών κρατών.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και τους τέσσερις, και τον κύριο Τόσκα, για την παρουσία σας και τη συμβολή σας στη συζήτησή μας. Θέλω να ευχαριστήσω τις Διευθύνσεις του Υπουργείου μας, ιδιαίτερα την πολιτική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Γ4, την Υπηρεσία Ενημέρωσης, τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας που κάνανε δυνατή, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αυτήν την επιτυχημένη συνάντηση.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνσή μας στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω το προσωπικό αυτού του ξενοδοχείου που μας φιλοξένησε και μας υποδέχτηκε με τρόπο συγκινητικό. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τις και τους δημοσιογράφους που δείξατε ένα ενδιαφέρον, που πράγματι αναγνωρίσατε την αξία αυτής της συνάντησης.


Θέλω, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία της Ολλανδικής Προεδρίας στη συνδιάσκεψη - είναι μια εξαιρετική Προεδρία, όπως έχω πει - όπως και τον εκπρόσωπο της Σλοβακικής Προεδρίας, που αναλαμβάνει μετά το καλοκαίρι. Δύο χώρες φίλες, με εξαιρετικούς Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, που έχουν βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή μας, αλλά και εμένα προσωπικά στη συνεργασία που έχουμε. Τους καλύτερους χαιρετισμούς μου και στους Υπουργούς σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα μακρινά σας ταξίδια στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα δεχθούμε τέσσερις ερωτήσεις, μία από έναν δημοσιογράφο της κάθε χώρας. Παρακαλώ να λέτε το όνομά σας και τον Υπουργό στον οποίο απευθύνεστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλεξάντερ Μάρκου, Top Channel. Ποια είναι η στάση της Αλβανικής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μια και μιλάμε για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη πιθανότητα να ανοίξει μια εναλλακτική διαδρομή;

BUSHATI: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής και ακριβής.

Πάντοτε είχαμε μια συνεπή θέση όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, η οποία εντάθηκε από τον Οκτώβριο του 2015. Δεν πρόκειται για ένα θέμα άσπρου-μαύρου, να ανοίγουμε ή να κλείνουμε σύνορα, να δεχόμαστε ή να μη δεχόμαστε πρόσφυγες.

Πρόκειται για μια δέσμευση να αποδεχθούμε μια ευρωπαϊκή πρόταση αλληλεγγύης. Μετά από αυτή τη σύσκεψη είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι εργαζόμαστε προς μια ευρωπαϊκή λύση. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το πλέγμα των μεταναστευτικών οδών. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς βλέπουμε πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγής των διαδρομών.
Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να θίξω, για μια ακόμη φορά, είναι η ανάγκη για μια συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών από τη μια πλευρά και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων από την άλλη. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τα στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση της κρίσης, αλλά θέματα που θα προσφέρουν περισσότερη πολιτική σταθερότητα και βεβαιότητα στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

TAHIRI: Ο συνάδελφός μου έθιξε τρία θέματα, εγώ θα προσθέσω μόνο ένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο, επίσης.

Νομίζω ότι πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας, να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Πρακτικά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής αποτελεί ένα σύμβολο ότι υπάρχει χώρος για να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο. Πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

Θα πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κοινών αρχών μας της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, αλλά και της ασφάλειας. Να μην επιτρέπουμε σε τρομοκρατικά στοιχεία να χρησιμοποιούν τις ροές των μεταναστών και να απειλούν τις κοινωνίες μας.

Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω τις απόψεις μου με τους Υπουργούς της Ελλάδας και θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε αποτελεσματικοί. Η γραφειοκρατία μπορεί να σκοτώσει όλες τις πρωτοβουλίες μας.

Και αν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να μπορέσουμε να σκοτώσουμε αυτή την γραφειοκρατία, προκειμένου να μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό των πολιτών μας σε όλες τις χώρες μας.

Οι μετανάστες έρχονται από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα, σε μία χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιστρέψουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουμε από κοινού ότι έχουμε έναν κοινό προορισμό, έχουμε μία κοινή πρόκληση και πρέπει να βρούμε κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτή την πρόκληση, καθώς και σε άλλες. Σας ευχαριστώ.


.Kotzia. Do të doja t’iu uroja mirëseardhjen në takimin e parë të Ministrave të Jashtëm dhe të Brendshëm nga katër vende që kufizohen nga njëra tjetra dhe që gjenden në Europën juglindore, në Jug të Ballkanit.
Kisha kënaqësinë që të kem tre kolegët e mi dhe katër ministrat e Brëndshëm pranë meje.
Filluam për herë të parë, një bisedë për bashkëpunimin ndërmjet katër shteteve  dhe nënvizojmë nevojën për të luftuar rrjetet kriminale, dhe krijimin e rrjeteve pozitive konstruktive në të ardhmen.

Ndjejmë nevojën që të ndihmojmë në zhvillimin institucional të vendeve tona dhe në sigurinë e financimit. Nevojën për të shtytur një qeverisje të mirë dhe institucione të forta demokratike në të gjitha vendet e zonës sonë.

Rramë dakort se të gjithë jemi në një procedurë riformimi për përballimin e problemeve të mëdha të kohës sonë dhe në veçanti të emigracionit. Mësojmë që të organizojmë më mirë bashkëpunimin tonë, koordinimin tonë në mënyrë konstruktive, rezultative, me solidaritet, të mbështetur në vlerat tona të përbashkëta Europiane.


Duam që të bashkëpunojmë në rregjistrimin dhe kontrrollin e korridoreve të lëvizjes së popullatave, në betejën kundër tregëtisë së qënieve njerëzore, kërkimit të mekanizmave të drejtë për emigrimin e ligjshëm dhe përballimin e problemeve afagjata. Dje, biseda u koordinua nga Ministrat e jashtëm dhe sot me nga ata të Brendshëm.




Gjëja e parë që ramë dakort është që kjo mbledhje është e dobishme. Të gjithë mbështetim mendimin që kjo mbledhje të kthehet në diçka të përherëshme, një mekanizëm institucional i koordinimit dhe bashkëpunimit, i cili do të mblidhet të paktën çdo gjashtë muaj – dhe nëse duhet jashtë rradhe.

Gjithashtu, rramë dakort se ky mekanizëm  përtej nivelit të Ministrave dhe për një bashkëpunim më të mirë të takimeve ministrore do të duhet të mblidhet dhe në nivel drejtorësh, në nivel analistësh, në nivel specialistësh.

Një takim i tillë u bë dhe javën e kaluar në Athinë ndërmjet Sekretarëve të Përgjithshëm dhe Ministrae të Jashtëm dhe të Drejtorëve të Policisë të Shqipërisë, Italisë dhe të Greqisë.

Ramë dakrort, gjithashtu se ky bashkëpunim i yni ka si qëllim dhe synim principe bazë të bazuar tek humanizmi, vlerësimi dhe respekti i të ndryshmes dhe të tjetrit, në mbrojtje të sigurisë të qytetarëve tanë, si dhe stabilizimit të Europës Juglindore. Që duhet dhe kemi nevojë q të zhvillojmë ndërmjet nesh një solidaritet por dhe mirëkuptim të ndërsjelltë Që kemi nevojë për më tepër komunikim dhe sqarime më të shpeshta. Në këtë komunikim do të përdorim të gjitha mjetet e mundëshme,  që nga mbledhjet e përbashkëta deri në bisedimet elektronike dhe masa të tjera, që do të promovojnë fqinjësinë e mirë, krijimin e qëndrave të përbashkëta, siç është qëndra e bashkëpunimit trepalësh ndërmjet Bullgarisë, Greqisë dhe Turqisë.




Të gjithë rramë dakort me opinionin se duhet ndihmojmë në reformimin dhe rikonceptimin e parashikimeve dhe konfigurimet e rregullave të Dublinit dhe se do të duhet në këtë të shfrytëzojmë në mënyrë të organizuar, Organizatat Jo Qeveritare që ofrojnë shumë. Në të njetjën kohë, duhet të bëjmë një katallog me këto organizata, duke bërë një vlerësim më të rregullt.


Rramë dakort se duhet të merren masa të veçanta për mbështetjen e grupeve të veçanta shoqërore dhe në vençanti  përsa i përket fëmijëve të pashoqëruar që lëvizin  pa familje në zonën tonë ose që humbasin familjen e tyre gjatë lëvizjes.

Që vepra jonë të jetë e sukseshme ramë dakort që se duhet të mbështetim politika të përbashkëta ndaj Jordanisë dhe Libanit. Të mbështetim krijimin e strategjive ndaj këtyre vendeve nga pikëpamja e Bashkimit Europian dhe të ofrojmë me të gjitha fuqitë tona, në stabilitetin e Egjipti shtet i cili, masa e tij gjoegrafike por dhe pozicioni gjeografik, fakti që popullata e tij tejkalon sot 97 milion banorë, nga të cilët 2/3 janë të rinj në mosha e bën një lojtar të rëndësishëm për të ardhmen e kësaj zone.


Rramë dakort gjithashtu se duhet të koordinojmë me të gjitha mjetet e mundëshme, me sinkronizim dhe komunikim, kontrrollin dhe aktivitetin tonë të përbashkët në kufijtë tanë për rikthimin dhe rivendosjen e popullatave që kanë lëvizur në zonë. Gjithashtu, theksuam  nevojën që të ndajmë institucionalisht emigrantët dhe rrefugjatët ekonomikë, të drejtat e të cilëve dhe mënyra e përballimit të jetë gjithmonë i njejti. Nënvizuam, në veçanti sot në takimin e Ministrave të Brendshëm, nevojën për bashkëpunim të shërbimeve të informimit  të të katër shteteve. Duhet që të këmbejmë dhe të japim informacione që lidhen me çështje të betejës dhe të luftës së nevojshme ndaj krimit të organizuar dhe të transportimit të paligjshme të njerëzve.



Analizuam nga një këndvështrim i veçantë marrveshjen e Komunitetit Europian me Turqinë. Konstatuam se gjatë kësaj kohe Turqia po e praktikon, me sukses do të thosha, këtë marrveshje. Është ulur në një nivel të madh lëvizja e rrefugjatëve dhe emigratëve ndërmjet Turqisë dhe ishujve Grekë.


Mgjth atë, duke pasur parasysh se mund të ketë boshllëqe  në vendosjen në praktikë të këtij vendimi, na duhet dhe një “Plan B” për raste të veçanta që mund të dalin.

Në fund të takimit biseduam dhe për problemet e sigurisë që mund të përbëjnë dhe subjektin më të veçantë të takimit tonë të ardhshëm, por dhe mbi çështjen e terrorizmit, duke nënvizuar se emigrimi nuk lidhet me terrorizmin.


Terrorizmi lidhet me rrjete të jashtëligjëshme  dhe me faktorë të tjerë që e lindin dhe e riprodhojnë.

Ju faleminderit shumë për vemendjen tuaj. Dua të falenderoj dhe njëherë të gjithë Ministrat e Jashtëm të të tre shteteve të tjera.

Dua t’iu falenderoj që të katërve dhe z Toska, për prezencën tuaj dhe ndihmesën tuaj në bisedën tonë. Dua të falenderoj dhe Drejtoritë e Ministrisë tonë, Drejtorinë G4 Shërbimin e Informimit, Drejtorinë e Protokollit që bëri të mundur brenda një kohe shumë të shkurtër këtë takim të suksesshëm.




Dua të falenderoj Drejtorinë tonë në Thessaloniki, të falenderoj personelin e këtij hoteli i cili na mikpriti në mënyrë mallëngjyese. Në fund dua të falenderoj dhe gazetarët që treguan interes dhe dalluat vlerat e këtij takimi.




Falenderoj në veçanti dhe prezencën e Presidencës Hollandeze në këtë mbledhje – bëhet fjalë për një Presidencë të shkëlqyer, siç kam thënë- si dhe përfaqësuesin e Presidencës Sllovake e cila merr detyrën në Verë.

Dy vende mike me Ministra të Jashtëm e të Brendshëm  të shkëlqyer, që kanë ndihmuar shumë në vendin tonë, por dhe mua personalisht në bashkëpunimin që ne kemi .

Përshëndetjet time më të ngrohta dhe për Ministrat tuaj.
Faleminderit për udhëtimet tuaj të largëta në Thessaloniki.


Koordinatori:
Do të pranojmë katër pyetje, një për secilin gazetar nga të katëra vendet. Ju lutem të thoni emrin tuaj tek Minstri të cilit i drejtoheni.

Gazetari: Aleksandër Marku, Top-Channel. Cili është pozicioni i Qeverisë Shqiptare për përballimin e krizës së emigrantëve mqs po flasim për mbylljen e korridorit ballkanik dhe për mundësinë që të hapet një korridor tjetër?



Bushati: Ju falenderoj për pyetjen. Do të doja të isha i qartë dhe i saktë.

Gjithmonë kishim një pozicion korrekt përsa i përket krizës së emigrantëve, e cila u thellua gjatë Tetorit të 2015-ës. Nuk bëhet fjalë për një çështje bardhë-e zi, që të hapim ose të mbyllim kufij, të pranojmë apo të mos pranojmë emigrantë.


Bëhet fjalë për një detyrim për të pranuar një propozim europian solidariteti. Pas kësaj mbledhjeje  është i qartë dhe premtimi ynë se do të punojmë drejt një zgjidhje europiane. Kjo është çështja e parë.

Çështja e dytë ka të bëjë me një rrjetë të rrugëve të emigrimit. Këto çështje janë të ndërlidhura. Do të duhet që të bashkëpunojmë mbi këtë çështje jo vetëm me Greqinë por dhe me vende të tjera, si Italia por dhe vendet të tjera, që janë goditur nga kriza, pasi shikojmë se ekziston gjithmonë mundësia e ndryshimit të korridoeve.

Pika e tretë që do të doja që të prek, edhe një herë tjetër, është nevoja për një bashkëpunim të koordinuar ndërmjet vendeve anëtare nga njëra anë dhe të shteteve të Ballkanit Perendimor nga ana tjetër. Do të duhet të marrim parasysh jo vetëm elementët që i përkasin menaxhimit të krizës , por dhe çështje që do të sjellin më tepër stabilitet politik dhe siguri në zonën tonë.
Ju falenderoj shumë .

Tahiri: Kolegu im preku tre çështje, unë do të shtroj vetëm një. Do të doja të falenderoj dhe Nikon, gjithashtu.

Mendoj se bëhet fjalë për një sfidë të stërmadhe që gjendet para nesh, që të bashkëpunojmë me njëri-tjetrin. Praktikisht jemi të detyruar të bashkëpunojmë. Atë që kemi bërë deri tani përbën një simbol se ekziston ambjent për të bashkëpunuar sa vjen e më tepër.
Shumë më tepër nga sa kemi bërë deri në këto çaste.

Duhet që të mundemi të garantojmë balancën e drejtë ndërmjet principeve të pëbashkëta tona, të solidaritetit dhe të humanizmit, por dhe të sigurisë. Të mos lejojmë që elementë terroristë të përdorin këto rryma emigrantësh dhe të kërcënojnë shoqëritë tona.

Pata mundësinë që të këmbej opinione me Ministrat e Greqis dhe mendoj se kjo është mënyra e vetme  për të qënë rezultativë. Burrokracia mund të vrasë të gjitha iniciativat tona.
Nëse duam që të kemi sukses do të duhet që të mundemi të vrasim këtë burrokraci në mënyrë që të bashkëpunojmë për të mirën e qytetarëve tanë në të gjitha vendet tona.

Emigrantët vijnë nga një vend i Komunitetit Europian siç është Greqia, në një vend i cili nuk është pjesë e KE, që të kthehen sërish në një vend të KE. Ky është pikërisht momenti për të treguar së bashku  që kemi të njejtin destinacion, kemi një sfidë të përbashkët dhe duhet të gjejmë zgjidhje të pëbashkëta Europiane, për këtë sfidë por dhe për të tjera. Ju Falenderoj.

Copy rights Pelasgos Koritsas.



Δεν υπάρχουν σχόλια: